kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 17/02/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 17/02/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi İsrail Başbakanı Netenyahu’nun dün Lefkoşa’da gerçekleştirdiği temaslar. Gazeteye göre, Kıbrıs ile İsrail arasındaki işbirliğini daha geliştirme amacıyla gerçekleştirilen İsrail Başbakanı Netenyahu’nun bir günlük Lefkoşa ziyareti sırasında önemli adımlar atıldı. Birinci önemli adım araştırma ve kurtarma alanında imzalanan işbirliği anlaşması oldu. Bu anlaşma ile Kıbrıs Cumhuriyeti’nin güney deniz bölgesindeki ciddi bir boşluk kapatıldı. Bu anlaşma enerji alanındaki araştırmalar için de önemli güvenlik koşulları yaratıyor. İkinci önemli adım ise sonuçları önümüzdeki iki ay içinde ortaya çıkacak olan doğal gazın kullanımına ilişkin olarak atıldı. Bu çerçevede iki ülke münhasır ekonomik bölgelerinde bulunan yatakları birlikte değerlendirecekler. Buna paralel olarak, karada istasyon yapımında ve gazın gerek Avrupa’ya gerekse Asya’ya taşınması konularında birlikte ilerleyecekler. Bu arada gerek Cumhurbaşkanı Hristofyas gerekse İsrail Başbakanı Netenyahu savunma alanında işbirliği konusuna herhangi bir atıfta bulunmaktan kaçındılar. İsrail ile Kıbrıs arasındaki işbirliğinin herhangi bir başkasına yönelmediğini vurguladılar. Her iki ülkeyi de karşılıklı olarak ilgilendiren Türkiye’nin son tehditleri iki ülke liderinin ele aldıkları konulardan biri oldu.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       NATO Genel Sekreteri Rasmusen yaptığı bir açıklamada var olan planların iki tarafın kabul edebilecekleri kadar yakın olduğunu söyledi ve Kıbrıs sorununa dâhil olan tüm çevrelere Kıbrıs sorununa Birleşmiş Milletler şemsiyesi altında bir çözüm bulunması için her tür uğraşıyı ortaya koymaları çağrısında bulundu. Rasmusen bu arada Kıbrıs sorununda çözümsüzlüğün Avrupa Birliği-NATO ilişkilerinde sorun yarattığına da dikkat çekti.

–       Avrupa Birliği Komisyonu Kıbrıs sorununda temel yanlarda yakınlaşma sağlanamaması durumunda uluslararası konferansın yapılmayacağı görüşünde. Ayrıca Kıbrıs sorununda bir sorumluluk yükleme oyunu oynandığı görüşü de var. Bu görüşleri Avrupa Parlamentosu’nun Kıbrıslıtürklerle temas grubuyla basına olarak kapalı yaptığı toplantıda Avrupa Komisyonu Başkanı’nın Kıbrıs özel temsilcisi Horge Sezar Neves dile getirdi. Alınan haberlere göre, Neves Kıbrıs sorunun çözümü için karar alma saatinin geldiğine işaret etti ve bu noktada siyasi irade konusunu gündeme getirdi. Sorumluluk yükleme konusunda bir oyunun gelişme halinde olduğu görüşünü de ileri sürerek, Greentree 2 görüşmelesinde çok ilerleme olmadığını ifade etti. Olası bir çözümün iki tarafın tüm beklentilerine yanıt vermeyeceğini de söylerken yönetim konusunda tarafların yakın olduğunu ancak bu konunun da ağırlıklı oy konusuna takılıp kaldığını dile getirdi. Neves yerleşikler konunda ise bu konunun siyasi bir konu olduğunu söylemekle yetindi. Kıbrıs sorunun çözümüne Brüksel’in katkıda bulunma kararlılığını da dile getirdi.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi “Kıbrıs ile İsrail egemenlik haklarını savunmak için ortak siyasi strateji belirledi. Tehditlere karşı egemenlik işbirliği” başlığı altında İsrail Başbakanı Netenyahu’nun Kıbrıs ziyareti. Gazeteye göre, Kıbrıs ile İsrail dün ilişkilerinde yeni bir sayfa açtılar. Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölgesini Türkiye’nin kabul etmediği görüşünü ortaya koyduğu bir anda, Kıbrıs’ı ziyaret eden ilk İsrail Başbakanı olan Netenyahu ülkesiyle ile Kıbrıs arasında siyasi bir ittifak oluşturdu. İki ülke bölgede barış ve istikrarın korunması amacıyla siyasi düzeyde çalışmalarını koordine etme kararı aldı. Aynı esnada Türkiye ise Kıbrıs’ın 12. parseli yakınlarında askeri bir tatbikatın hazırlığı içerisindeydi.  bu süreçte İsrail’in başta Amerika Birleşik Devletleri’nde olmak üzere genel olarak uluslararası alanda var olan etkinliğine Lefkoşa’nın yatırım yaptığı görülüyor.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Çalışma Bakanlığı inşaat sektöründe çalışma barışı için girişim üstleniyor. Çalışma Bakanı Sotirula Haralambus dün ilgili taraflarla ayrı ayrı görüştü. Bakanın arabuluculuk girişiminin bugün gideceği Brüksel’den döndükten sonra gelecek hafta içerisinde doruk noktasına ulaşması bekleniyor. Elde edilen bilgilere göre, Çalışma Bakanı dünkü görüşmeleri sırasında kartlarını açmadı. 2010 yılında sona eren toplu sözleşmelerin yenilenmesine yönelik olarak, yeni arabuluculuk önerileri ortaya koyma konusunda herhangi bir zemin arayışına da girmedi. Bununla birlikte taraflar Bakan’ın masaya yeni öneriler koyacağı düşüncesi ve beklentisi içerisinde. Bu arada bu iş kolunda işverenlerin hayat pahalığı ödeneğini ödememede ısrar etmeleri durumunda sendikalar yeni grevlere gitmede kararlı görünüyorlar.

–       Limasol’da karnaval heyecanı başladı. Dün akşam saatlerinde yağan yağmur dahi Limasolluların bu konudaki çoşkusunu etkilemedi. Yağmura rağmen yüzlerce kişi karnaval yürüyüşüne katıldı Limasol’da karnaval heyecanı dün çok erken saatlerde başladı. Sabah saatlerinde mağaza önlerinde mangallar yakılıp akşama hazırlıklar yapıldı.

 

SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi İsrail Başbakanı Netenyahu’nun bu gazeteye ve SİGMA televizyon kanalına verdiği özel röportaj. Gazeteye göre, İsrail Başbakanı Netenyahu bu röportajında Kıbrıs ile İsrail arasındaki işbirliğini doğal ve ortak değerlere ve ortak çıkarlara dayalı bir işbirliği olarak niteledi. “Görünür hale gelen, su yüzüne çıkan pek çok ortak çıkarımız var” dedi ve devamla da “şimdi bunları sudan çıkarmamız pazara ihraç etmemiz gerekiyor” diye ekledi. Netanyahu Avrupa’ya ve belki de Asya’ya da doğal gaz sağlanması yönündeki talebe işaret etti. Bunun bulunacak doğal gaza bağlı olduğunu söyledi. Bir adım daha atarak “tüm bunlara ya alıcı olarak, ya yatırımcı olarak ya da her ikisini de yaparak katılacak ve yatırım yapacak önemli ülkelerin var olması iyi olacaktır” dedi. Türkiye’nin bölgenin büyük ağabeyi rolüne soyunma uğraşılarına ilişkin bir soruya karşı da anlamlı bir biçimde “ bir kardeşlik iyi olurdu” dedi. Büyük ağabeyliğinin o kadar da iyi bir düşünce olmadığı görüşünü dile getiren Netenyahu “hepimiz dünyanın bu bölgesinde yaşıyoruz ve burada sakin, barış ve refah içinde yaşamanın yolunu bulmalıyız” dedi. Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak ise, Kıbrıs’ın bu sorununu komşularıyla çözmeyi başaracağı umudunu dile getirdi ve İsrail’in de komşularıyla sorunlarını aynı biçimde çözmeyi amaçladığının da altını çizdi. “Bir görüş ayrılığımız olduğu zaman bunu barışçıl müzakerelerle, iki tarafın doğrudan müzakereleriyle çözmek istiyoruz. Sizin olduğu gibi bizim sorunlarımızın da böyle çözülmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi “büyük ölçekli işbirliği” başlığı altında İsrail Başbakanı Netenyahu’nun dün Lefkoşa’da gerçekleştirdiği temaslar. Gazeteye göre, İsrail Başbakanı Netenyahu dün Cumhurbaşkanı Hristofyas ile görüşmesinın ardından yapılan ortak basın toplantısında, doğal gaz alanında büyük ölçekli işbirliklerinden bahsetti. Doğal gazın Kıbrıs’ta sıvı hale getirilmesi için iki ülkenin münhasır ekonomik bölgeleri arasında kırk kilometrelik boru hattının oluşturulması olasılığının incelenmekte olduğunu duyurdu. Cumhurbaşkanı Hristofyas da bu konularda gelişme halinde olan bir diyaloğun olduğunu belirterek bu diyaloğun ikili anlaşmaları ilerletecek somut önerilere götürmesi dileğinde bulundu. Cumhurbaşkanı Hristofyas enerji güvenliği konusunda çok ölçülüydü ve işbirliğinin savaşı değil, tam tersine iki ülke halkının kalkınmasını ve refahını hedeflediğini vurguladı. “Biz Türkiye’yi tehdit etmiyoruz. Türkiye bizi tehdit ediyor” dedi. Cumhurbaşkanı bu noktada Türkiye liderliğine çağrıda bulunarak, tehditte bulunma yerine, Kıbrıs sorununun çözümü ve doğal gazın federal devlet tarafından değerlendirilmesi için Kıbrıstürk toplum liderliğini iyi niyet göstermeye teşvik etmesini istedi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Cumhurbaşkanı Hristofyas ile İsrail Başbakanı Netanyahu dünkü ortak basın toplantısında iki ülke arasındaki işbirliğinin amacının kalkınma ve refah olduğu mesajını verdiler. İki lider görüşmelerinde doğal gaz konusunda işbirliğinin ana konu olduğunu da saklamadılar. Enerji güvenliği konusunda ise dikkatli bir tavır ortaya koydular. Cumhurbaşkanı Hristofyas bu noktada İsrail’in savaş uçakları için Kıbrıs’ı kullanma isteminde bulunduğu iddialarını yalanladı. Böylesi bir konunun görüşmelerinin gündeminde olmadığını söyledi. Cumhurbaşkanı Hristofyas “Sayın Netanyahu ile bölgenin enerji haritasına ilişkin konuları da görüştük. Kıbrıs Cumhuriyeti kendi münhasır ekonomik bölgesindeki 12. parselde yaptığı araştırmaları, uluslararası hukuk ve Deniz Hukuku çerçevesinde yapmaktadır” dedi. Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölgesindeki faaliyetlere Türkiye’nin gösterdiği tepkileri ve yaptığı tehditleri kınayan Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin münhasır ekonomik bölgesinde ikinci tur izinlerin ihalesine çıkılacağını da söyledi. Cumhurbaşkanı “Eğer Türkiye bölgede barışın sağlanmasını desteklemek istiyorsa, o zaman devletlerin egemenliğine saygı göstermesi gerekir” dedi.

–       Kıbrıs sorununa ilişkin görüşlerinin birbirine tamamı ile ters olması AKEL ile EVROKO’nun ülkenin gündemindeki diğer sorunları görüşmelerini engellemedi. Bu görüş AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu başkanlığındaki bir heyetin EVROKO’yu ziyareti sonrası ifade edildi. Andros Kiprianu görüşme sonrası yaptığı açıklamada EVROKO’nun Kıbrıs sorunundaki görüşlerini bildiklerini ve bu görüşlere eleştirel yaklaştıklarını söyledi. Bununla birlikte diğer sorunları ele alabileceklerini dile getirdi. Somut olarak erken başlayan ve uzun sürecek bir seçim kampanyasının enerji, ekonomi, Kıbrıs’ın Avrupa Birliği dönem başkanlığı gibi konularda olası olumsuz etkileri üzerinde durdu.

–       2012 yılına turizm açısından olumlu girildi. Ocak ayında adaya gelen turist oranında %7,1 oranında bir artış oldu. Ocak ayında 47 bin 610 turist geldi. En büyük artış Almanya’dan gelen turistlerin sayısında görüldü.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
236AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin