kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 13/03/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 13/03/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi 2013 Şubat’ında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimleri. Gazeteye göre, Meclis ve EDEK Başkanı Yannakis Omiru 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ortak bir adayla DİSİ ile AKEL dışındaki siyasi alanı ifade edecek bir cephenin yaratılması için girişim çağrısında bulundu. EDEK Başkanı’nın çağrısı DİKO ile EVROKO’ya yönelik olarak gündeme geldi. EDEK’in üçüncü bir çekim merkezi oluşturmak amacıyla ifade edilen iradesi geleneksel sağ ve geleneksel sol kesim dışındaki vatandaşlar ile süreçte hayal kırıklığı yaşayan vatandaşların taleplerine karşılık verip 2013 seçimlerinde dinamik bir hâkimiyet yaratabilir. DİKO’nun eski kadroları da bu yönde bir hareketlenme içerisinde ve bu durumda aranan unsur, tüm bu güçleri birleştirecek bir adayın ismi. EDEK Başkanı Yannakis Omiru’nun çağrısına olumlu yanıt veren EVROKO Başkanı Dimitris Şilluris partisinin bu yönde diyaloğa hazır olduğunu ifade ediyor. Bu arada Omiru bu hareketiyle DİKO Başkanı Karoyan’ın siyasi parti liderleri dışında bir adayın bulunması yönündeki müdahalesinin yaratacağı hareketlenmenin de önüne geçti. Cumhurbaşkanlığı seçimlerini tartışmak amacıyla bugün yapılacak DİKO Yürütme Kurulu toplantısı ve DİKO Başkanı’nın AKEL liderliğiyle Cuma günü yapacağı görüşme öncesi Omiru’nun bu hareketi gündeme geldi. Bu arada DİKO Başkanı Maryos Karoyan’ın siyasi parti liderlerini adaylık dışı tutması yönündeki görüşü partisi içinde farklı yorumlara yol açtı. DİKO’da birçok partili parti başkanlarının biçtiği “birlik kostümünü giyecek aday” kim olacak sorusunu sordu.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Mun’un Kıbrıs sorunuyla ilgili raporunda taraflara eşit mesafeli ve geçen Ocak ayında yaptığı konuşmasında ısrarlı olması, çok katılımlı bir konferans toplanması konusunda takvimin önemini azaltan bir yaklaşım içinde olması bekleniyor. Ban Ki Mun aynı zamanda mümkün olan en kısa sürede bir anlaşmaya varmaları için kararlı bir tavır ortaya koymaları yönünde iki lidere çağrıda da bulunacak. Diplomatik çevreler Genel Sekreter’in raporunun geçen temmuz ayından bugüne kadar yaşanan olayları ele alan dengeli bir rapor olacağını belirtiyorlar. Gazeteye açıklamalarda bulunan bir diplomatik kaynak Aleksander Dovner’in Genel Sekreter’e raporunun bundan sonraki gelişmeler açısından “belirleyici” olacağına işaret etti. Bu arada Birleşmiş Milletler Kıbrıs’ın Avrupa Birliği dönem başkanlığını üstlenmesi sonrası da müzakerelerin devamı konusunda hazırlıklara başladı. Ancak Türk tarafının buna tepkisi biliniyor. Bu noktada en büyük olasılık olarak sürecin 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar dondurulması gündeme geliyor.

 

POLİTİS gazetesinin de bugünkü ana haberi EDEK Başkanı Yannakis Omiru’nun DİKO ile EVROKO’ya yaptığı işbirliği çağrısı. Gazeteye göre, EDEK Başkanı 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik olarak merkez siyasal kesimin seçmenlerini bir araya getirmeyi hedefliyor. DİKO ve EVROKO başkanlarına birer mektup gönderen EDEK Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde olası ortak aday isimlerini araştırmak için görüşme talebinde bulundu. Omiru’nun bu mektubu gönderme zamanı hiç de rastlantı değil. EDEK ve EVROKO kadrolarından bazılarının Nikos Anastasiadis’in adaylığının birinci turda desteklenmesinin olası olmadığını ifade ettikleri ve DİKO’daki bazı kadroların ikinci tur ikileminden uzak kalmak için iki büyük cepheden birinin seçilmesiyle tek turda bitecek bir seçim stratejisi izlenmesi görüşlerini dile getirmeye başladıkları bir anda gündeme geldi. DİKO Yürütme Kurulu bugün toplanarak partinin Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik tutumu konusunu ele alacak. EDEK Başkanı Yannakis Omiru’nun bu girişimi tek turda bitecek bir seçimi arzulayan DİKO’yu zora soktu.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Hapishanede tecavüze uğradığı ileri sürülen genç serbest bırakıldı. Başsavcı Petros Kleridis 2 Mart tarihinde bu gence af verilmesi için Cumhurbaşkanı’na öneride bulunacağını söylemişti. Başsavcı bu sözünü tuttu ve bu genç dün affedilerek serbest bırakıldı.

–       Vasiliku çimento fabrikasında grevin 13. Gününe girildi ve piyasada çimento eksikliği hissedilir oldu. Fabrikada toplu sözleşmelerin uygulanması konusunda sendikalarla işverenler arasındaki görüş ayrılıkları nedeniyle gündeme gelen grevin ardından yaşanan çimento eksikliği bazı müteahhitlerin geçen haftadan itibaren çalışmalarını dondurmasına yol açtı. Hazır Çimentocular Birliği de gelişen bu olumsuz durum karşısında dün sendikalara bugünkü ekonomik koşullara uyum çağrısında bulundu.

 

ALİTYA gazetesinin bugünkü ana haberi Mari’deki patlama nedeniyle iki bakanın yargılanmasına başlanması. Gazeteye göre, eski Savunma Bakanı Papakostas ile eski Dışişleri Bakanı Kiprianu ve diğer altı devlet yetkilisi hakkındaki iddiname dün yayınlandı. AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu konuyla ilgili olarak yaptığı dün bir açıklamada, bu davaya dolaylı bir biçimde karşı çıktı. DİKO Başkanı Maryos Karoyan ise olayın siyasi sorumlusunun Markos Kiprianu değil, Cumhurbaşkanı Hristofyas olduğunu söyledi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Mari’deki patlama sonucu bölgedeki elektrik üretim merkezinin uğradığı zararı tazmin etmeye başlayan sigorta şirketleri aynı zamanda devlete karşı da dava açma hazırlığında. DİKO Başkan Yardımcısı Nikolas Papadopulos’a göre, bu şirketler Kıbrıs Cumhuriyeti’ne dava açma konusunda adım attılar. Papadopulos sonuçta bu zararın halkın vergileriyle ödenmesinin olası olduğu görüşünü ifade etti.

–       üç yıldır trafikte dolaşım izinleri yenilenmemiş olan 20 bin motorlu aracın sahipleri devlete karşı yükümlülüklerini faizleriyle birlikte yerine getirmeye çağrılıyorlar. Bu yükümlülüklerini yerine getirmeyenler hakkında dava açılacak. Yasalara göre otomobilini kullanmak istemeyen kişiler o yıl içinde Ulaştırma Bakanlığı’nın ilgili dairesini bilgilendirmek zorunda. Aksi takdirde aracın trafikte olduğu öngörülerek buna den düşen işlem uygulanıyor.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi yabancı yatırımcıların Kıbrıs’a ilgisi. Gazeteye göre, adaya gelecek yabancı yatırımcılara hizmet için Bakanlar Kurulu önümüzdeki on beş gün içinde kısa adı CİPA olan Kıbrıs’a Yabancı Yatırımcı Çekme Örgütü’ne diğer yetkili devlet kuruluşlarıyla koordinasyon görevini verecek. Bakanlar Kurulu’nun alacağı kararla bu örgüt One-Stop Shop’a dönüştürülecek. Bu niteliğiyle de bu alanda var olan bürokrasiye karşı mücadele edecek. Cumhurbaşkanı Hristofyas da dün bu örgütün yönetim kurulunu kabul etti ve hükümetinin bu yöndeki kararlılığını kendilerine iletti.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       İki tarafın uzmanları Kıbrıs sorununda mülkiyet başlığında tüm yanları bugüne kadar tartışılan belgeler temelinde bütünsel olarak ele alma uğraşısı içerisindeler. Güvenilir kaynaklara göre, Birleşmiş Milletler mülkiyet konusu ile toprak konusunu bağlantılı bir şekilde ele alan bir yaklaşım sergiliyor. Bu konuda Kıbrısrum tarafının temel yaklaşımı çözümle en azından 100 bin Kıbrıslırumun Kıbrısrum toplumunun yönetimi altında olacak topraklara geri dönmesi ve geri kalanlar açısından da ilk söz hakkının mülk sahibinde olması yönünde. Böylesi bir noktada bu kişilerin sorunları mülklerini yeniden geri alma, tazminat ve takas yolarıyla çözülecek. Tazminat yolunu seçenlere vaat değil, özlü güvenceler verilecek. Bu konularda Mülkiyet Komisyonu önemli bir rol oynayacak.

–       DİSİ’nin eski Avrupa Parlamentosu üyesi Yannakis Matsis AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ile bir araya geldi ve Kıbrıslırumların işgal bölgesindeki mülklerin kurtarılmasına yönelik önerisini anlattı. AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu görüşme sonrası yaptığı açıklamada Matsis’in önerisinin var olan bir sorunun müzakeresi olduğunu söyledi ve işgal bölgesindeki tazmin komisyonuna başvuranları engelleyici çözümler bulunmasının zorunluluğuna dikkat çekti. Matsis’in önerisinin özel olarak incelenmesi gerektiğini de belirten Kiprianu göçmenlerin hem kişisel olarak, hem de ailevi olarak ekonomik sorunlarının ele alınabilinmesi için bu konunun kolektif bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini vurguladı.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin