kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 28/9/2011
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 28/9/2011

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi 2012 bütçesi. Gazeteye göre, Hükümet kamuda açıkları %2’ye indirme yükümlülüğünü yerine getirecek bir bütçe hazırlama uğraşılarında bazı sorunlarla karşılaştı. 2012 bütçesi metnini onaylandığı dünkü Bakanlar Kurulu toplantısında 2012 yılında kamuda açığın %3’e ulaşacağı, sosyal yardımlarda kesintinin 200 milyon avroya ulaşmasının zor olduğu, Mari’deki patlamanın kamu ekonomisine etkide bulunarak durumu ağırlaştırdığı ve bu yıl için bu yükün %1,5 olarak hesaplandığı ve bu yıl kamudaki toplam açığın %6,5 olacağı tespitleri yapıldı. Tüm bu nedenlerden dolayı da bütçe Bakanlar Kurulu’nda sosyal yardımlar konusu netleştirilmeden karar altına alındı. Bu konu yardımlar için gelir ve mülkiyet durumu ile ilgili üst sınır koymayı öngören yasal düzenlemeler yapıldıktan sonra tekrardan ele alınacak. Diğer yandan ikinci tasarruf önlemleri paketi çerçevesinde daha önce gündeme gelen kamuda işe başlama maaşının düşürülmesi, bazı kadrolu yerlerin iptali gibi konular ise Bakanlar Kurulu’nda onaylandı.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

– Belediye seçimlerine yönelik olarak AKEL, DİKO’ya cömert bir teklif sundu. DİKO liderliğinin bu öneriyi reddetmesinin kolay olmadığı ifade ediliyor. AKEL heyeti DİKO’ya uzun dönemde işbirliği perspektifiyle yaklaştı. AKEL önerisine EDEK’i de dâhil etti. AKEL’in amacı üçlü işbirliğini yeniden canlandırmak. Elde edilen bilgilere göre, bu işbirliği uğruna AKEL bugün elinde tuttuğu Larnaka Belediyesi’ni dahi Nikos Kleantus’un aday olması koşuluyla DİKO’ya vermeye hazır göründü. AKEL için bu belediyede destekleyebileceği ikinci DİKO’lu seçenek ise DİKO’dan belediye meclisi üyesi olan Aleksis Mihailidis. Bu arada AKEL Baf’ta Savas Vergas’ın desteklenmesi konusunda Maryos Karoyan’ın talebini de karşıladı. Bunların dışında AKEL DİKO’ya Kostas Karras’ın adaylığı ile Eğlence, Andreas Hacıloizu’nun desteklenmesi ile Aydemet ve Niko Pavlidis’in desteklenmesi ile de Engomi belediye başkanlıklarını önerdi. AKEL, Lefkoşa Belediye Başkanlığı için Eleni Mavru’yu destekleyeceğini de duyurdu ve böylece başkentte iki partinin farklı adaylara destek vermesi olasılığına da kapıyı açık bıraktı. Maryos Karoyan AKEL’in önerisi sonrası öğleden sonraki parti yürütme kurulu toplantısında detaya girmeden bu önerilere ilişkin olumlu değerlendirmede bulundu.

 

ALİTYA gazetesinin bugünkü ana haberi Doğu Akdeniz’de doğal gaz arayışlarına ilişkin gelişmeler. Gazeteye göre, Kıbrıs’ın münhasır ekonomik alanında sondaj çalışmaları devam ederken Birleşmiş Miletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs özel danışmanı Aleksander Dovner’in dünkü liderler görüşmesi sonrası yaptığı açıklama bir çok soru işaretini de beraberinde getirdi. Dovner Kıbrıslırumların ve Kıbrıslıtürklerin ortak öneride bulunması halinde doğal gaz çıkarma konusunda Birleşmiş Milletler’in arabuluculuk rolünü inceleyebileceğini söyledi. Hristofyas ile Eroğlu arasındaki görüşmenin hemen ardından yaptığı açıklamasında Dovner, bir soruya yanıtında Birleşmiş Milletler’in bu konuda taraflara dayatma içerisinde olamayacağını ancak iki tarafın da istemesi koşuluyla bu konuda arabuluculuk olgusunu inceleyebileceğini ifade etti. Hatırlanacağı üzere geçen hafta New-York’ta Hristofyas ile Eroğlu bu konuya ilişkin görüş ayrılıklarını Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’ne iletmişlerdi. Hatta Cumhurbaşkanı Hristofyas bir açılımda bulunarak, bu kaynaklardan gelir elde edilmesi durumunda, Kıbrıslıtürklerin Kıbrıs sorununun çözümü öncesi dahi bundan yaralanacakları görüşünü kamuoyu ile paylaşmıştı. Eroğlu ise özde sürece Birleşmiş Milletler’in katılması yönünde bir görüş ortaya koymuştu. Bunun yanı sıra Avrupa Parlamentosu üyesi Eleni Theoharu’nun bir sorusuna Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Fule’nin verdiği yanıtta da yeraltı zenginlikleri konusunda Kıbrıslırumlar ile Kıbrıslıtürkler arasında uluslararası hakemlik olasılığını açık bırakması da dikkat çekmişti. Aleksander Dovner’in dünkü açıklaması sonrası Kıbrıs hükümeti buna anında tepki gösterdi. Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken gazetecilere yaptığı açıklamada karbonhidrat yatakları konusunun Kıbrıs sorununun çözümü amaçlı görüşmelerle hiçbir ilgisinin olmadığını söyledi. “Görüşmelere Kıbrıs’ın iki toplumu katılıyor. Hangi doğal kaynak olursa olsun bunların araştırılması ve değerlendirilmesi her zaman uluslararası yasallık çerçevesinde uygulanan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik hakkıdır” dedi. Bu arada DİKO da Aleksander Dovner’e sert bir yanıt verdi. DİKO, Dovner’in konuya ilişkin yaklaşımını tuhaf, kurnazca, kabul edilemez ve art niyetli olarak niteledi. Dovner’in doğal gaz konusunu Türk tarafının da arzuladığı gibi toplumlararası bir anlaşmazlık konusuna dönüştürmeyi istediğini de vurgulayan DİKO “bu henüz ortaya çıktığında ortadan kaldırılması gereken bir metottur” dedi.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi Mari’deki patlamayı araştıran Polis Poliviyu komitesinin raporunu Pazartesi günü sunacak olması. Gazeteye göre, Mari’deki patlamayla ilgili büyük an yaklaşıyor. Polis Poliviyu daha önce belirlediği takvim çerçevesinde çalışmasını tamamlama aşamasına geldi. Poliviyu Pazartesi günü araştırma raporunu Cumhurbaşkanı’na sunacak. Bu arada öğle saatlerinde de bir basın toplantısı düzenleyecek ve raporunun içeriğini kamuoyu ile paylaşacak. Poliviyu’nun raporunda bazı sorumlulukların belirlenmesinin yanı sıra bu rapor siyasi sorumlulukla ilgili olarak da net bir siyasi ve hukuki çerçeveyi teşkil edecek.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

– Sıcaklıkların düşüşüne paralel olarak elektriğe talep de düşmeye başladı ve Kıbrıs Elektrik Kurumu da kendi jeneratörlerinden bu talebi karşılayacak durumda. Dün elektrik talebi 708 megabayt olurken kurumun üretim kapasitesi 945 megabayttı. Bu durumda da Kurum bakımını yapmak için bazı jeneratörleri devre dışı bırakabilecek. Elektrik tüketiminin önümüzdeki 6–8 haftalık süreçte daha da azalması bekleniyor. Bu arada kurum bu süreçte Vasilikos’taki elektrik üretim merkezinde 4. ve 5. üniteleri gelecek ilkbahara kadar yetiştirmek amacıyla çalışmalarına devam ediyor. Daha az zarar görmüş olan 5. ünitenin 230 megavat elektrik üretimi için Mayıs ayında hazır olması öngörülüyor. Aynı miktarda üretim yapacak 4. ünitenin de aynı dönem devreye sokulması için çalışılıyor. Bunun başarılması halinde kiralanan jeneratörler dışında kurum 1200 megabayt elektrik üretme konumunda olacak.

– Kıbrıs devlet mallarını ile Kıbrıslırumlara ait malları sahiplerinin izni olmadan gasp eden Gary John Lefkoşa Kaza Mahkemesi tarafından 10 ay hapse mahkûm edildi. İngiliz Gary John kendisine ilişkin on suçlamayı kabul etti.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi “Kabul edilemez müdahale” başlığı altında Aleksander Dovner’in dünkü açıklaması ve buna gösterilen tepkiler. Gazeteye göre, Dovner’in dünkü liderler görüşmesinin ardından, tarafların doğal gaz arama konusunda ortak talepte bulunmaları halinde Birleşmiş Milletler’in arabuluculuk konusunu görüşmeye hazır olduğunu söylemesi tepkilere neden oldu. Hükümet Sözcüsü bu açıklamaya tepki gösterirken doğal gaz konusunun Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik konusu olduğunu belirtti ve bu konunun Dovner’in görev alanı içinde olmadığını ifade etti. Bu arada Cumhurbaşkanı’nın da bugün konuya ilişkin görüşlerini direkt olarak Aleksander Dovner’e iletmesi bekleniyor.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

– Bulunacak çözümün Avrupa Birliği’nin birinci hukukuna dönüştürülmesi gerektiği yönünde Kıbrıstürk tarafının görüşü ile bulunacak çözümün entegrasyonu için bugünkü yasal çerçevenin yeterli olduğuna dair Kıbrısrum tarafının görüşü arasındaki fark Avrupa Birliği konularında taraflar arasında en büyük sorunu teşkil etmeye devam ediyor.

– AKEL’den bir heyeti kabulü sonrası açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Erato Markulli Türkiye’nin Piri Reis gemisinin Türklerin iddialarının aksine Doğu Akdeniz’de herhangi bir araştırma yapmadığını söyledi. Bakan’a göre bu gemi Kıbrıs’ın 12.parseline de girmedi ve uluslararası sularda kalmaya devam ediyor.

– Faşist unsurlar Birleşik Kıbrıs Partisi Genel Sekreteri İzzet İzcan’ı ölümle tehdit ettiler. Bu olayın ardından bir açıklama yapan AKEL M.K. Basın Bürosu taksimi kalıcılaştırmaya çalışan güçlerin amaçlarını ileri götürmek için her yola başvurmakta tereddüt etmediklerine dikkat çekti ve “Faşist unsurlar işgal altındaki bölgede görüşlerini ifade etme cesaretini gösteren ve vatanımızın yeniden birleşmesi için mücadele eden yurtsever ve demokratik güçleri bir kez daha tehdit ettiler. Birleşik Kıbrıs Partisi merkezine bırakılan ve üzerinde öldürülen Kıbrıslıtürklerin fotoğraflarının olduğu bir mektupla, BKP Genel Sekreteri İzzet İzcan’ı ölümle tehdit ettiler” dedi. Şoven çevrelerin bu hareketlerini kesin bir biçimde mahkûm ettiğini belirten AKEL, Birleşik Kıbrıs Partisi’ne, liderine ve vatanımızın yeniden birleşmesi için mücadele eden Kıbrıstürk toplumundaki tüm güçlere tam dayanışmasını ifade etti. Ayrıca bu açıklamada, “taksim taraftarlarının yolumuza dikecekleri engellere, tehditlere ve zorluklara rağmen, iki toplumda da ilerici ve barıştan yana güçlerin yılmayacaklarına, özgürlük ve ülkemizin yeniden birleşmesi mücadelesinden ödün vermeyeceklerine inancımızı dile getiriyoruz” dendi.


 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
240AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin