habergüncel haberDowner: Green Tree’de özlü konularda bir anlaşmayı hedefliyoruz
yazarın tüm yazıları:

Downer: Green Tree’de özlü konularda bir anlaşmayı hedefliyoruz

Yeniçağ podcastını dinleyin

(KHA)  BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alexander Downer, Birleşmiş Milletlerin bu ay sonunda Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk taraflarının Kıbrıs sorunundaki özlü konularda bir anlaşmaya kenetlenmesini hedeflediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas ve Kıbrıs Türk Toplumu Lideri Derviş Eroğlu’nun dünkü toplantısından sonra açıklamalarda bulunan Downer, herhangi bir anlaşma olmaması halinde bunun tam bir çıkmaza neden olacağını ve Genel Sekreterin bundan sonraki adımları düşünmesi ve liderlerle görüşmesi gerekeceğini belirtti.

Downer, dünkü toplantıda liderlerin “Gren Tree 2 görüşmelerine, Gren Tree 1’den bu yana sağlanan gelişmelere ve Birleşmiş Milletlerin Gren Tree 2 ile beklentilerine, bugünden itibaren Gren Tree 2’ye kadar ve Gree Tree 2 sonuna kadar yapılması gereken çalışmalara odaklandıklarını bildirdi.

İki lider Ekim ayı sonunda Genel Sekreterle birlikte Gren Tree’de bir görüşme yapmışlardı. Liderlerle Genel Sekreterin 22-24 Ocak tarihleri arasında yeniden bir aya gelmeleri planlanıyor.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alexander Downer, Gren Tree’deki ikinci toplantıya kadar yapılması gereken birçok iş olduğunu, liderlerin Pazartesi günü yeniden görüşeceklerini duyurdu.

Downer, “Sonra iki tarafla gelecek hafta içerisinde başka görüşmeler de yapacağız. Önümüzde birkaç yoğun hafta bulunuyor, bunu bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Green Tree’de üçüncü bir görüşme olup olmayacağı sorusuna Alexander Downer, “Green Tree 3 için bir plan yok. Burada plan liderleri Green Tree 2’ye kadar özlü konularda görüş birliğine getirmektir. Tabii ki bazı özlü konularda anlaşma vardır ancak yönetim ve güç birliği, mülkiyet, toprak, vatandaşlık alanlarındaki bazı özlü konular da askıdadır” yanıtını verdi.

Green Tree 2’nin sonunda bu konularda söyleyebilecek daha fazla olumlu şey olabileceğini ümit ettiğini belirten Downer, “Açıkçası, bütün bu görüş birliğine varılmış bölümlerde bazı ana unsurlar vardır. Ancak bazı durumlarda daha yapılması gereken çok şey vardır ve biz gerçekten Green Tree 2’nin sonunda neler yapıldığını görmek istiyoruz” dedi.

Bir soruyu yanıtlayan Alexander Downer, özlü konulardan bir anlaşmaya varılması halinde bu bir anlaşmanın açık fikrini vereceğine dikkati çekti.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alexander Downer şöyle devam etti:

“Bu zamanın işleyişi değil, siyasetin ve karar alma işleyişidir. Uzlaşma bulabilirler mi bulamazlar mı? Bu kadar basittir. Bunun için zamana mı ihtiyacınız var? Güzel. Teoride mutlaka bunun için çok zamana ihtiyacını yoktur. Uzlaşmayı yapmanız gerekir. Hangi uzlaşma sağlanacak, nasıl yapılacak tüm bunların çözülmesi gerekmektedir.”

“Birçok ayrıntıyı doldurmalısınız. Şekil üzerinde anlaştığınızda, ayrıntıları doldurmak uzun zaman almaz. Şekil üzerinde anlaşamazsanız ayrıntı anlamsızdır.”

“Bir gemi yapacaksanız öncelikle geminin şeklini çizmeniz gerekmektedir. Sadece oraya gidip yapmaya başlar ve bir gemiye benzeyeceğini ve yüzebileceğini ümit etmezsiniz.”

Downer bir başka soru üzerine, tarafların bir anlaşmayla ilgili görüşlerini belirten ve bir anlaşmanın nasıl olabileceğini gösteren taslak belgeler hazırladıklarını, kendileriyle bazı görüşmeler yapmakta olduklarını, birkaç gün içerisinde belli bir noktada bu belgelerin değiş tokuş edileceğini bildirdi.

Bu belgelerin özlü konularla ilgili olup olmadığına ilişkin soruya Alexander Downer, olumlu yanıt verdi ve “Bu yapıcı bir çalışmadır. Bunlar bir anlaşmanın nasıl olabileceğinin ana hatlarıdır” dedi.

Ocak sonunda bir anlaşma olmaması ve Gren Tree 3 için de plan bulunmaması durumunda ne olacağı sorusuna da Downer, bir anlaşma olmaması halinde çıkmaza girileceğini ve Genel Sekreterin gelecek adımların ne olabileceğini düşünmesi ve bu koşulları liderler görüşmesi gerekeceğini kaydetti.

Bunun iki liderin bir ilerleme için son şansı olması halinde ne olacağı sorusuna da Alexander Downer şöyle dedi:

“Bu süreç ilerlemeye değil oluşuma bahse konudur ve uzun bir süreçtir. Üç buçuk yıldan fazladır birçok şeye karar verilmiştir ve daha çözülmesi gereken bazı uyuşmazlıklar vardır. Açıkçası liderlerin bu yakınlaşmaları elde etmeleri için çok çalışmaları gerekmektedir.”

“Bekleyip görmeliyiz. Bu aşamada ne olacağını gerçekten bilemem. Ancak beklemekte olan özlü konularda yakınlaşma elde etmemeleri durumunda bir çıkmaz olacağı açıktır.”

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin