kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 01/02/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 01/02/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi dün gerçekleştirilen çeşitli temaslar sonrası sendikalarla işveren örgütleri arasında uzlaşmaya varılması ve çalışma yaşamında barışın korunması. Gazeteye göre, dün akşamüstü son anda ortaya konan çabalar sonucu doğrudan ve dolaylı olarak ilgili tüm tarafları rahatlatacak bir sonuca ulaşılması sağlandı. Çalışma Bakanı Sotirula Haralambus’un arabulucu önerisine hem sendikalar hem de işverenler “evet” dedi. Bu öneriye göre, işverenler istisnasız tüm işyerlerinde %1,7 oranındaki altı aylık Hayat Pahalılığı Ödeneği’ni çalışanlara ödeyecek, buna karşılık çalışanlara ücret artışı verilmeyecek. Ancak bu artış verilmemesi olgusu genel olmayacak her iş yerinde sendikaların onayı ile ayrı ayrı karar altına alınacak. Bu durumda da hem sendikalar, hem de işverenler kendilerini kazançlı çıkmış olarak görüyorlar. Bu gelişmeyle birlikte sendikalar da daha önce açıkladıkları grev kararlarını kaldıracaklar.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Türkler patenti Lord David Hannay’e ait olan devletin bakir doğumunda ısrar ederek Kıbrıslırum ve Kıbrıslıtürk ortak başkanlıklı iki dönemlik bir geçiş dönemi önerisini gündeme getirdiler. Türklerin bu tezi geçen Aralık ayında Birleşmiş Milletler’e sundukları çözüm çerçevesi belgesinde yer aldı. Türklerin bu tezlerinin çok katılımlı konferansı geri dönüşü olmayan yol olarak gören uluslararası örgütün yetkilileri Paskoe ile Dovner tarafından her hangi bir engelle karşılaşmayacağı görülüyor. Paskoe ve Dovner Türk tarafının önerilerinin bazılarını daha önce belirledikleri ve Genel Sekreter’in açıklamasıyla da teyit edilen yol haritasının yaşama geçirilmesinde tatmin edici olarak değerlendiriyorlar. Kıbrıs’ta temaslarına başlayan Dovner dün işgalci rejimin lideri Eroğlu ile görüştü. Dovner bir gün önce de Yorgos Yakovu ile görüşmüştü. Cumhurbaşkanı Hristofyas ile görüşmesinde Dovner’in kendisinin davranışlarıyla ilgili bazı konuların da gündeme getirilmesi bekleniyor. Bir hükümet kaynağına göre, Cumhurbaşkanı Hristofyas, Dovner’e sadece Avrupa Birliği dönem başkanlığının Kıbrıslırumlar tarafından üstlenilmesi yönündeki açıklamasını gündeme getirmekle kalmayacak, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin New-York açıklamasının içeriğine yönelik son ana kadar ortaya koyduğu çalışmalara da atıfta bulunacak. Bu arada Dovner’in Birleşmiş Miletler’deki Kıbrıs grubunun da oyunun sonu olarak gördükleri gelecek Mayıs ayına kadar bir çalışma planı oluşturmaya çalıştığı kendi açıklamalarından da görülüyor. Dovner ağırlığı müzakerelerin yoğunlaştırılmasına değil, ortaya konacak önerilerle verecek.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi “Hayat Pahalılığı Ödeneği kurtarıldı – İş barışı geri geldi” başlığı altında Çalışma Bakanı Sotirula Haralambus’un arabulucu önerisini dün işçi sendikalarıyla işveren örgütlerinin kabul etmesi. Gazeteye göre, dün ilgili taraflar Çalışma Bakanı’nın beş noktada toplanan önerisini kabul ettiler. Bu noktalar ise şöyle:

  • İki taraf toplu sözleşme sistemi ile endüstriyel ilişkiler normlarına bağlılıklarını teyit ettiler.
  • Hayat Pahalılığı Ödeneği normal olarak ödenmeye devam edilecek.
  • Ekonomik kriz nedeniyle 2012–2013 dönemi için çalışanlara genel ücret artışı verilmeyebilinecek.
  • Özel ekonomik sorunlarla karşı karşıya olunmayan iş kollarında toplu sözleşmelerin öngördüğü normal artışların ve diğer hakların ödenmesine devam edilecek.
  • Anlaşmanın kötüye kullanılmasının önlenmesi ve doğru uygulanması, işten çıkarmalardan kaçınılması ya da bunun en düşük noktada sınırlandırılması hedefiyle işletmelere destek verilmesi ve kurumsal yapılanmalar çerçevesinde daha başka önlemlerin yaşama geçirilmesi için önerilerde bulunma ve özel durumlara ciddi ekonomik sorunları ele alma görevini üstlenecek ortak bir komite kurulacak. Bu komitenin çalışmasına talep edilen her noktada Çalışma ve Sosyal Sigortalar Bakanlığı’nın temsilcisi de katkıda bulunacak.

Varılan anlaşma çerçevesinde işyerleri Ocak ayı için %1,7 oranındaki Hayat Pahalılığı Ödeneği’ni ödeyecekler. Bunu Ocak ayı sonunda ödemeyenler, İşverenler Federasyonu’nun önerisine göre gelecek ay ödeyecekler. Bu anlaşma sonuçta tüm ilgili tarafları tatmin etti. İşverenler Federasyonu’nun bu anlaşmayı bugün onaylaması bekleniyor. Anlaşmanın açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada SEK Genel Sekreteri Nikos Moiseos böylesi bir dönemde bu kadar ciddi konularda bu düzeyde böylesi bir anlaşmaya varılmasının büyük bir rahatlama yarattığını söyledi. PEO Genel Sekreteri Pambis Kiritsis de Hayat Pahalılığı Ödeneği gibi çalışanların çok önemli haklarını güvence altına alan böylesi bir anlaşmanın zorluklara diyalog ve ortak anlayış temelinde karşı koymanın koşullarını yarattığının altını çizdi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Noble enerji şirketinin yetkililerinin dün Ticaret Bakanlığı’nda yaptıkları bilgilendirmeye göre, belli ekonomik, teknik ve ticari koşulların oluşmasıyla Afrodit parselinden doğal gaz 2016 yılında boru hatlarıyla adaya getirilebilinir. İlgili bakanların da katıldığı toplantıda şirketin yetkilileri ve teknokratları ağırlığı 12. parselde yaptıkları sondaj çalışmasında elde ettikleri verileri ve Huston’da yapılan analizlerin sonuçlarını sunmaya verdiler. Konuyla ilgili kesin kararların alınabilmesi ve Vasiliku’da büyük meblağlar gereken altı yapı yatırımları için gelecek aylarda yapılması gereken büyük çalışmaya da değindiler.

 

SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi işsizlik. Gazeteye göre, Kıbrıs işsizlik açısından en kötü döneminden geçiyor. Aralık ayında işsizlik %9,3 oranı ile 1974 sonrası en yüksek noktaya ulaştı. Bu oranla Kıbrıs’ın Yunanistan’dan sonra Avrupa’da işsizliğin en yüksek oranda artış gösterdiği ülke durumunda. 2012 yılının ilk altı ayında durumun daha da kötüleşeceği dikkate alınarak bu konuda alarm verildi. Aralık ayında işsiz sayısı 32,895’e ulaştı. Bu rakamların açıklanması sonrası siyasi partiler hükümete yeni iş alanlarının açılması için büyümeyi destekleyecek önlemler alması çağrısında bulundular. Maliye Bakanı Kikis Kazamias da dün akşam bir televizyon programında yaptığı açıklamada işsizlik olgusuna karşı Çalışma Bakanlığı ile birlikte üzerinde çalıştıkları programın bugün tamamlanmasını beklediklerini ifade etti. Kalkınma konusunda sosyal ortaklarla görüş alış verişinin kısa sürede tamamlanacağını da belirtti. Bakan hükümetin bazı çalışmaları hızlandırdığına dikkat çekti. Bu arada Kikis Kazamias eleştiride bulunan muhalefet partilerinin hiçbir öneride bulunmadıklarının da altını çizdi. Avrupa Birliği’nin Kıbrıs’taki temsilcisi Andrula Kaminara da dün yaptığı bir açıklamada Avrupa Birliği fonlarının gençler arasında işsizliğe karşı ve küçük işyerlerinin rekabet gücünün artırılmasına yönelik olarak kullanacağını söyledi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       DİKO Basın Sözcüsü Fotis Fotiyu partisinin yürütme kurulunda Nisan ya da Mayıs ayında tüzük kongresinin toplanması önerisinde bulundu. Fotiyu DİKO’nun çağdaşlaştırılması ve 2013 cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi toplumla temaslarını güçlendirmesi için bunun şart olduğunu belirtti.

–       Yarın Temsilciler Meclisi’nde ele alınacak olan Aleksander Dovner konusu Ulusal Konsey toplantısına da getiriliyor. Meclis Başkanı Yannakis Omiru dün yaptığı bir açıklamada bunu dile getirdi ve Dovner’in güvenilirliğini yitirdiğine dikkat çekti.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi “çalışanların zaferi” başlığı altında Çalışma Bakanlığı’nın önerisi sonrası işçi sendikaları ile İşverenler Federasyonu arasında anlaşmaya varılması.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Toplumcu Demokrasi Partisi’nin Pazar günkü kongresinde konuşan AKEL Polit Büro üyesi Fanis Hristodulu Eroğlu’nun ve Türkiye’nin uzlaşmaz politikalarına freni iki toplumdan ilerici güçlerin ortak mücadelesinin koyabileceği inancında olduklarını söyledi. AKEL ile Toplumcu Demokrasi Partisi’nin iyi ilişkilerinin gelecekte daha da gelişmesi dileğinde bulunan Fanis Hristodulu iki toplumun ilerici güçleri arasındaki iyi ilişkilerin Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi için verilen mücadelenin yolunu aydınlatan bir fener olduğunu dile getirdi. “Bu mücadele gerçekten yeşil hattın her iki tarafındaki milliyetçi ve şoven güçlerin emellerine ve Kıbrıs halkının çıkarlarına ters olan yabancı dayatmalara karşı bir engeli teşkil edebilir” dedi.

–       Kıbrıs 2010 yılında Avrupa Birliği fonlarına toplam 184,5 milyon avro verdi. Buna karşılık Avrupa Birliği fonlarından toplam olarak 178 milyon avro aldı. Bunun %41,’i yani 66,9 milyon avrosu tarım alanına, %38’i yani 24,3 milyon avrosu kırsal alana yönelik politikaların yaşama geçirilmesinde kullanıldı. %14’lük bir kısmı da araştırma amacıyla değerlendirildi.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
240AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin