kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 12/10/2011
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 12/10/2011

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi iç siyasal gelişmeler. Gazeteye göre, muhalefet Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’a yönelik baskılarını uzun süre canlı tutacak bir taktik izleyecek. Polis Poliviyu’nun araştırma raporunun Temsilciler Meclisi’nde görüşülmesinin daha önce üzerinde varılan anlaşmaya bağlı olarak bir gün içerisinde tamamlanması konusunu dün ele alan muhalefet tartışmayı zamana yayma arzusunda. DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis dün Meclis Başkanı’na gönderdiği mektupta, konunun tartışılması için birden çok oturum yapılmasını istedi. Gerek kendisinin, gerekse DİKO Başkanı Maryos Karoyan’ın yurt dışında olacak olmalarını buna gerekçe olarak gösterdi. Görüşmenin bir tek günde tamamlanmasına DİKO ve EDEK’in karşı oldukları dikkate alındığında, bu durumun en azından Ekim ayı sonuna kadar siyasi partileri ve kamuoyunu meşgul edeceği görülüyor. Bu gelişme de Cumhurbaşkanlığı’nın muhalefete vermeye hazırlandığı yanıta karşı bir taktik adım olarak değerlendiriliyor.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–      Derviş Eroğlu yürütme konusunda dün yeni bir manevra yaptı. New-York görüşmesine kadar liderler arasında üç görüşme kalmışken süreç bir ileri iki geri adımla sürüyor. Derviş Eroğlu dün yürütme konusunda müzakere masasına getirdiği önerisi ile geçmişte masaya koyduklarının tümünü özünde reddeder bir duruma düştü. New-York’a gitmeden önce liderlerin toprak, mülkiyet, garantiler ve güvenlik gibi ciddi konuları ele alması gerekirken Eroğlu’nun bu yaklaşımı sürece hiç de yardımcı olmuyor. Cumhurbaşkanı gelişmelerden hayal kırıklığı içinde Türk tarafının yürütme konusunda geri adım attığını direkt olarak ifade etti. Eroğlu’nun Kıbrısrum tarafının önerilerini reddedip etmediğinin sorulması üzerine “reddettiğini söyleyemem. Ancak yapmaması gereken bir karşı öneri yaptı” dedi. Ve bu, iki tarafın yürütme konusunda önemli oranda anlaştıkları değerlendirmelerinin yapıldığı bir anda gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Hristofyas dünkü görüşmeden sonra yaptığı açıklamada ekonomi ve iç güvenlik konularında tartışmaya devam ettiklerini ve bu konuları Cuma günü tamamlamayı umduğunu belirtti. Devamla da “umut ediyorum dedim, çünkü emin değilim” dedi. Bu şekilde Türk tarafının tavırları nedeniyle hiçbir şeyin garanti olmadığı mesajını vermek istedi. Eroğlu ise dünkü görüşmenin verimli olduğunu söyledi ve al-ver sürecinde bazı konularda yakınlaşmalar sağlandığına dikkat çekti.

 

 

SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi Meclis Denetim Komisyonu’nda dün kamuda çalışan doktorlarla ilgili olarak ileri sürülen bazı iddialar. Gazeteye göre, Sayıştay’ın 2009 yılına ilişkin Sağlık Bakanlığı raporu tartışılırken bazı doktorların faaliyetleriyle ilgili önemli iddialar gündeme getirildi. Bazı doktorların girmedikleri ameliyatlar için ek mesai talebinde bulundukları ifade edildi. Hafta sonları için de benzer talepler olduğu belirtildi. Hiçbir ameliyata katılmadığı halde ek mesai isteyen bir doktor hakkında açılan idari soruşturma da gündeme getirildi. Bu doktorun aynı zamanda hiçbir doktorun yapmadığı kadar hafta sonu ameliyat yaptığı da ifade edildi. Komisyon Başkanı Yorgos Yeorgiyu yıllık geliri 200 bin avroya ulaşan doktorlar olduğunu ve bu miktarın 98 binin ek mesaiden alındığını belirtti. Bazı doktorların Hipokrat yeminine sadık kalmadıkları da ifade edildi. Sağlık Bakanı Stavros Malas ise sistemde bazı sorunların var olduğunu kabul etti ve Sayıştay’ın tespitleriyle birlikte özellikle 2010 yılı sonrası bu alanda gerekli düzenlemenin yapılması için birçok adımın atıldığını belirtti.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–      DİKO Yürütme Kurulu dün partinin Aralık belediye seçimlerinde izleyeceği taktiği belirledi. DİKO Yürütme Kurulu toplantısı öncesi partiden bir heyet EDEK ve AKEL yetkilileriyle ayrı ayrı görüşmelerde bulunmuştu. Dünkü Yürütme Kurulu toplantısında birçok üyenin sert bir biçimde AKEL ile ilişkilerin dondurulmasından yana tavır almasına karşı bu konuda karar alınmadı. Konu toplantı öncesindeki halinde bırakıldı. Yani yerel düzeyde bu iki parti arasında bazı işbirlikleri gerçekleştirilecek. Toplantıda Nikolas Papadopulos ile Kenevesoz gibi yöneticiler AKEL ile ilişkilerin dondurulmasından yana görüş açıkladılar. DİKO’nun, Cumhurbaşkanı’nın istifasını isterken hükümet partisi ile işbirliği yapamayacağı görüşünü savundular. DİKO Yürütme Kurulu’nun dünkü toplantısında belediye seçimlerine yönelik ilk adım olarak şimdiki partili belediye başkanlarının adaylıklarını açıklamaları kararlaştırıldı. Daha sonra yerel düzeylerde bu adaylıkların desteklenmesi için diğer partilerle temaslar yapılacak. Ada çapında ise hiçbir parti ile bütünsel bir işbirliğine gidilmemesi kararı verildi.

 

–      Hükümet kumarhane açılmasına izin verilmesi konusunda 180 derecelik bir dönüş yaparak Lefkoşa, Limasol, Larnaka’da ve bir başka alanda daha dört kumarhane açılamasına izin verme kararı aldı. Maliye Bakanı bu konuda fazla detay vermeksizin ilgili yasa tasarısını Meclis genel kuruluna göndereceklerini duyurdu. Elde edilen bilgilere göre, bu konuda yasa Britanya örneğini dayanak alacak ve hem kumarhane açılması için izin parası alınacak, hem de gelirlerinden bir pay alınacak. Hükümetin bu tavrına karşı AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu kendilerinin kumarhanelerle ilgili tavırlarında bir değişiklik olmadığını, buna karşı olduklarını açıkladı.

 

 

ALİTYA gazetesinin bugünkü ana haberi DİKO-AKEL ilişkileri. Gazeteye göre, DİKO Başkanı Maryos Karoyan’ın ortak kabul gören geçici hükümet önerisini AKEL Genel Sekreteri Andros Kipranu’nun ,darbe olarak nitelemesi iki parti arasında krize neden oldu. DİKO, bu konuda AKEL’den özür dilemesini istedi. Bu arada DİKO’nun önerisini DİSİ’den sonra EDEK de kabul ettiğini duyurdu.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–      Ticaret Bakanı Praksula Antoniyadu doğal gaz konusunda dünkü Filelefteros gazetesinde çıkan şimdiden doğal gaz kabarcıklarının çıkmaya başladığı haberlerini değerlendirirken, gelecek aya kadar sabredilmesini istedi. Bakan’a göre, kabarcıklar çıkmaya başlasa da, bu, konunun uzmanları açısından bugüne kadar bilinenlerin ötesinde bir şey değil. Bölgede doğal gazın varlığı konusunda kesin konuşmak için zaman henüz erken. Bakan’a göre, konuyla ilgili ilk veriler ancak Aralık ayı başında ortaya çıkacak ve kesin değerlendirme için de yaklaşık bir aylık zamana ihtiyaç duyulacak. Bu arada sondaj çalışmalarında 2 bin metreye inilmiş durumda ve hedef 4 bin metre. Bakan’a göre, doğal gaz için terminal yapımı konusunda da karar alma sürecine girildi.

 

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi “ilk göstergeler cesaret verici” başlığı altında doğal gaz konusu. Gazeteye göre, Omiros platformundan doğal gaz konusunda gelen haberler umut verici. Sondaj çalışmalarında henüz yarıya gelinmiş olunmasına karşı doğal gazın izine ulaşıldı. Ticaret Bakanı Praksula Antoniyadu da dün bu haberleri doğruladı. Bakan bu arada Cumhurbaşkanı’nın platformu ziyaret edip etmeyeceği yönünde bir soruya yanıt verirken de “bunu zamanı geldiğinde göreceğiz. Eğer bu ziyaret olacaksa bu resmi olarak açıklanacaktır. Böylesi bir ziyaretin olup olmayacağını gazeteler değil, hükümet kararlaştıracaktır” dedi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–      AKEL ve CTP heyetleri parti liderleri başkanlığında dün AKEL Genel Merkezi’nde bir araya geldi. Görüşmeden sonra açıklamada bulunan AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu Kiprianu, CTP ile yapılan görüşmede Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kendi Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde doğal gaz araştırmalarında bulunması kararı ve Kıbrıs sorununun çözüm olanaklarının ele alındığını söyledi. Görüşmeyi “samimi” olarak niteleyen Kiprianu, iki partinin Kıbrıs sorununa bir çözümün bulunması amacıyla çalışmalarına devam etme niyetlerini ifade ettiklerini söyledi. Kiprianu, bugün yaşanan sorunların Kıbrıs sorununun çözümüyle çözülebileceğine inandığını söyledi. AKEL Genel Sekreteri, iki partinin heyetlerinin önümüzdeki günlerde tekrar bir araya geleceklerini açıkladı. CTP Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu ise iki toplumun liderleri arasında yapılan görüşmelerle ilgili gelişmeleri ve petrol arama konusunu ele aldıklarını belirtti “bugün Sayın Andros Kiprianu’ya ve heyetine gelişmelerden duyduğumuz kaygıyı ifade ettik. Biz öncelikle Kıbrıs sorununun bir çözüme kavuşturulması gerektiğini düşünüyoruz” dedi. Yorgancıoğlu, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kendi Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde doğal gaz araştırmalarında bulunmasının çözüm müzakerelerini olumsuz yönde etkilediğine inandığını söyledi. İki parti arasında yapılan görüşmede yapılan görüş alış verişinin tamamlanamadığını ifade eden Yorgancıoğlu, iki partinin liderliklerinin gelecek haftalarda tekrar bir araya geleceklerini belirtti.

 

–      Partisinin Limasol İlçe aktivistler toplantısında konuşan AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu Mari’deki patlamanın muhalefet partilerinin tutumlarını sertleştirmelerinin gerekçesi değil, sadece bahanesi olduğunu söyledi. Muhalefet partileri için esas nedenin, AKEL saflarından Sol bir kişinin Cumhurbaşkanlığı’na seçilmesini içlerine sindirememiş olmaları olduğunu ifade etti.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin