toplumsal muhalefetsendikal hareketDAÜ-SEN: Öztoprak’ın Açıklamaları Engizisyon Mahkemesini Saklamaya Yöneliktir
yazarın tüm yazıları:

DAÜ-SEN: Öztoprak’ın Açıklamaları Engizisyon Mahkemesini Saklamaya Yöneliktir

Yeniçağ podcastını dinleyin

DAÜ-SEN açıklaması şöyle:

DAÜ-SEN Genel Sekreteri Ulaş Gökçe, Disiplin Kurulunda avukatı ile temsil edilmek istemiştir. Bu hak KKTC Hukukunun parçasıdır ve  Yüksek İdare Mahkemesi (YİM) İstinaf 6/95 – 7/95 sayılı davada bu husus hakkında karar verilmiştir. Yüksek Mahkeme Kararları bağlayıcı olup bu kararları uymak hukukun üstünlüğü ilkesine saygının önemli şartlarından birisidir.  İlgili YİM davasında hakkında disiplin işlemi yapılan kişinin avukat tarafındna temsil edeilebilceği konusu Zaim Necatigil’in yazmış olduğu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeinde Anayasa ve Yönetim Hukuku adlı kitabın 112. sayfasından alıntı yapılarak şöyle anlatılmıştır:

“Hakkında disiplin işlemi yapılan kişi, suçlamanın ne olduğunu öğrenebilmeli ve buna karşı savunmasını yapmak için kendisine her türlü fırsat verilmelidir. Savunmasını yeterince yapabilmesi için hakkında yapılan savların esasları ilgili kişinin bilgisine getirilmeli, bunlara yanıt vermesine fırsat tanınmalı ve dilediği takdirde kurul huzurunda bir avukat tarafından da temsil edilmesine izin verilmelidir.”

Disiplin Kurulunda Ulaş Gökçe’nin avukatı Öncel Polili’ye Ulaş Gökçe’nin soruşturmacıya yapmış olduğu savunmayı genişletmek isteyip istemediğini sorulmuş ancak Öncel Polili soruşturmacıya verilen savunmanın yeterli olduğunu şahitlerin dinlenip, Disiplin Kurulun huzurundaki belgelerin incelenmesinden sonra Disiplin Kuruluna savunma yapılabilceği belirtilmiştir.

Sayın rektör’ün kendini avukat olarak tanıtan bir şahıs dediği kişi sendikamızın avukatlarından olan Öncel Polili’dir ve Disiplin Kurulu Başkanı olan Osman Yılmaz ve yanında oturan DAÜ Avukatı kendisini tanımaktadırlar.

KKTC’de uygulanan hukuk sisteminde ceza davalarında dahi vekaletname gerekmemektedir. Ancak yinede Öncel Polili’nin Ulaş Gökçe’den vekaletname getirme önerisine Disiplin Kurulu Başkanı Sayın Osman Yılmaz olumsuz cevap vermiş ve vekaletname getirse dahi durumun değişmeyceğini bildirmiştir.

Avukat Öncel Polili savunma yapacaklarını savunma hakkının şahitleri sorgulamak olduğunu belirmişsse de Disiplin Kurulu Başkanı savunma hakkının sadece Disiplin Kuruluna hitap etmek olacağını ima etmiştir. Halbuki, hakkında disiplin işlemi yapılan kişilere bu hak tanınmaktadır.

Son zamanlarda KKTC’de hakkında disiplin işlemi yapılan kişilere avukattan yararlanma hakkı verilmemektedir. Bu hakkı ihlal eden Güvenlik Kuvetleri Komutanlığı ve bilim üretemesi gereken bir üniversite olan Doğu Akdeniz Üniversitesi’dir. Üniversite yönetimini hukukun üstünlüğü ve Yüksek Mahkeme kararlarına uymayı talep ederiz.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin