kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 20/03/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 20/03/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Bakanlar Kurulu’ndaki değişiklikler. Gazeteye göre, Eleni Mavru İçişleri Bakanı ve Neoklis Silikyotis de Ticaret Bakanı olarak bugün göreve başlarken hükümetteki yeni yapılanma, görevden alınan Ticaret eski Bakanı Praksulla Andoniyadu’nun öfkeli tepkisinin gölgesinde kaldı. Praksulla Andoniyadu yazılı açıklamasında bugüne kadar birlikte çalıştığı bakan arkadaşlarına sivri oklar yöneltti. Ancak bu okların hedefinde olan kişi doğal gazla ilgili bakanlardan oluşan komiteye başkanlık eden Neoklis Silikyotis oldu. Praksulla Andoniyadu’nun yaylım ateşi Maliye Bakanı Kikis Kazamias ile Tarım Bakanı Sofoklis Aletraris’i de kapsıyor. Büyük yatırımları yöneten komite üyesi olarak Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Titos Hristofidis de bu eleştirilerden kurtulamadı. Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’ın da katıldığı ihracatçıları ödüllendirme töreninde konuşan eski bakan kendisini Bakanlar Kurulu dışında bırakan değişikliklerden duyduğu rahatsızlığı dile getirdiği mektubunu kamuoyuna duyurdu. Bu noktada sorumluluğu, Cumhurbaşkanı’nı yanıltan Cumhurbaşkanı’nın bazı çalışma arkadaşlarına yükledi. Çalışma arkadaşlarını kendisinin altını oymakla suçlarken Cumhurbaşkanı’nın politikaları dışında politikalar uygulaması için de kendisine baskı yaptıkları görüşünü savundu. Noble enerji ve golf sahası konularındaki tavrına atıfta bulundu. Eski Bakan’ın bu eleştirilerine karşı önceleri suskun kalan hükümet daha sonra Hükümet Sözcüsü aracılığı ile ileri sürülen iddiaları yalanladı ve ifade edilenlerin dayanağı olmadığı görüşünü ileri sürdü. Cumhurbaşkanı’nın da eski bakana bir mektup göndererek bu tavrını izah etmesini ya da özür dilemesini istediğini de duyurdu. Direkt olarak eleştirilen eski İçişleri ve yeni Ticaret Bakanı Neoklis Silikyotis ise bu konuda yorum yapmayacağını söylemekle yetindi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Kıbrıs’ta taşınmaz mal fiyatlarında yeni düşüş kaydedildi. 2011 yılının son çeyreğinde de taşınmaz mal fiyatları düştü. Bu kiraları da etkiledi. 2011’in son çeyreğinde ev fiyatları %1,3 ve apartman dairelerinin fiyatları da %1,6 oranında geriledi. Apartman dairelerinde en büyük gerileme %3,5 ile Limasol’da, evlerde de %5,6 oranı ile Mağusa’da oldu. Mağaza fiyatlarında ise tüm ada çapındaki düşüş ortalama %2,8 oldu. Son bir yıl temel alındığında ise daire fiyatları %9,7, ev fiyatları da %5,2 oranında düştü. Mağaza fiyatlarındaki düşüş %10,1 olurken, büro fiyatları da % 6,4 oranında düştü.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi Bakanlar Kurulu’nda yapılan sınırlı değişikliğin yarattığı tartışmalar. Gazeteye göre, görevden alınan Ticaret Bakanı Praksulla Andoniyadu’nun görevden alınma süreciyle ilgili olarak yaşananlar siyasi bir pratiğin ötesinde bir komediyi andırıyor. Cumhurbaşkanı Hristofyas, Bakan’ın istifa ettiğini ve kendisinin de bunu kabul ettiğini açıklarken, eski bakan ise kendisinin hiçbir zaman istifa etmeğini söylüyor. Bakan bunu söylerken Cumhurbaşkanı Hristofyas’a konuyla ilgili olarak gönderdiği mektubu da açıkladı. Bunun yanı sıra Andoniyadu bazı bakanlara yönelik olarak da kendisinin altını oyma girişimlerinde bulundukları suçlamasında bulundu.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Muhalefet kamuda emekli yaşını 63’ten 64’e çıkartmak için Meclis’te yeterli çoğunluğa sahip olabilir ancak önerilerinin uygulanmasında yasal ve daha başka engeller var. Konunun dün Meclis ekonomi bakanlığı komisyonunda ele alınması sırasında bu olgu net olarak görüldü. DİSİ’den Averof Neofitu, DİKO’dan Nikolas Papadopulos ve bağımsız milletvekili Zaharias Kulias’ın önerdiği yasa tasarısının anayasaya aykırı olmakla karşı karşıya kalma olasılığı da var. Başsavcılık temsilcisi yaptığı açıklamada, 1990 yılında emeklilik yasasını yeniden düzenlenmesinin o dönem Yüksek Mahkeme tarafından devlet giderlerini artıracağı için anayasaya aykırı olarak nitelendirildiğini hatırlattı. Yeni önerinin de üst düzey devlet memurlarının görev sürelerini uzatacak olması nedeniyle devlet giderlerini arttıracağı öngörülüyor. Bunun yanı sıra bir yıllık görev sürelerinin ardından daha yüksek ikramiye ve emeklik maaşı da alacaklar. Bu arada hükümet kamuda çalışanların emeklilik yaşının yükseltilmesine karşı. Maliye Bakanlığı temsilcisi dün Meclis’te konuşurken bu yönde atılacak bir adımın gençler arasında var olan işsizliği daha da derinleştireceği uyarısında bulundu. Bunun yanı sıra devletin giderlerini artıracağı ve kamuda çalışanların sayısının azaltılması uğraşılarına da olumsuz etki yapacağı görüşünü dile getirdi.

–       Hayvan yetiştiricileri Tarım Bakanı’ndan hellimde küçükbaş hayvan sütü oranını %30 oranına yükseltilmesini isterken bir protesto eylemi olarak sütlerini Cumhurbaşkanlığı önüne döktüler. Bu arada aynı yere gelerek, hayvanlarını burada kesecekleri uyarında da bulundular.

 

SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi Praksulla Andoniyadu’nun görevden alınması. Gazeteye göre, Ticaret Bakanı Praksulla Andoniyadu’nun görevden alınması sonuçta “kansız” bir biçimde olmadı. Eski bakan silahını eline aldı ve başta Cumhurbaşkanlığı hedefte olmak üzere her tarafa ateş etmeye başladı. Daha önce Meclis’te milletvekillerinin siyasi tecavüzünden bahsederken, şimdi de çalışma arkadaşlarının içte ve dışta kendisinin altını oydukları suçlamasında bulundu. Bakanlardan oluşan komitede Cumhurbaşkanı’nın politikasından farklı politikalar yönünde baskı gördüğünü söyledi. Bu arada eski bakan kendisinin Cumhurbaşkanı’na sözlü olarak istifasını sunmadığını da duyurdu. Bu da Cumhurbaşkanı’nı kızdırdı. Bu arada Praksulla Andoniyadu ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı’nı kızdıran bir diğer hususun da Kasinis’le ilgili rapora gösterdiği tepki olduğu ifade ediliyor.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       2013 Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde taktik açılımlar, iletişim oyunları, oyalama taktikleri, gidiş-gelişler merkez siyasi alandaki çalışmalarla ilgili olarak endişeler yaratıyor. Kıbrıs sorunu, ekonomi, enerji, iç yönetim, devlette reformlar gibi tüm temel konularda gerçek görüş birlikleri için zemin olması bir veriyken, Cumhurbaşkanlığı seçimleri mücadelesine girerken programa dayalı güçlü bir ittifakın sağlanması konusunda tüm tarafların iradesi ve kararlılığı konusunda ciddi bir düşünce var. EDEK hedef Cumhurbaşkanlığı seçimleri olmak üzere ortak siyasi bir cephenin oluşturulmasına hazır olduğunu parti başkanı Yannakis Omiru aracılığıyla bir kez daha ifade etti. Omiru dün Başpiskopos Hrisostomos ile bir araya geldi. Güvenilir kaynaklardan elde edilen bilgilere göre, bu görüşmede Cumhurbaşkanlığı seçimleri de ele alındı. Merkez siyasi alanda ortak bir söylemin gerekliliği üzerinde ortak bir görüş ortaya çıktı. Bu arada EDEK’in görüşme talebine DİKO’nun hala resmi olarak yanıt vermediği ifade ediliyor.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi DİSİ ile DİKO’nun emeklilik yaşını 64’e çıkartma uğraşıları. Gazeteye göre, DİSİ ve DİKO milletvekilleri sendikal hareketi ve çalışanları hiçe sayarak Meclis ekonomi bakanlığı komisyonuna kamuda ve yarı kamusal kuruluşlarda emeklilik yaşının 64’e yükseltilmesini öngören bir yasa tasarısı sundular. Daha sonra tartışılacak olan bu öneri hem üstünkörü bir biçimde hazırlanmış olması, hem de devlet mekanizmasına getireceği ek yükler nedeniyle tepkilere neden oldu.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu Kıbrıs sorunu, ekonomi, doğal gaz ve devletin çağdaşlaştırılması gibi önemli konularda siyasi platform oluşturulmasının gelecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde işbirliği için bir zorunluluk olduğunu söyledi. AKEL’in geçmişte de diğer siyasi güçlerle halkın yararına ittifaklar yaptığını belirten Andros Kiprianu, somut tezlerde görüş birliği sağlamadan işbirliğine gidilemeyeceğinin altını çizdi. Tezlerde yakınlaşma olması durumunda isimler bazında tartışmaya girmeden önce gerekli koordinasyon ve karşılıklı saygı içinde işbirliğinin biçimi üzerinde anlaşma sağlanması gerektiği görüşünü de savundu. “Biz önceden bir ismin belirlenmesini kabul etmediğimiz gibi herhangi bir kişinin dışarıda bırakılmasını da kabul etmiyoruz” dedi. Andros Kiprianu Cumhurbaşkanlığı’na adaylık konusunda kararın Dimitris Hristofyas tarafından değil kolektif bir biçimde AKEL tarafından alınacağını da duyurdu.

–       AKEL Meclis Grup Sözcüsü Nikos Katsuridis Kıbrıs halkının bugün tuhaf bir durumla karşı karşıya olduğunu belirtti. Katsuridis, Annan planının kabul edilmesi gerektiğini savunan DİSİ Başkanı ile bu planın Kıbrıs’ın mezar taşı olacağını söyleyen güçler arasında işbirliği arayışının çok tuhaf olduğunu söyledi. Federasyon çözümünü desteklemeye devam eden güçlerle bu çözümün terk edilmesini savunan güçlerin nasıl ortak bir dil bulacakları sorusunu da soran Katsuridis, birbirine tamamıyla zıt görüşleri savunanların ortak bir strateji ve taktikte nasıl bir araya gelecekleri sorusunu da sordu.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin