habergüncel haberAB Komiseri: Kıbrıs başkanlığıyla iyi işbirliği yapacağız
yazarın tüm yazıları:

AB Komiseri: Kıbrıs başkanlığıyla iyi işbirliği yapacağız

Yeniçağ podcastını dinleyin

(KHA) — Avrupa İklim Faaliyetleri Komiseri Connie Hedegaard, Avrupa Komisyonu’nun Kıbrıs Bakanlar Konseyi Başkanlığı’yla iklim faaliyetleriyle ilgili konularda iyi işbirliği yapacağına inandığını söyledi.

Cuma günü Lefkoşa’da bir basın toplantısı düzenleyen Hedefaard, Bakanla görüşmesinden ve parlamentodaki partilerle toplantıda, Kıbrıs’ta su, kuraklık ve acayip havayla ilgili farkındalığın arttığını belirtti.

Bu konularla gerçekten ilgilenildiğinin görüldüğünü, bunun çok iyi olduğunu ve Bakanın kendilerine elinden geleni yardımı yapacağını çok açık biçimde ortaya koyduğunu, Kıbrıs başkanlığıyla iyi bir işbirliği yapacaklarına inandığını ifade eden Komiser, AB’nin Kıbrıs’ın işgal bölgelerinde de iklim konularında baskı yapıp yapamayacağını sordu.

Hedegaard, “Taraflara daha fazla ilerleme yapmaları için her şeyi yapıyoruz. Orada ilerle olduğunu görmeye çok istekliyiz ve bazı şeylerin artabileceğinden endişeliyiz. Bunlara bir çözüm bulmaya çalışmak oldukça önemlidir. Çok zor olduğunu biliyorum. Komisyonda, BM Genel Sekreteri’nin bahsettiği fırsat penceresinde herkesi görmeyi diliyoruz” dedi.

Kıbrıs’taki sivil toplum örgütleriyle toplantılarında hem Kıbrıs Rum hem de Kıbrıs Türk tarafından temsilcilerin bulunduğunu hatırlatan Connie Hedegaard, Kıbrıs Parlamentosu’nun çevreci olmayan uygulamaları cezalandırma tartışmalarıyla ilgili bir soruya, bunun Avrupa için iyi bir fikir olabileceğini ifade etti.

“Eğer bazı yanlış çevresel uygulamalarınız varsa, bunlardan nasıl kurtulabilirsiniz? Biri sanayi düzenlemesi, diğeri daha açık ve yeşil bir şekilde sanayi için ekonomik teşvikler yapmaktır” diyen Komiser, bir yıl önce Komisyonun 2050 için bir karbon yol haritası hazırladığını, ekonomik krizle arasında aykırılık görmediklerini, iklim ve çevre alanında neler yapabileceklerini görmeleri gerektiğini, bunların birbirine bağlı olduğunu kaydetti.

Geçen yıl AB27’de sadece 350 milyar Avro petrol ithal ettiklerini bildiren Hedegaard, şöyle devam etti:

“Bir yıl öncesiyle karşılaştırıldığında % 40 artış. Çünkü 2011, petrol için varil başına 100’den fazla ödediğimiz ilk yıldı. Neredeyse Yunanistan’ın borçlanması kadar. Eğer daha da fazla enerji verimliliği için bu paranın bazısını tasarruf etmeliyiz ki vatandaşlar ve ekonomi için iyi olsun.”

Komiser, bunun kendilerini, Avrupa dışındaki diğer rejimlere para akıtmaktansa kendi toplumlarına daha fazla para yatırımı yapmaya yönelttiğini, böylelikle işsiz Avrupalılara iş olanakları yaratılabileceğini vurguladı.

Şimdi başlamaları halinde bunun birçok yıl yanlış şeyler yapmaya devam etmekten ve daha sonra değişik şeyler yapmak, yanlış şeyler yapmaktan daha ucuza geleceğini anlatan Hedegaard, “Komisyon’da 2020’ye kadar enerji yeterliliği hedefinde 2020’ye kadar % 20’ye ulaşırsak o zaman bunun potansiyeli Avrupa’da 2 milyon iş yaratmak olacaktır” dedi.

Soruları yanıtlayan Komiser, yeni bir otoban yapımını desteklemek yerine tren bağlantıları, otobüs bağlantıları için parayı kullanmanın daha akılcı olacağına dikkati çeken Komiser şöyle dedi:

“Düşük bir karbon gelişimine ihtiyacımız varsa, ortak AB bütçesini bu öncelik çizgisinde harcamak daha akılcı olacaktır. Komisyonun gelecek AB bütçesi önerisinde bütün bütçenin en az % 20’si vardır. Biz bunun iklim hedeflerine ulaşmamıza yardımcı olacağınız düşünüyoruz.”

Polonya’nın AB karbon yol haritasını vetosuyla ilgili olarak da Komiser, Polonya’ın ikinci kez Çevre Konseyi kararlarını bloke ettiğini bunun hiçbir şeyi kolaylaştırmadığını ifade etti.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
236AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin