yaklaşımlarÖzkan YıkıcıEmperyalist Amerika’nın stratejisinde yeni taktikler - Özkan Yıkıcı
yazarın tüm yazıları:

Emperyalist Amerika’nın stratejisinde yeni taktikler – Özkan Yıkıcı

Yeniçağ podcastını dinleyin

Çoğu kez kolayca şuna kapılırız; Sanki Emperyalist genel sistem yokmuşcasına, olayları ülkesel ve en çok bölgesel yelpazede tutup, sonuna ulaşmaktan geri dururuz. Emperyalistsiz genel siyaset veya Kapitalist özünden kopuk ekonomi tartışmalara dalarak savruluruz. Genel yapıyı koymadan alt düzeylerde kalarak beklide en önemli ölçeği göz ardı ederiz. Bu yanlışa özelikle sistemsel düşünmeyenler kolayca kapılırlar. Oysa yaşadığınız sistem gerçeği kadar, yeri geldiğinde Kıbrıs sorununda olduğu gibi Amerikasız düşünemiyeceğimiz hep bir yerlere vurup hatırlarız. Dahası; Bazen öylesi çelişkiye düşeriz, Amerikanın Emperyalist özünü de unutup bir anlamda Amerikan baskılı “çözüm” isteme yanılgısına düşeriz. Kaçırılan ister gelecek ister şimdiki Kıbrısın sistemin sadece bir halkası olduğu olasılıktan gerçeğe varmadır. Bunları sıralarken de hep kaçındırıltığımız Amerikanın yeni siyasal taktiksel hamleleri veya genel Stratejisi hep yok saydırılmaktadır. Bununla belki en iyi son göz ardı etme açıklanan siaysal hedeflerin hiç konuşulmamasıdır. Oysa burada Emperyalist siaysetin resmen yeni açılımları net olarak konuldu. Bu makalemde yeni Amerikan siaysal stratejisine şöylesine bir değinecem.

Bu yıl Amrikada seçimler yapılacak. Tamda ayni zamanla çakışan seçim rüzgarları esemeğe başlayınca, birden Obama önemli siaysal strateji belgesini de açıkladı. Medyalar bunu aldı pulladı ve makyajlayıp piyasada şöylesine dolaştırdı. Genelde azalacak asker sayısı dışındaki taktiksel kayışlar pek öne çıkarılmadı. Helle Emperyalist sömürgecilik veya Avrasya stratejik hamleler adı pek kulanılmadı. Ama dış güzel anbalajın içinde bu mavzemeler olmaktadır.

Amerikanın belli olan net iki önemli hedef olayı vardır. Askeri Şer ekseninde iran başta olmak üzere Kuzey Kore konuldu. Böylelikle aslında Orta doğu projesi yavaş yavaş Asya geneline yayılacak gibidir. Zaten şu net adım her şeyi açıklıyor. Avrupada ve diğer ülkelerde asker sayısı azalırken, özelikle avusturalyada artılıyor. Taktiksel olarak mesaj net oluyor. Cocoğrafya gelişiyor. Helle iran gerçeği ve son olaylar daha bölgenin ısılacağı kesin. İran önce virüslerle Nükleer gelişmeler engellenmek istendi. Sora insansız uçak operasyonları ile resmen olay tırmandırıldı. Düşen Askeri insansız uçak gerçeği bunun en net kanıtı oluyordu. Şimdi anbargolarla iyice iran ekseni oyanırken, Basra Körfezine yığınak artıyor. İran bir anlamda izole edilmek isterken, Türkiyeye yerleştirilen Füze kalkanı sorası şimdi de ırak sınırına üst aşma istenci, artık oynun yerleşkelerini artırıyor. Suriye oyunu ve keskinleştirilen mezhep ayrımı da Orta doğu oyununda önemli haberler oluyor.

Amerika önemli yeni taktikler geliştirdi. Libya olayında direk işgal yerine Nato’yu kullanıp havadan askeri operasyonlar ve karada ajanlarla danışmanları yığıp orda hamlesini yaptı. Suriyede ise soğuk savaş stratejisi ile Türkiye üzerinden operasyon ve arap ülkelerinden siyasal destek ile parasal kaynakları kulanıyor. Böylelikle yeri geldikçe soğuk savaş, yeri geldikçe değişik dış direk müdahalelerle Orta doğu oynunu oynuyor. Sermaye yerleşmesi ve piyasa ekonomik model ile dini siyasal egemen ideolojik yapılanma kurumsallaşıyor. Karşıt ise mezjep diğeri olmaktadır. Bunu Suriye, ırak ve iran genel siaysal tavırda veya Bahreyn gibi ayaklanmadaki dış müdahale bastırmada yaşadık.

Askeri operasyonlarda daha az kayıp ve kendini gizleme adına, insansız uçaklar ve küçük operasyon timleri kulanılıyor. Etnik parçalanma ve mezhep ayrımları kulanılırken, “Sivil örgütler” veya uzmanlarla ayrımlar oldukça kesikeskinleştirilerek başalıyor. Irakta Şii Sünni ayrımı, Türkmen kartı gibi oyunlar ile Suriyede Sünni mezheple destekli Türkiye merkezli odaklı davranış oldukça teşvik ediliyor. Bunlar bir anda yeni stratejide oynanacak taktisel kaygan zeminler oluyor. Şu noktayı gözden kaçırmayın; Askeri direk etken dıştalanır gibi olurken, yerleşen özel güvenik şirketleri ile aslında olay piyasa modelinde yapılandırılyor.

Çin ise ekonomik rakip görülüyor. Özelikle Pazar kavgasında yükselen Çini hep tehlike kabulendi. İlk kez son stratejide Çin karşıt olarak konuldu. Avrasya stratejisinde Çin uzun ölçekte kuşatılacak düşman olarak zaten görülüyor. Şimdiden açıklanan yeni Amerikan siaysal strateji belgesiyle uluslararsı sermaye kesimi hemen Çini uyharmaya başladı. Pazar açılımı eleştirilip dikkate sunuldu. Böylelikle Çin Pazar rekabetinde şimdiden işler kızışmaya başladı. Zaten Avusturalyaya asker artırma eylimi de olayın gidrek Atlantiğe kaydığını da gösteriyor.

Kısaca; Bu hafta Amerikadan kısa bir yeni analiz yaptım. Dikkat edin, artık insansız uçaklar, özel timler ve Özel güvenlik şirketleri yavaş yavaş siaysetin kuralalrı olarak girdi. İran ısınıyor Çin ekonomik rakip gibi Pazar açılımı suçlanıyor. Emperyalist sistem yaşanan krizde mutlaka Pazar sorununda krizi hafifletme ve Pazar aşmada bölgesel savaşları kulanması doğaldır. Dikkat edin Orta doğu yeni tetiklemesi, borçalr krizindeki aşmaz ile artan işsizliğin yeni kriz olma tehlikesi sorası, çıkmaz nedeniyle savaşlar adeta ateşlendi. Bunlar hep Emperyalist Amerikanın özünü ortaya koyuyor. Nasıl ki daha bizde petrol kazması atılmak için Amerikan şirketini bekledi, diğer ayni eksenli olaylarda ne yazık ki böyle. Bundan dolayı konuları incelerken kendi özü kadar, Amerikan gerçeğini de göz ardı etmeden algılamamız şartır. Türkiyenin de Model olma olgularını önce batı basınında ve siaysetcilerinde konuşulduğunu Ilımlı İslam veya Yeni Osmanlı idoloji ile piyasal ekonomik kuramları ordan alındığını havızadan çıkarmayın. İşte böyle bir Amerikan yol alıyor.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
240AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin