kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 18/01/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 18/01/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi motorlu taşıt kullanıcıları için yeni davranış normları belirlenmiş olunması. Gazeteye göre, Avrupa Komisyonu’nun bu dönem üzerinde çalıştığı öneriler temelinde Polis teşkilatı ile Adalet Bakanlığı sürücüler için daha sert bazı önlemleri yaşama geçiriyor. Ekoloji Hareketi milletvekili Yorgos Perdikis’in bir sorusunu yanıtlayan Adalet Bakanı Lukas Luka alınacak yeni önlemler arasında “tehlikeli ihlallerle ilgili” ceza puanlarının artırılmasının ve alkol kullanımında genç sürücüler ve profesyonel sürücüler için sıfır noktasının kabulünün de gündemde olduğunu söyledi. Aynı zamanda tüm sürücülerin her on yılda bir göz muayenesinden geçmesi de gündemde. 65 yaş üstündeki sürücüler için ise bu her beş yılda bir talep edilecek. 70 yaş üstünde ehliyet sahipleri ise her üç yılda bir bağımsız bir tıp heyetince muayeneden geçirilecek. Bu 79 yaşın üstündekiler için her yıl yapılacak. Yerleşim yerlerinde sürat limiti de 30 kilometreye indirilecek.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Greentree üçlü görüşmesi öncesi son detaylar için Birleşmiş Milletler merkezinde temaslara ve toplantılara başlanıyor. Birleşmiş Milletler Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın Genel Sekreter Ban Ki Mun’a gönderdiği cevabi mektubunda Lefkoşa’nın köprü oluşturucu öneriler konmasını kabul etmeyeceği yönündeki mesajlarını almakla birlikte, iyi haber alan kaynaklara göre, bunun var olan çıkmazın aşılacağı inancıyla Greentree’de oynanacak kartlardan biri olduğunu belirtiyorlar. Bu arada Hristofyas ile Eroğlu’nun kotlanmış tezleriyle belge değişikliğine gidip gitmeyeceği de henüz netleşmedi. Liderlerin yarın adadan ayrılacak olmaları belge değişiminin Greentree’de yapılacağı senaryosuna zemin kazandırıyor. İki tarafın 15 Aralık tarihinde masaya koydukları ön hazırlık belgeleri uluslararası örgütün elinde. Ancak bu belgelerdeki görüşlerin değişmesi de söz konusu. Birleşmiş Milletler’deki Kıbrıs grubu daha fazla gecikme için zamanın olmadığına inanıyor ve Kıbrıs’ın Avrupa Birliği dönem başkanlığını üstleneceği tarihe dikkat çekiyor. Haziran ayı yolun sonu olarak görülüyor. Cumhurbaşkanı Hristofyas da Genel Sekreter’e gönderdiği mektubunda Haziran’ı bir takvim olarak değil, önemli bir dönemeç olarak gördüğünü ortaya koymuştu. Elde edilen bilgilere göre, süreç yöntem olarak aynı çerçevede kalacak, yani Birleşmiş Milletler yetkililerinin müzakere heyetleriyle dolaylı temasları olacak ve aynı zamanda ortak görüşmeler yapılacak. Genel Sekreter Ban Ki Mun da Greentree’de daha fazla kalacak. Türk tarafı bu sürecin sonunda garantör güçlerin katılımıyla çok katılımlı bir konferans toplanması konusunda ısrar ediyor. Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu geçen gün Ankara’da görüştüğü Aleksander Dovner’e bu yönde görüş ifade etti.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi hava alanında hava kontrolörlerinin takındığı tavır. Gazeteye göre, hava kontrolörleri kimseyi dikkate almıyor. Dün Ulaştırma Bakanı’nın davetini reddettiler ve ekonomik kriz koşullarında toplumun ve yolcuların bir kez daha eziyet çekmesi gündemde. Tüm bunlar hava kontrolörleri en fazla ücret alan çalışanlar statüsündeyken yaşanıyor. Bu durum karşısında, diğer ülkelerin yaptığı gibi, devletin özel şirketlerden hizmet alımına gitmesi konusunun gündeme gelmesi bekleniyor. Yurt dışında birçok özel şirket bu hizmeti çok daha ucuza sunuyor.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Doğal gaz konusunda hükümet ile Meclis zorunlu olarak paralel iki farklı yol izleyecek. Meclis Ticaret Komisyonu’nun dünkü toplantısında DİSİ Başkan Vekili Averof Neofitu bu yönde açıkladığı görüşüyle muhalefetin diğer milletvekillerinin de görüşlerini dile getirmiş oldu. Doğal gaz konusunda yürütme erki ile yasama erki arasında gerekli iletişim yok. Dünkü komisyon toplantısında bazı muhalefet milletvekilleri iki yasa tasarısını gündeme getirdiler. Bunların bazı maddeleri hükümetin yaptığı planlamayı değiştiriyor. Muhalefete göre, hükümet, Meclis ve siyasi partilerle herhangi bir iletişim kurmaksızın bazı önemli kararları alıp tek başına ilerleme eğiliminde. Buna karşı hükümet ise konuyla ilgili müzakerelerin devam ettiğini ve karar almak için partilere henüz bir öneri sunma aşamasına gelinmediğini ifade ediyor. Şu an için ortaya çıkan iletişim eksikliği ortak bir noktada karar alınması olasılığını ortadan kaldırmış durumda.

–       Üretimde girdilerin aşağı çekilmesi için işçi sendikalarıyla diyalog başlatan İşverenler Federasyonu asgari ücretin aşağı çekilmesi için dün de hükümete başvurdu. Federasyon Genel Sekreteri Mihalis Bliku dün Çalışma Bakanı Sotirula Haralambus’a gönderdiği bir mektup ile asgari ücretin en azından %15 oranında aşağı çekilmesini talep etti. İşverenler Federasyonu bu konuda atılacak adımla hem işyerlerinin destekleneceğini, hem de istihdamda düşüşün önüne geçileceğini iddia ediyor. Asgari ücret Kıbrıs’ta özelikle örgütsüz olan iş kollarını kapsıyor ve bunlar arasında tezgâhtarlar, hastabakıcı yardımcıları, okullardaki yardımcı personel, güvenlik birimlerinden çalışanlar da var. Bugün asgari ücret yeni işe başlayanlar için 855 avro ve altı aylık bir çalışma süresi sonrası da 909 avro. İşverenler Federasyonu’nun önerisi kabul edildiği takdirde bu rakamlar 726 ve 772 avroya inecek. Bu da 2008 yılında uygulanan asgari ücret düzeyine inmesi anlamına geliyor.

 

ALİTYA gazetesinin bugünkü ana haberi Talat ile Hristofyas arasında 29 Ocak 2010 tarihinde gerçekleştirilen yoğunlaştırılmış müzakerelerde kullanılan son belge. Gazeteye göre, Hristofyas ile Talat arasındaki müzakerelerin ortak belgesinde Türk vatandaşlarının dört özgürlükten yararlanması konusunda Kıbrısrum tarafının görüş birliği içinde olduğu belirtiliyor. Böylece Annan planında var olan Türk vatandaşlarının sınırlandırılması olgusu ortadan kaldırılıyor. Kıbrıstürk tarafının belgesinde Hristofyas’ın önerisinin, yani dönüşümlü başkanlık ve çapraz oyun kabulüne  de atıfta bulunuyor.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       DİSİ’de üç başkan yardımcılığı ve 20 siyasi büro üyeliği için bazı parti kadrolarının aday olma arzuları hem sürpriz olarak nitelendirildi, hem de rahatsızlık yarattı. 15 aylık bir süre için bu makamlarda olanların ötesinde başka adayın olması beklenmiyordu. Üç başkan yardımcılığı için dün beş aday ortaya çıktı. Parti Başkanı Anastasiadis ile Başkan Vekili Averof Neofitu’ya karşı kimse aday olmadı.

–       DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis dün yaptığı bir açıklamada parti tüzüğünün öngördüğü şekilde 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylığı için partinin emrinde olduğunu söyledi. Bu arada Cumhurbaşkanlığı’na aday olması konusunda son günlerde eski Dışişleri Bakanı Yorgos Lillikas’ın da adı duyulmaya başladı. Lillikas’ın yakın çevresine göre, eski bakan adaylığı konusunda Kilise’nin ve DİSİ dışındaki muhalefet partilerinin desteğini ele etmeyi hedefliyor. Lillikas Annan planına karşı çıkan güçleri kendi etrafında toparlama uğraşısı içinde. Bu alandaki partilerin tavrı henüz netleşmedi. Bu partilerden EVROKO kendi başkanı Dimitris Şilluris’in adaylığını öne çıkarma arzusunda. EDEK seçimlere tek başına katılma olasılığını ciddi bir biçimde incelemeye almış durumda. Bu süreçte herkesle diyalog içindeki DİKO’da her ihtimale ilişkin güçlü eğilimler var. Maryos Karoyan ve çalışma arkadaşları AKEL ile işbirliği içinde kendi adaylığını öne çıkarma uğraşısında. Bu partide DİSİ dışındaki partilerin işbirliğini hedefleyenler de var. DİKO’da bir eğilim de ilk turda DİSİ ile seçim işbirliğine gidilmesini savunuyor. Karoyan’ın ortak adaylığı durumunda Karoyan ve çevresi buna da olumlu bir yaklaşım içinde. Bu arada bazı çevreler ortak aday olarak Eleni Theoharu’nun adını da ileri sürüyor. DİSİ’den aday olarak adı ileri sürülenlerden biri de Uranios Yuannidis.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi DİKO milletvekili Angelos Votsis’in dün Meclis’e sunduğu ve Anayasa’ya aykırı olan bir yasa tasarısı. Gazeteye göre, DİKO milletvekili Angelos Votsis dün Meclis’e sunduğu bir yasa tasarısı ile doğal gaz konusunun yönetiminin Doğal Gaz Kamu Kurumu’na verilmesini istedi. Bunun yanı sıra doğal gaz pazarına bu kurumdan izin alacak daha başka şirketlerin girmesini de önerdi. Bu kurumun yönetim kurulunun Meclis ile müzakereler sonrası Bakanlar Kurulu tarafından atanmasını da gündeme getirdi. Bu yaklaşım da muhalefetin Meclis’i yürütme erkinin yerine koyma uğraşılarında yeni bir adım olarak nitelendirildi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu Türk tarafının müzakerelerde tarafların görüşleri arasında yakınlaşma sağlanmasının koşullarını yaratmayan tezleri ileri sürmeye devam ettiğini söyledi. Kiprianu bu arada Ulusal Konsey’de bazı noktalar üzerinde çoğunluğun görüş birliği sağlamış olmasının önemini vurguladı. Bu birliğin Cumhurbaşkanı Hristofyas’ı olası en iyi çözümü elde etme uğraşılarında güçlendirdiğine de işaret etti.

–       PEO Genel Sekreteri Pambis Kiritsis dün İşverenler Federasyonu’nun sendikal hareket ile teması sırasında masaya koyduğu önerileri değerlendirirken, işletmelerin içinde bulundukları zor koşulları sendikaların bildiklerini ancak çalışanların kazanılmış haklarından geri gidilmesine müsaade etmeyeceklerini söyledi. İki yıllık bir süre için ücretlerin dondurulması, Hayat Pahalığı Ödeneği’nin ödenmemesi, çalışma süresinin haftada 38 saatten 40 saate yükseltilmesi ve ek mesai ücretlerinin yeniden belirlenmesi yönünde işverenlerin taleplerini sendikal hareket Perşembe günü değerlendirecek.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
233AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin