toplumsal muhalefetsendikal hareket‘Özerklik kabül edildi, grev kalktı’
yazarın tüm yazıları:

‘Özerklik kabül edildi, grev kalktı’

Yeniçağ podcastını dinleyin

19 Ocak’ta greve çıkan, akşamı grevin Bakanlar Kurulu tarafından ertelenmesine rağmen eylemlerini Teknecik Elektrik Santralinde sürdüren EL-SEN 24 Ocak’ta Bakanlar Kurulu’nun özerkliği kabül eden kararının ardından eylemlerine son verip iş başı yaptı. Ayni gün Bakanlar Kurulu’nun, KIB-TEK’in yeniden yapılandırılmasıyla ilgili olağanüstü toplantısında aldığı karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

Resmi Gazete’nin 24 Ocak 2012 tarih ve sayı 18 olarak yayımlanan sayısındaki karar şöyle:

“Bakanlar Kurulu, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun idari ve mali olarak özerklik temelinde yeniden yapılandırılması için yasal çalışma başlatılmasına karar verir.”

19 Ocak’ta EL-SEN ile birlikte süresiz greve çıkan TEL-SEN grevi ise 23 Ocak’ta 60 gün süre ile Bakanlar Kurulu tarafından ertelendi. 23 Ocak’a kadar TEL-SEN’de çadırlarda eylem yaptı.

 

Süreç nasıl gelişmişti

EL-SEN 19 Ocak’ta süresiz grev kararını açıkladı, akşamı bakanlar kurulu kararı ile grev 60 gün süre ile ertelenmişti.

20 Ocak, Cuma günü Teknecik Elektrik Santralında çalışanların ‘çalışmama eylemi’ sürerken, AKSA firmasından polis zoruyla santrale giren 8 kişilik ekip saat 17.10′da dizel santralleri çalıştırmaya başlamıştı. Ancak 22 Ocak’ta Teknecik – Lefkoşa hatlarında saat 07.30 sıralarında ve ardından Teknecik – Geçitkale ile Geçitkale – Kalecik 132 kv havai hatlarında saat 08.40’da arıza meydana gelmesi sebebiyle elektrik sisteminin ana taşıyıcı hatlarının devre dışı kaldığı KIB-TEK tarafından açıkladı. Bu nedenle Kalecik üretim santrali tamamen devre dışı kalırken, Kalecik ile Teknecik üretim santrallerinin irtibatı koptu.

“Biz bu psikolojik bozukluk içinde böyle önemli bir alanda çalışma riskini üstlenmek istemiyoruz” diyerek EL-SEN üyelerinin işbaşı yapmaması nedeniyle yaşanan arızalara müdahale edilmedi.

24 Ocak’a kadar çeşitli sendikalar dayanışma grev yaparak eylem alanını ziyaret etti. Üreticiler Platformu da eylem alanına gelerek dayanışmasını ortaya koymuştu…

TEL-SEN grevi ile ilk gününden olaylı başladı. Çeşitli bölgelerdeki telefon dairleri önüne kurulan çadırlarda çalışanlar nöbetler tuttular. Grev sonrası bazı bölgelerde telefon kullanımında aksamalar oldu. Uzun sürede internet bağlantısı koptu. Bankacılık sektörü de eylemden etkilendi.

TEL-SEN grev çadırlarına da hergün çeşitli örgütler dayanışa ziyaretlerinde bulundu. Zaman zaman telefon santrallerini çalıştırmak veya jeneratörlere yakıt koymak için içeriye girmek isteyen bazı yetkililer ile eylemciler arasında gerginlikler de yaşandı. Grevin 23 Ocak, Pazartesi günü akşamüzeri yasaklanması üzerine TEL-SEN yönetim kurulu grev yasağına uyma kararı aldı ve çalışanlar ayni günden işbaşı yaptı.

YKP, YKP Gençlik ve YKPfem her iki eylem için de çeşitli biçimlerde dayanışmasını ortaya koydu.

 

Yasaklandı mı, ertelendi mi?

“Bakanlar Kurulu, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nda, Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası’nın (El – Sen) bu sabahtan itibaren başlattığı süresiz grevi 60 gün süreyle yasaklama kararı aldı”

Tatar, “Bakanlar Kurulu, 421996 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Referandum Yasası’nın 16. maddesinin 3. fıkrasının verdiği yetkiye dayanarak, elzem hizmet görevi yürüten Elektrik Kurumu bünyesinde faaliyet gösteren tüm birim ve tesislerde El – Sen’e üye olan veya olmayan tüm çalışanların KKTC çapında başlatmış olduğu grevin, genel sağlığı, ulusal ve kamu güvenliğini bozucu niteliği olduğu nedeniyle 19 Ocak 2012 tarihinden itibaren 60 gün süreyle grev yasağı konulmasına ve Savunma Nizamnamesi’nin 79 ve 3. maddesi gereğinde ekteki 2012 Grev Yasağı Emirnamesi’nin Resmi Gazete’de yayınlanmasına karar vermiştir” demişti…

Ama Küçük ayni fikirde değil;

“Küçük, ülkede Perşembe sabahından itibaren başlatılan TEL-SEN ve EL-SEN’in grevlerini anımsattı ve hükümetin yasal hakkını kullanarak Bakanlar Kurulu kararı ile EL-SEN’in grevini erteleme kararı aldığını hatırlattı”

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
236AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin