habergüncel haberKıbrıs’tan bölgeler genişletilen Natura 2000 eklendi
yazarın tüm yazıları:

Kıbrıs’tan bölgeler genişletilen Natura 2000 eklendi

Yeniçağ podcastını dinleyin

(KHA) Avrupa Birliği’nin bölgeleri koruma ağı Natura 2000’de önemli bir genişletmeye gidildi ve biri de Kıbrıs olan sekiz ülke eklendi.

Avrupa Komisyonu’ndan yapılan bir basın açıklamasına göre, yaklaşık 18,800 kilometrekarelik bir alan Natura 2000’e dâhil oldu. Bunlar arasında en büyük eklemeyle, nesli tükenmekte olan birçok deniz canlılarının korunmasını artıran, 17,000 kilometrekareyi kapsayan deniz bölgeleri de bulunuyor.

Natura 2000 şimdi Avrupa Birliği’nin kara parçasının hemen hemen % 18’ini, denizlerinin 145,00 kilometrekaresinden fazlasını kapsıyor. Natura 2000’e son eklenen ülkeler arasında, Birleşik Krallık, Fransa, Belçika, Yunanistan, Kıbrıs, Macaristan, Lituanya ve İtalya bulunuyor.

Natura 2000, Avrupa’nın en değerli, nesli tükenmeye yüz tutmuş deniz canlılarının ve doğal ortamının korunmasını sağlamak için oluşturulmuş doğal koruma alanlarının geniş bir ağı oluyor.

Ağ yaklaşık 26,000 bölgeden meydana geliyor. Yaklaşık 18,800 kilometrekarelik bir alanı kapsayan 166 yeni bölge son eklemelerle bu ağa katıldı.

Genişletilen bölgelerin % 90’ından fazlası, genellikle Birleşik Krallıkta ancak aynı zamanda Fransa, Belçika, Yunanistan, Kıbrıs ve İtalya’da da olan deniz bölgeleri (17,000 kilometre kare) oluyor.

Yeni deniz alanları, Avrupa’nın ender ve nesli tükenmiş birçok canlısı için önemli bir barınak olacak.

Atlantik’te Birleşik Krallığın deniz genişlemelerinde, mercan, deniz örümceği ve henüz isimlendirilmemiş çeşitli canlı türüne ev sahipliği yapan Rockall Island açıklarındaki dokuz soğuk su kayalığı bulunuyor.

Akdeniz’deki yeni bölgelerde de, yaşadıkları yerin eko sistemlerinde anahtar rol oynayan yeşil kaplumbağa Chelonia mydas, deniz kaplumbağası Caretta Caretta ve Akdeniz foku Monachus monachus ‘un korunması artırılacak.

Genişletmeler, Lituanya’daki turbalıklarının, Macaristan’daki tuz ovalarının, İtalya ve Kıbrıs’taki zengin kireçtaşı alanları dâhil çeşitli değerli karasal yaşam alanlarının korunmasını artırıyor.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
236AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin