.Yeniçağyeniçağ güncelMaraş Yanarken...
yazarın tüm yazıları:

Maraş Yanarken…

Yeniçağ podcastını dinleyin

Mağusa İnsiyatifi açıklaması şöyle:

Mağusa İnsiyatifi olarak ilk yayınladığımız Deklarasyonda; “Maraş kapalı alanı, yüzölçümü olarak 6.4 km. karelik bir yer kaplamaktadır. 36 yıl boyunca Pandora’nın Kutusu gibi kapalı tutulduğundan orada farklı bir ekosistem oluşmuş, bölgeyi ara konak olarak kullanan ve bulaşıcı hastalık taşıyan hayvanlar yüzünden Mağusa bölgesindeki halk sağlığı ciddi tehditlerle karşı karşıya kalmıştır” diyerek Maraş bölgesindeki risklere ve tehlikelere dikkat çekmiştik.

9 Haziran 2011 Perşembe günü saat 17:00 sıralarında Maraş kapalı bölgesi içinde çıkan yangın ve 5 saatlik bir zaman süresince bu yangına müdahalede karşılaşılan zorluklarla, dökülen ecel terleri, İnsiyatif olarak ne denli haklı olduğumuzu kanıtlamıştır. Maraş kapalı alanı, içinde sadece yangın tehlikesini değil, oluşan ekosistemin tüm olumsuz koşullarını taşımakta ve tüm bunları kentin yerleşime açık olan diğer semtlerine de zoraki dayatmaktadır.

Mağusa İnsiyatifi, Mağusa’nın tümünü tehdit eden benzer gelişmeleri yaşamamak için bir an önce sorunu temelinden çözebilecek anlaşmaları, bütünlüklü çözümü beklemeden hayata geçirmek gerektiğine inanmaktadır. Bu nedenle tüm ilgilileri, tüm duyarlı kesimleri Maraş – Mağusa Limanı – Mağusa Suriçi üçgeninde oluşacak Prototip çözüm önerimize destek olmaya çağırıyoruz.

Maraş kapalı alanı, Mağusa’yı sadece sağlık ve çevre konusunda tehdit etmekle kalmamakta; ekonomisini ve altyapısını rasyonel biçimde programlayamaz, öngöremez, geleceğini tayin edemez kılmaktadır. Maraş kapalı bölgesi mevcut şekliyle, her açıdan motivasyonunu kaybetmiş ve umudunu yitirmiş olan çözüm sürecine yeni bir dinamik getirebilecekken, tam tersine bölgeyi ve bölge insanının geleceğe dair umudunu yok etmeye devam etmektedir.

Bütünlüklü çözüm için görüşmeler devam ederken, bu Statükoyu bir an önce tersine çevirecek şekilde ve 19 Mayıs 1979’daki Denktaş-Kipriyanu arasında imza edilen “10 Point Agreement” ten başlayarak pek çok BM Güvenlik Konseyi kararında da atıfta bulunulduğu üzere, Mağusa Limanı’nın AB gözetiminde uluslararası deniz trafiğine açılması, Mağusa Suriçi’nin Dünya Kültür Mirası Listesi’ne eklenmesi amacıyle restorasyon işleminin topyekün ele alınması ve  Maraş’ın BM yönetiminde yasal sahiplerine iadesi ile yeniden inşasına başlanması hususunda süratle ilk adım atılmalıdır.

Mağusa İnsiyatifi

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
233AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin