toplumsal muhalefettoplumsal hareketlerKıbrıslıların Sesi son siyasal gelişmeleri değerlendirdi
yazarın tüm yazıları:

Kıbrıslıların Sesi son siyasal gelişmeleri değerlendirdi

Yeniçağ podcastını dinleyin

Kıbrıslıların Sesi’nin açıklaması şöyle:

İki toplumlu “Kıbrıslıların Sesi” formu Kıbrıs’taki güncel ortamı tartışmış ve aşağıdakileri tesbit etmiştir:

1. Ada içerisinde, iç ve uluslararası nedenlere atfedilen genel bir kriz ortamı yaşanmaktadır.

2. Mari patlaması sonrasında politik eleştiriler neticesinde Kıbrıs Cumhuriyeti hükümeti soyutlanmış ve zayıflamıştır.

3. Kıbrıs Türk Toplumu içerisinde oluşan derin ayrılıklar, sonuçları belli olmayan bir istikrarsızlık oluşturmaktadır.

4. Ham petrol ve gaz konusunda Türkiye ile yaşanan kriz, İsrail, Arap ülkeleri, ABD, Rusya ve diğer güçleri de sürece dahil etme potansiyeli olan, patlamaya hazır bir ortam yaratmıştır.

5. Benzeri görülmemiş uluslararası ekonomik kriz ortamında ve genel  istikrarsızlık değerlendirildiğinde, Kıbrıs’taki kriz adada yaşayan her iki toplum için de çok ciddi ve tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

6. Dolayısı ile, toplumların kendilerini koruması ancak geçmiş önyargılarını bir kenara itip, Kıbrıs sorununa bir çözüm bulmaları ile mümkün olacaktır.

7. Toplumlar arası görüşmelerdeki karamsarlığa rağmen, tüm konuların etraflıca görüşüldüğü ve bir çoğunda da uzlaşıldığı dikkate alınmalıdır. Geriye, siyasi cesaret göstererek, kalan farklılıkları giderip bir anlaşmayı imzalamak kalmaktadır.

8. On yıllardır görüşmeleri verimsiz kılan “herşey uzlaşılmadan hiçbirşey uzlaşılmış sayılmaz” prensibini iki liderin terk etmesi şarttır. Ara antlaşmalar, tek taraflı paralel inisiyatifler ve Mari patlamasından sonra ortaya çıkan elektrik sorununda olduğu gibi acil sorunların çözümünde iki toplumlu açılımlar neticesinde de değerli ilerlemeler kaydedilebilir

9. Kıbrıs konusunda varılacak bir anlaşma iki toplum içindeki mevcut olumsuz havayı giderecek ve bir referandumda olumlu bir sonucun çıkmasına olanak sağlayacaktır.

10. Kıbrıs sorununun çözümlenmesinden tüm Kıbrıslılar, Türkler ve Rumlar, Türkiye ve Yunanistan fayda sağlayacak, ve bunun yanısıra barişcıl bir çözüm bölgede politik istikrarın sağlanmasına zemin hazırlayacağından ve Doğu Akdenizin doğal kaynaklarının barışcıl bir şekilde araştırılmasında katalizatör bir rol oynayabileceğinden, uluslararası toplumun da faydasına olacaktır.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin