.Yeniçağyeniçağ güncelÖZELLEŞTİRME HİZMETLERİ PARÇALARA BÖLEREK YÜRÜTÜLECEK
yazarın tüm yazıları:

ÖZELLEŞTİRME HİZMETLERİ PARÇALARA BÖLEREK YÜRÜTÜLECEK

Yeniçağ podcastını dinleyin

(Yeniçağ)-Özelleştirmenin yutturulması için kamu yönetiminde ayrı birimlere bölüp her birimin performansını ölçebilecek çatılar kurma ve onların niteliklerine göre gene kamu kurumu diye adlandırıp aslında örgütler yasası olan şirketler yasasının kapsamında nominal yani laf ola söz verilmiş sermaye ile kurulması sağlanacak. Örneğin telekomünikasyon veya elektrik dairesi bölünecek ve bazı hizmetleri ayrılacak, o hizmetleri verenler hissedarı devlet olan şirkete çalışıyor olacaklar. Bir gün birisi hissedarları ve hisse yapısını değiştirmek isterse durum buna uygun halde olacak ve hisse satmak suretiyle özelleştirilmiş olacak.

Ortağı devlet ise sanki dairelerini idare edemeyen devlet bir şirketi idareyi becerecek ve çalışanlar ve hizmet alan halk mesut olacak diye bir iddiaya dayanması beklenmediği için kolayca özelleştirme yanında yükümlülükleri de hazineyi tehlikeye sokmadan savsaklanabilecek iddiası ve umuduna dayanıyor olmalı.

Devletin şirketleri nasıl yönettiği KTHY’yi yönetmesinden belli.  Bu daire parçalarından oluşacak şirketler de ancak onun gibi siyasilerin maskarası olmaktan uzak olabilecek. Ancak hisselerin elden çıkarılabilir olması özel kamu farkını kaldırma ve yatay geçişlere olanak verme düşüncesine dayanıyor olabilir. Nitekim kamu görevlileri yasası da değiştirilip kamu hizmetlerin hem hizmet alımı hem de doğrudan kadrolara almak şeklinde yatay geçişlere açılma sağlanmak isteniyor.

Yeniden yapılandırmayı Türkiye’de zorla yapmaya uğraşan pervasız AKP’nin sözde kamu görevlileri özde siyasi yardakçıları burada da yapmaya çalışıyor. Sen ne karıştırıyorsun ortada diye dert edinen siyasi tepki sadece muhalefetten geliyor, yetkileri ayaklar altına alınan iktidar tarafı ses çıkarmıyor. Muhalefete daha çok bastırın biz de kurtulalım dediklerinin dedikodusu yapılıyor.,

Yeni kamu görevlileri yasası bazı ücret kısıtlamaları ve müsteşarlardan başka üçlü kararname ile atama yapılmaması gibi kurallar koyuyor. İntibaklar ve sair özelden yatay geçiş ve hizmet alımı gibi kurallar ise sendikaların değerlendirmesi ile ortaya çıkacak.

Hükümetin esas üzerinde durulmasını istedikleri üçlü kararnamelerin azaltılması ve memurların çalışmalarındaki başarının ele alınması kuralları oldu. Bunlarda ilgili yasalara atıfların baştan savmalığı ve ilgili tüzüklerin anayasaya ve yüksek mahkeme kararlarına aykırı olarak çok genel atıflarla yetkilendirilmesi ve tabii imla hataları kamu görevlileri 1979’da hazırlanırken gösterilen özenin de altında özen gösterildiği izlenimi veriyor.

Bir yetkiyi kullanacak olanın açıkça belirtilmesi ve yetkiden sorumlu tutulmasının olanaklı kılınması da sağlanmamış ve zarara uğrayanların bir memuru sorumlu tutmasına yasak konuldu ve yetkiyi belirsiz bir şekilde devlete bırakması yani Allaha havale etmesi kamu reformu gibi çok uzmanlık isteyen bir işi Kıbrıslılarla oynamayı eğlence sayan müdahalecilere yaptırdıkları belli oldu.

İngiliz uzmanlar AB ve İngiltere parası harcayarak inceleme yaptılar ve rapor sunup reform yapmak için ne yapılması gerektiğini saptamamızı istiyorsanız bize haber verin deyip gitmişlerdi. Onlara başvurma gereği duyulmadı acemi elinde oyuncak olması için kendi himmete muhtaç nerde kaldı ellere hizmet ede şeklinde çatıyı kurmaya başladılar.

Gerisi kuruluş yasları ile gelecek ve o zaman kadar reform ilkeleri hatırda kalırsa dairelerin birleştirilmesi gibi, iş tanımları gibi esaslar vazedilecek!

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
218AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin