kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 14/03/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 14/03/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi  Triple Five şirketinin Kıbrıs enerji haritasına enerjik bir giriş yapacak olması. Gazeteye göre başkanı Nader Germezian olan Triple Five şirketi Yunanistan’da enerji alanında faaliyet gösteren bir şirketi satın almaya yakın ve bu şirket aracılığıyla Kıbrıs enerji pazarına da girecek.  Bir Amerikan şirketi olan Triple Five Yunan şirketinin hisse senetlerinin çoğunlunu almaya çok yakın bulunuyor ve bu anlaşmanın sağlanmasıyla birlikte hem Kıbrıs hem de doğal gaz alanında durumda da yeni koşular oluşacak. Bu arada Nader Germazian bugün Kıbrıs’a gelecek ve hem Cumhurbaşkanı Hristofyas hem de Maliye bakanı Kazamias ile doğrudan görüşmelerde bulunacak. Bu temaslarının bir sonucu olarak şirketinin Kıbrıs’ta bir kadrosunu oluşturacak. Bunun için de büro aranmasına başlandı. Triple Five ile bu gelişme yaşanırken katar’ın adaya yapacağı yatırım konusunda ise tam bir çıkmaza giriliyor.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

—Kıbrıs sorunu üç başlıkla sınırlandı ve Birleşmiş Milletler de bu başlıkları sorunun çekirdeğinin özünün özü olarak görüyor:  Bu olgu Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ban Ki Mun’un gayri resmi olarak Güvenlik konseyine sunduğu raporunda da görülüyor.  Bu başlıklar da dönüşümlü başkanlık, mülkiyet ve vatandaşlık başlıklarıdır. Açık bir biçimde sorunun temel yanlarının önemini aşağı çekiyorlar. Sürekli bir biçimde bu konuların ele alınması güvenlik gibi sorunun önemli başlıklarının ele alınmasını da engelliyor. Birleşmiş Milletlere göre Kıbrıs sorununda uluslararası bir konferansın toplanması için yürütme erki,  devletin vatandaşlığını alacak olanların sayısı ve mülkiyet çözülmesi gereken konular.   Bu arada tüm konular içerisinden de dikkatler özünde yürütme erki üzerinde odaklanmış durumda.  Mülkiyet konusu ise toprak konusuyla birlikte ele alınmak üzere en sona bırakıldı.  Bugüne kadar Kıbrıslırum göçmenlerin geri dönüşü ile bağlantılı olan mülkiyet konusu da” mülkiyet sahipliği statüsüne” dönüştü.  Vatandaşlıkta ise tartışılan vatandaşlık alacak olan v adada kalacak olan yerleşiklerin sayısı zerinden tartışılıyor.  Birleşmiş Milletler Genel sekreteri raporunda bu sorunların çözülmesinin zor olmadığı görüşünde ancak bunun için müzakerecilerin siyasi iradeye sahip olması gerektiğe dikkat çekti.  Raporda ortaya çıkan olgu görüşmelerin düzeyini aşağı çekmek ve ilerleme sağlanamamasının sorumluğunu her iki tarafa da yüklemek. Bunun için de sürekli olarak müzakerelerin “Kıbrıslı mülkiyetine” atıfta bulunuluyor.

—Eğitim bakanlığı Kıbrıs’ta kamu alanında eğitimin kalitesini yükseltme uğraşısı içerisindeyken ve herkes kamu eğitimi olmaksızın demokrasi olamayacağı görüşünü savunurken bu alana milyonlarca avro akıtılıyor. Kamu okullarında okuyan her öğrencinin devlete mal oluşu 6,800 avro ile 13, 300 avro arasında.  Devlet İstatistik dairesi verilerine göre 2009 yılında kamuya ait her kreşe giden çocuk için 6, 863 avro, her ilkokul öğrencisi için 6, 879 avro ve orta eğitimde de her öğrenci için 10,235 avro harcandı. Liselerde okuyan öğrenciler için ise 10,173 avro harcanıyor.  Teknik okullarda bu miktar 13, 342’ye ulaşıyor.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi Kilisenin en nihayet vergilendiriliyor olması. Gazeteye göre Bakanlar Kurulunun bugün alacağı bir karar ile yıllardır var olan kilisenin vergilendirilmesi konusunu kapatması bekleniyor.  Elde edilen bilgilere göre Maliye Bakanı Kikis Kazamias bugün bakanlar kuruluna uzun süreden beridir askıda olan bu sorunun çözümüne ilişkin bir çözüm anlaşması sunacak ve buna göre Kıbrıs kilisesi kendisine düşen vergi yükünü ödeyecek.  Bu anlaşmaya varılması için son aylarda perde gerisinde Maliye Bakanı ile Kilisenin ilgili birimi arasında perde gerisinde müzakereler yapıldı.  Bu anlaşma bazı noktalarda değişikliklerle 2005 anlaşmasının dayanıyor.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

— DİKO yürütme kurulu cumhurbaşkanlığı konunu tartışmayı erteledi.  DİKO liderliği Cuma günü AKEL liderliği ile yapacakları görüşmede bazı hareketlenmemeler olacağı beklentisi içinde.  Hatırlanacağı zere DİSİ, birinci turda merkez siyasi alandan birini desteklenmesi durumunda ikinci turda bir araya gelmek için ortak program yazımı önermişti.  DİKO bu noktada AKEL’den daha fazla bir beklenti içerisinde ve bu beklentide de ortak kabul edilebilecek bir adayın desteklenmesi.  Bu iki partinin aynı cephede buluşmasının tek yolu da bu.  DİKO, Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın Cuma günü düzenleyeceği basın toplantısında Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik kendi tavrıyla ilgili bazı işaretler vermesini d bekliyor.  Hristofyas 2008 yılında cumhurbaşkanlığı görevine seçilirken tek dönem olgusuna vurgu yapmış ve ancak Kıbrıs sorunun çözümüne yakın olunması halinde yeniden adaylığı düşüneceğini söylemişti. Son dönemlerde alınan bilgiler Hristofyas’ın aday olmayacağı yönünde.  Bununla birlikte hükümet çevreleri Cumhurbaşkanın konuya ilişkin tavrını şimdi netleştirmeyecek ancak hiçbir kimse Cumhurbaşkanın ne söyleyeceği de bilmiyor.  AKEL’de ise DİKO’nun Dimitris Hristofyas seçeneğini olasılık dışı bırakma biçim

ine tepki var.  AKEL Genel Sekreteri de birçok kez partisinin destekleyeceği adayı kimsenin dayatamayacağını söyledi.  Bununla birlikte AKEL tüm olasılıklara açık

 

SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi merkez siyasi alanda Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili olarak yaşanan gelişmeler. Gazeteye göre 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi merkez siyasi alandaki partiler koordine oluyor. Bu alandaki siyasi parti liderleri asrında bir mektup trafiği yaşanıyor.  Partiler ortak bir aday bulma konusunda çalışmalarını yoğunlaştırdılar. Bu çerçevede EDEK’in üstlendiği ortak cephe oluşturma girişimi temelinde gelecek hafta içerisinde bu alandaki parti liderlerinin bir araya gelmesi bekleniyor.  EVROKO Başkanı Dimitris Şilluris dün EDEK ile mektup teatisinde bulundukları haberlerini doğruladı ve merkez siyasi alanda ortak bir program ile ortak bir adayın desteklenmesine yönelik uğraşılara partisinin katkı yapma arzusunu dile getirdi.  Ekoloji Hareketi düzeyi yükseltilen çalışmalara atıfta bulundu ancak EDEK başkanI Yannakis Omiru’nun girişimin sonuçlarıyla ilgili bazı çekinceler de ifade etti.  EDEK’ten mektup aldıklarını DİKO basın Sözcüsü Fotis Fortiyu da doğruladı.  Ancak Fotis Fotiyu bu aşamada partisinin dikkat merkezinde ulusal birlik için üstlendikleri girişimin başarısı olduğunu da söyledi.  EDEK’in girişimiyle ilgili Omiru ile DİKO Başkanı Karoyan arasında da iletişim yaşandı.  DİK)’ EDEK’in önerisine henüz resmi olarak yanıt vermese de elde edilen bilgilere göre önce kendi girişimini tamamlamak arzusunda.  İki lider arasında bu konuda görüş birliği sağlandığına da dikkat çekiliyor. DİKO’nun AKEL ile Cuma günü yapacağı görüşmesi sonrası EDEK ile de bir görüşme tarihinin belirleneceği belirtiliyor.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

—Başpiskopos Hrisostomos Apostol Andreas Manastırına ziyaretinin engellenmesi durumunda barikatları kapatacağı uyarısında bulundu.  Başpiskoposun bu açıklamasını yorumlayan Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu “bizim taraf hiçbir dönem barikat kapatmadı” dedi ve barikatların aşılması da kapatılması konusunun başpiskoposun değil siyasi liderliğin işi olduğu söyledi.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun dün Limasol’da gerçekleştirdiği bazı ziyaretleri sırasında Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik yaptığı açıklamalar. Gazeteye göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu dün Limasol’da erken başlayan Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyaları ve muhalefet partilerinin bazı amaçlarıyla ilgili kesin ve net mesajlar verdi. AKEL’in kimseyi önceden kimseyi seçmediğini ancak kimsenin olasılık dışı tutulmasını da kabul etmediğini söyledi.  Bazılarının AKEL’i var olmayan ikilemlere sokacaklarını zannetmeleri durumunda, yapacakları kendi seçimlerde kendi sorumluluklarını AKEL’e yükleyeceklerini zannedenlerin yanılacaklarına dikkat şekti.  AKEL için her şeyin üstünde olanın Kıbrıs ve Kıbrıs halkı olduğunu da ifade ederek partisinin Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin kararının parti kolektif karar organlarında alınacağını belirtti.  Dimitris Hristofyas ile ilgili olarak ise Hristofyas’ın kendisini partinin emrine verdiğini ve kararı verecek olanın da parti olduğu duyurdu.  Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik karar almak için partinin gelecek Haziran ayında olağan üstü kongre toplayacağını da açıkladı.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

—AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin gayri resmi raporunu yorumlarken bazı siyasi partilerin uluslararası toplantı konusunda ortaya koydukları endişelerin boş olduğunu ortaya çıkardığını ve bu partilerin Greentree toplantısıyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Hristofyas’a yönelik eleştirilerin de haksız oldu da görüldü ve bu eleştiriler yıkıldığını söyledi.

—Maliye Bakanı Kikis Kazamias Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’sin Kıbrıs ekonomisinin puanını yenden düşürmesinin haksız olduğunu söyledi. Kazamias ekonomiyi değerlendirenlere ve eleştirenlere haksız olduklarının gösterilmesi gerektiğini de dile getirdi.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
234AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin