kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 05/03/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 05/03/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Sular İdaresi’nin bir raporu. Gazeteye göre, Sular İdaresi’nin bir raporuna göre, bu alanda büyük bir kaos ve kötü yönetim var. Kıbrıs’ta tüketicilerin önemli bir kısmı kuruma borçlu ve kurum da geri kalkan borcu toplama umuduyla bu borçların 105 milyon avrosunu tıraşlama zorunda kaldı. Kurumun borçlular listesinde belediyeler, çeşitli yerleşim birimleri ve işletmeler, atletizm kulüpleri ve bazı tüketiciler var. Yerel yönetimler tüketicilerinden su paralarını toplamakla birlikte bu paraları Sular İdaresi’ne yatırmıyorlar. Bazı durumlarda kurum mahkemeye başvuruda bulunup açtığı davaları kazanmakla birlikte yasa dışılık devam ediyor. Bazı durumlarda kurumun borçlularla uzlaşmaya varmış olmasına ve anapara dışında diğer borçluların yükümlülüklerini kaldırmış olmasına rağmen borçlular ödeme yapmıyor. Bu arada Kıbrıslıtürklere verilen suyun karşılığı da 34,2 milyon avroluk bir borcun biriktiği ifade ediliyor.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Lin Paskoe’nin son Greentree görüşmesi sırasında Kıbrıs sorunundaki sürecin örgüte 50 milyon dolara mal olduğunu ve bu sürece önemli bir zaman ve insan yatırımı yapıldığını söylediği belirtiliyor. Birleşmiş Milletlerin Amerikalı yetkilisinin net olarak verdiği bu mesaj son dönemlerde Uluslararası Örgüt ve yabancı hükümetler tarafından da dile getiriliyor. Bu mesaj da Uluslararası Örgüt’ün ve yabancı faktörün artık Kıbrıs sorunundan yorulduğu ve müzakerelerin sonsuza dek devam edemeyeceği yönünde. Bu tür yaklaşımlar son dönemlerde özellikle Kıbrısrum tarafına yönelik bir baskı unsuru olarak gündeme getiriliyor. Genel Sekreter’in süreci terk etmesi ve iyi niyet misyonunu Güvenlik Konseyi’ne iade etmesi olgusu net bir biçimde ortaya konuluyor. Ayrıca Aleksander Dovner’in görev sözleşmesinin Temmuz ayında sona ereceği ve Lin Paskoe’nin de aynı dönemde emekli olacağı dikkate alınırsa, Birleşmiş Milletler Sekreterliği’nin vermek istediği mesaj daha da net olarak ortaya çıkıyor. Bu dönemde adadaki Barış Gücü’nün görev süresinin altı aylık bir süre daha uzatılmasının tartışılması da gündeme gelecek. Bu yöndeki tartışmalar bu dönemde oluşacak ortama göre şekillenecek. Barış Gücü’nün görevinin sona erdirilmesi konusunu başta İngilizler olmak üzere masaya tehdit biçiminde getiren birçok güç var. Lefkoşa ise, Genel Sekreter’in görevini Güvenlik Konseyi’ne iade etmesi diye bir olgunun var olmadığı düşüncesinde. Lefkoşa’ya göre, Kıbrıs sorunu gibi uluslararası bir sorunda Birleşmiş Milletler’in uğraşılarını terk ettiği şimdiye kadar hiç görülmedi. Uğraşı ertelenebilir, süreç geçici olarak kesilebilir ama terk edilemez. Lefkoşa’ya göre, uğraşının terki bugüne kadar biriken verilerin ve harcanan çabaların yitirilmesi anlamına gelecek. Bu süreçte birçok olgu Genel Sekreter’in Güvenlik Konseyi’ne sunacağı raporun içeriğiyle ortaya çıkacak.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi Başsavcı yardımcısı Akis Papasavvas’ın Başsavcı Petros Kleridis’in direktiflerini yerine getirmemesi. Gazeteye göre, Başsavcı yardımcısı Papasavvas’ın bazı tavırları düzen açısından ciddi soruları gündeme getiriyor. Papasavvas bir kişi hakkında üzerinde uyuşturucu bulundurmaktan dolayı var olan beş cezai suçlamayı değersiz bir hale getirdi. Petros Kleridis’in bu kişi hakkında ceza davası açılmasına yönelik yazılı direktifi olmasına rağmen bu konuda adım atmadı. Elde edilen ve teyit edilen bilgilere göre. Başsavcı Petros Kleridis’in bir görev için Moskova’ya gitmesi sonrası Papasavvas bu konuda dava açılmaması yönünde direktif verdi. Papasavvas bu tavrı ile bir noktada kendini de inkâr etmiş oldu, çünkü iki yıl önce bu kişinin babası ile yazışmalarında gelecek iki yıl içinde oğlunun aynı konuda bir suç işlememesi koşuluyla askıda olan iki olayda hakkında dava açılmayacağını bildirmişti. Genç adamın bu suçu işlemeye devam etmesi üzerine Papasavvas’ın daha önceki mektubuna göre de bu davanın açılmasını gerekli kılıyordu.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       İçişleri Bakanı Neoklis Silikiotis doğal gaz konusuna Çinlilerin ilgisini doğruladı. Silikiotis’e göre, Çin’in dev devlet firması CNOC’un yanı sıra doğal gaza ilgi duyan ve adayı ziyaret eden daha başka şirketler de var. Bakan bu arada doğal gaz konusunda ikinci araştırma izinlerinin verilmesi sürecinde olduklarını, bu hafta içinde Londra’da bir sunum yapacaklarını ve buna büyük ilgi olmasını beklediklerini de ifade etti. Afrodit olarak adlandırılan 12. parselden elde edilen sonuçlar sonrası Kıbrıs doğal gazına olan ilginin daha da arttığına dikkat çeken İçişleri Bakanı bu süreçte kendilerinin öncelik verdikleri bir diğer olgunun, diğer ülkelerdekine benzer bir şekilde çalışacak bir doğal gaz devlet şirketinin Kıbrıs’ta yaratılması olduğunu da ifade etti. Bu konuda Norveç’teki modeli temel alan bir planın hazırlandığını da duyurdu.

–       İsrail son iki yılda olduğu gibi bu yıl da Larnaka limanına tur seferleri başlatıyor. Bu gemiler her hafta Larnaka’ya yaklaşık 600 yolcu getirecek. Mart ayı sonunda başlaması beklenen gemi seferlerine Kasım ayına kadar devam edilecek. Müşterilerine daha iyi hizmet sunmak için gemiler bazen bir gece de Larnaka’da kalacak.

 

SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi Kıbrıs’ta seçmen eğilimleri. Gazeteye göre, Pazar günü yayınladığı bir kamuoyu araştırmasının siyasi partilerin çalışmalarında önemli bir veri tabanı olduğunu kaydediyor. Gazeteye göre, bu araştırma genelde seçmenlerin ve özelde her partinin seçmenlerinin eğilimlerini ve partisinden beklentilerinin neler olduğunu ortaya koydu. Bu araştırmanın verdiği mesajlar dün siyasi partiler ve hükümet tarafından da yorumlandı. Bu araştırmanın ilk sonucu Nikos Anastasiadis’in adaylığının bir dinamizme sahip olduğunun görülmesi ve DİSİ seçmenlerinin önemli bir kısmının desteğine sahip olması. İkinci sonucu ise, merkez siyasi alanın taraftarlarının kabul edilir ortak bir aday aracılığı ile işbirliğine verdikleri değer. Üçüncü sonucu ise toplumda Cumhurbaşkanı’na yönelik destekte görülen kayıp. Hristofyas bugün sadece AKEL seçmenleri tarafından destekleniyor ve bu desteğin de geçmişte AKEL’de görülen seçmenini toparlama oranından çok düşük olduğu görülüyor.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Partisinin Lefkoşa İlçe Kongresi’nde konuşan DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis yapılması gereken reformlarla ilgili vizyonunu ortaya koydu. Geleceğin Kıbrıs’ı için yeni modern bir devlete ihtiyaç olduğunu söyledi. Düşünce biçiminin değişmesi, devletin yeniden yapılandırılması gerektiği görüşünü savundu. Bu arada temel konularda aralarında görüş birliği olan partilerle diyalog yoluyla işbirliğine gidilmesi gerektiğini belirtti. Kıbrıs sorununda ise çözümsüzlüğün sorumlusunun Türkiye olduğunu belirtmekle yetinilmemesi gerektiğini ifade etti ve Türk tarafının uzlaşmazlığının aşılması için istikrarlı ittifaklar bulunması ve daha tutarlı bir dış politika güdülmesi gerektiğini söyledi.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun hafta sonu yaptığı açıklamalarda Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak ifade ettiği görüşler. Gazeteye göre, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu Kıbrıs sorununda üzerinde anlaşmaya varılan ve zaman içinde ortaya çıkan çözüm ilkelerini savunmaları için herkese çağrıda bulundu. Kiprianu, Kıbrıs yeniden birleşip Kıbrısrumlar ile Kıbrıslıtürkler ortak vatanlarında barış içinde birlikte yaşayana dek Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın Kıbrıs sorununun çözümü için içte ve dışta ortaya koyduğu çabaları AKEL’in desteklemeye devam edeceğini de dile getirdi. Kiprianu bu arada partisinin Ulusal Konsey’e sunduğu Kıbrıs sorunuyla ilgili tezlerini eleştirenlere verdiği yanıtta “yurtseverlik vatanının ve halkının çıkarlarına hizmet edecek bir biçimde hareket etmektir. Sorunu çözecek olan milliyetçi korolar ve sloganlar değildir. Biz tezlerimizi gerekçeleriyle ve olaylar temelinde ortaya koyduk. Onlarsa gerekçeleriyle yanıt verme yerine, tehlike tellallığı yaprak sıfırlayıcı bir yaklaşım ortaya koymayı seçtiler” dedi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Maliye Bakanı Kikis Kazamias Kıbrıs’a önemli yabancı yatırımcıların geleceği konusunda çok umutlu. Bakan “son 24 saat içerisinde yaptığım temaslardan çok umutluyum ve önümüzdeki günlerde gerek hükümet tarafından, gerekse ilgi duyan çevreler tarafından bunu doğrulayan açıklamalar yapılacaktır” dedi. Kikis Kazamias bu ilginin oluşumunda doğal gazın rolünün sorulması üzerine de son üç ay içerisinde ilginin artmakta olduğunu belirtti ve 12. parseldeki araştırmanın sonuçlarıyla ilgili resmi açıklamanın yarattığı yeni koşulların bunda rolü olduğu görüşünü dile getirdi.

–       Akdeniz ülkeleri arasında deniz altından borularla elektrik enerji hattı oluşturulmasının yaşayabilirliği konusunda araştırma yapmak için Kıbrıs ile İsrail arasında bir anlaşma imzalandı. Bu anlaşma İsrail ile Avrupa kıtası arasında enerji taşınması uğraşılarının ilk evresi olarak görülüyor. Bu uğraşı ile Kıbrıs da deniz altından Avrupa kıtası ile birleşecek. Taraflar bu bağlantının 2016 yılına kadar tamamlanması arzusundalar. Denizin 2 bin metre derinlikteki bu hattın Kıbrıs ile İsrail arasındaki uzunluğu 287 kilometre olacak.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin