kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 12/03/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 12/03/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi siyasi partilerin tavırları. Gazeteye göre, 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi siyasi partiler resmi temasları dışında farklı alanlarla köprüler oluşturma amacıyla da taktik çalışmalar ortaya koyuyorlar. Cumartesi günü DİSİ’nin resmi cumhurbaşkanı adayı sıfatını alacak olan Nikos Anastasiadis’in Polikarpos Yorgacis’i anma toplantısına katılımı da böylesi bir çerçevede değerlendiriliyor. Anastasiadis burada yaptığı konuşmada geleneksel sağa mesaj vermek istedi. Bunun yanı sıra Konstantinos Yorgacis’in Lefkoşa Belediye Başkanlığı’na seçilmesine yaptığı atfın da ayrıca bir önemi vardı. Bu arada DİKO Başkanı Maryos Karoyan da kendi taktik çalışmalarına devam ediyor. Karoyan yaptığı bir açıklamada iki gün içerisinde ülkenin temel sorunlarıyla ilgili olarak hem Cumhurbaşkanı’na hem de siyasi parti liderlerine birer mektup göndererek bu konuların tartışılmasını isteyeceğini açıkladı. Bunun yanı sıra dün DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis de var olan görüş ayrılıklarını gündeme getirdi. “Güçlerin birleştirilmesi” ile ilgili olarak bir sis perdesi yaratmak istendiğine dikkat çekti. Bu arada EDEK alanından da DİSİ başkanın desteklenmeyeceği yönünde mesajlar geldi. EDEK, merkez siyasi alandaki güçlerin ortak bir adayı destekleme yönünde ilerlemeleri gerektiği mesajını verdi.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Ankara, doğal gazın Avrupa’ya taşınmasını bir araç olarak kullanarak İsrail’e yönelik açılımlarda bulunuyor. Ankara bu açılımı ile bir yandan İsrail ile ilişkilerini yeniden canlandırmayı hedeflerken diğer yandan da İsrail’in Kıbrıs’la işbirliğini derinleştirme uğraşılarını yaralamayı arzuluyor. Ankara’nın yeni açılımı Türk hükümetinin enerji bakanı Taner Yıldız’dan geldi. Yıldız, Doğu Akdeniz’deki doğal gazın Avrupa’ya nakli için ülkesinin var olan olanaklarını gündeme getirdi.

 

–       DİKO Başkanı Maryos Karoyan Kıbrıs sorununun doğru bir biçimde ele alınması olanağının var olduğuna dikkat çekti ve bunun da talep eden bir politika temelinde siyasi partilerin işbirliği aracılığıyla olabileceğini belirtti. Kıbrıs’ın sahip olduğu doğal enerji kaynaklarının bir hediye, bir koruma kalkanı olduğunu, ancak her şeyden önce de Türkiye’nin uluslararası alanda uluslararası hukuka inananların baskısını hissetmesi için gerekli jeostratejik işbirliklerinin oluşturulmasında bunun bir katalizör olduğu görüşünü de savundu. Karoyan 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili olarak da bu seçimlere yönelik senaryoların sona erdirilmesini istedi.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi Kıbrıs sorunu ile ilgili gelişmeler. Gazeteye göre, Aleksander Dovner’in Genel Sekreter’e sunacağı raporu öncesi Birleşmiş Milletler müzakerelerde yeni bir formülü uygulamaya soktu. Yaklaşık iki hafta önce taraflara iki düşünce paketi sundu. Bunlardan biri mülkiyetle, diğeri ise yönetimle ilgili. Politis’in elde ettiği bilgilere göre, çıkmazın aşılması için Birleşmiş Milletler’in bu son uğraşısı yeterince alternatif formüller ve seçenekler sunan bu düşünce paketleri üzerinde tarafların müzakeresine dayanıyor. Bu öneri paketiyle mülkiyet konusu Kıbrısrum yönetimi altında topraklarına geri dönecek Kıbrıslırum göçmen sayısı aracılığıyla toprak konusuna bağlandı. Birleşmiş Milletler’in ortaya koyduğu düşünceler ne kadar fazla Kıbrıslırum göçmen Kıbrısrum yönetimi altında geri dönecekse mülkiyet konusunda Kıbrıstürk yönetimi altında mülklerine geri döneceklerin sayısı da aşağı çekiliyor. Yönetim konusunda ise Birleşmiş Miletler Derviş Eroğlu’nun bu konuda, çapraz oyda geri adım attığını bildiğini gösterir bir tavır içinde ve özellikle de bunun uygulanmasına ilişkin zamanlama açısından alternatif önerilerde bulunuyor. Birleşmiş Milletler’in senaryolarından biri dönüşümlü başkanlık ile çapraz oyun otomatik olarak uygulanmasını öngörüyor. Bir diğer alternatif ise bir geçiş dönemi sonrası bunun uygulanmaya konması. Bu arada Birleşmiş Milletler tarafından taraflara sunulan köprü oluşturacak düşüncelerin yine Birleşmiş Milletler tarafından uzun süre izah edilmesine de gerek duyuldu. Taraflar ortaya konan alternatiflerden herhangi birine çengel atabilir ancak seçtiği senaryonun yan olgularını da tartışmak zorunda. Bu süreçte al-ver kilit rol oynayacak. Ancak edinilen bilgilere göre, henüz süreçte bu aşamaya geçilemedi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Tarafların mülkiyet ve yönetim konusunda müzakere için ortak bir dil bulmada zorlandıklarını gören Birleşmiş Milletler hazırlamış olduğu ve Greenree iki görüşmesi sonrası resmileştirilen köprü kurucu düşünce paketlerini devreye sokma kararı aldı. Aleksander Dovner, Birleşmiş Milletler’in rolünün arttırılması yönünde oraya konan görüşü gündeme getirerek devreye girdi. Müzakere sürecinde Birleşmiş Milletler masaya ilk kez köprü oluşturucu düşünce koymuyor ancak bu kez bu düşüncelerin bir bütünselliği var. Elde edilen bilgilere göre, Dovner bu düşüncelerin kabulü yönünde sahte umutlar taşımıyor, ancak tarafların müzakerelerde takınacakları tavırlar Genel Sekreter’e sunulacak raporda yorumlanabilinecek.

 

SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi DİKO Başkanı Maryos Karoyan’ın Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin görüşleri. Gazeteye göre, Karoyan 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde herhangi bir siyasi parti başkanının adaylığının kendi partisinin desteklemesini olasılık dışı tutuyor ve siyasi partilerden beş konuda tavırlarını netleştirerek görüşme masasına gelmelerini talep ediyor. Karoyan’ın belirlediği beş başlık ise şöyle: Bir: Kıbrıs sorunu. İki: Ekonomi, Üç: Enerji. Dört: Devletin yeniden yapılandırılması. Beş: Kurumsal değişiklikler. Karoyan partilerden önümüzdeki beş yıla ilişkin vizyonlarını da masaya getirmelerini istiyor. Bundan sonra da DİKO ya da bir başka bir parti başkanının değil, ancak güvenilir bir biçimde bu vizyona hizmet edecek ismin belirlenmesini istiyor. Karoyan bu arada bazı çevrelerin girdikleri kurnazca oyunları terk etmelerini de istedi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Havaların bugünden itibaren yeniden soğuması bekleniyor. Meteoroloji Dairesi yetkililerine göre bugünden itibaren Troodos’a kar ve diğer bölgelere de yağmur yağması bekleniyor. Yağmurlar Salı ve Çarşamba günleri de devam edecek. Perşembe günü ise yağmurlar bölgesel olacak.

–       Çin’in Kıbrıs’a ekonomik yatırımları bu ülkenin Avrupa ülkelerine yapacağı açılımlar çerçevesinde değerlendiriliyor. Çinliler ürünlerini Avrupa’ya Kıbrıs üzerinden pazarlama arzusunda. Çinliler Kıbrıs’taki temaslarına benzer temasları Yunanistan ve Arnavutluk’ta da yaptılar. Bu arada İtalya’nın Napoli limanını şimdiden kontrol eder durumdalar. Ancak Çin’in Kıbrıs’a ilgi nedeni sadece bu değil. Bunun yanı sıra Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz’de ve Süveyş kanalına yakın stratejik konumu, çok iyi iletişim ve ulaşım ağına sahip olması, ileri teknoloji alanında yatırım perspektifine sahip olması ve Kıbrıs’a yapacağı yatırımlarla Çin’in bölgede başrol oyuncusu olma olasılığı bu ilginin diğer nedenleri.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi Kıbrıs ve Çin sermaye kurumlarının ortak anlayış anlaşması imzalayacak olmaları. Gazeteye göre, Kıbrıs ile Çin sermaye kurumlarının ortak anlayış anlaşması imzalayacak olmaları büyük bir önem taşıyor, çünkü Kıbrıs’a gelmek isteyen yabancı şirketler bunu daha kolay bir şekilde yapma olanağına sahip olacak. Bu metin Kıbrıs Sermaye Kurulu tarafından hazırlanıyor ve Çinli şirketlerin adaya gelişinde kilit bir rol oynayacak. Bu anlaşma ile adaya yatırım yapma süreçleri kolaylaştırılacak ve iki ülke arasında bilgi alış verişiyle ilgili ikili anlaşmalar yapılmasına da olanak sağlanacak.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       AKEL kısa süre içerisinde Maliye Bakanı Kikis Kazamias ile bir araya gelecek ve lüks tüketim maddelerine ek vergi konusunda görüşlerini ortaya koyacak. Ancak AKEL’in bu önerilerinin DİSİ’nin tavrı nedeniyle Meclis’ten geçmesi zor.

–       PEO, Dünya Kadınlar Günü’nü dün kitlesel bir etkinlikle kutladı. Etkinlikte konuşan Çalışma Bakanı Sotirulla Haralambus “Kadın-erkek eşitliği Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ana hedefidir ve bu yönde birçok uluslararası belge ve Avrupa belgesi benimsenerek yaşama geçirilmiştir. Çalışma yaşamında eşitlik, kadın-erkek eşitliğinin elle tutulur bir biçimde uygulanmasında belirleyici bir unsurdur. Tam da bu nedenden dolayı istihdamda var olan eşitsizliklerin ortadan kaldırılmasına götürecek önlemlerin alınmasına Hükümet Programı’nda özel bir önem verilmektedir. Temel hedefimiz kadınların istihdamının arttırılması, topluma entegrasyonlarının desteklenmesi ve sosyal dışlanmanın önüne geçilmesi için önlemler alınmasıdır” dedi

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
233AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin