toplumsal muhalefetsendikal hareketEl - Sen: "Devletin borcundan dolayı elektrikte kriz yaşanacak"
yazarın tüm yazıları:

El – Sen: “Devletin borcundan dolayı elektrikte kriz yaşanacak”

Yeniçağ podcastını dinleyin

Elektrik Çalışanları Sendikası (El – Sen) Başkanı Tuluy Kalyoncu, yaptığı yazılı açıklamayla Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ile hükümeti ağır bir şekilde eleştirerek, elektrik konusunda yaşanacak krize dikkat çekti. Açıklamanın tamamı şöyle:

“Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK)’i elden çıkarmaya ve halkımızı karanlıklara gömmeye karar verdiği anlaşılan Ekonomi ve Enerji Bakanı Sayın Sunat Atun ve Sayın İrsen Küçük Hükümeti’ni KIB-TEK’i bilerek ve isteyerek yok etmeye çalıştıkları için halkımıza şikâyet ediyoruz.

Kamunun KIB-TEK’e olan yüz milyonlarca TL borcunun ödenmesi için kılını bile kıpırdatmayan Hükümet ve KIB-TEK’ten sorumlu Bakan, 20 Nisan 2011 tarihinden beridir KIB-TEK’i Yönetim Kurulsuz bıraktı. Bir ayı aşkın bir süredir KIB-TEK’in Yönetim Kurulu yok. Yönetim Kurulu yok demek önemli kararları alacak ve uygulayacak bir makam yok demektir. KIB-TEK’in alacaklarını hükümetin engellemesi ve borcunu ödememesi nedeni ile tahsil edemediğinden mecburen borçlanma yoluna gitmektedir. Yönetim Kurulu olmayınca borçlanma da gerçekleşememekte ve dolayısı ile gerekli ödemeler yapılamamaktadır.

Bakanlar Kurulu Şeker Bank’tan 4 Milyon TL için devlet kefaleti kararı verdi. Ancak ortada Yönetim Kurulu olmayınca banka da kredi vermemekte ısrar ediyor. Bakanlar Kurulu, Turizm, Endüstri ve Sulama Birlikleri’nin teşvik edilmesi için indirimli tarifeden elektrik kullandırma ve farkını her ayın sonunda en geç bir ay içerisinde KIB-TEK’e ödeme kararı aldı. Ocak-Nisan döneminde ödenmesi gereken rakam 7 Milyon TL’yi aştı. Maliye Bakanlığından ne ses var ne seda.

AKSA isimli özel şirkete Mart ve Nisan aylarındaki ürettiği elektrik için 11.706.465 TL ve 11.065.707 TL’lik borcuna karşılık sadece 6 Milyon TL ödenebildi. Önümüzdeki hafta başı yaklaşık 11 Milyon TL de Mayıs ayı üretimi için talep edilecek. Devlet borcunu ödemiyor, borçlu olanın borcunun tahsili için gereğini yapmıyor, Kurum’un sorumluluklarını yerine getirebilmesi için Yönetim Kurulu’nu atamıyor. AKSA haklı olarak ödenemediği paralar için faiz veya başka bir isim altında tazminat isterse bunun sorumlusu kim olacaktır? Kurumu yok etmek isteyen UBP Hükümetinin anlaşılmaz bu tür tutumlarına sessiz kalmayacağız?

Özelleştirmeyi çare olarak önümüze sürmeye çalışanlara hemen hatırlatalım. AKSA alacağını alamadı. Çarşamba ve Perşembe günü 75 MGW üretim yerine arıza ve bakım gerekçesi ile sadece 15 MGW üretim yaptı. Önceden ne haber verildi ne de uyarı yapıldı. Açık, KIB-TEK tarafından karşılandı.

KIB-TEK halkın malıdır. KIB-TEK’i batırma ve yok etme planlarını yaşama geçirdiği anlaşılan Hükümet ve ilgili Bakanı izlemeye ve halkımıza şikâyet etmeye devam edeceğiz. Gerektiği gün de halkımızla birlikte gerekli cevabı meşru her yolu kullanarak vereceğiz.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
218AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin