.Yeniçağyeniçağ güncelİNSAN HAKLARI VAKFI TUTUKLAMALARLA İLGİLİ RAPOR HAZIRLAYACAK
yazarın tüm yazıları:

İNSAN HAKLARI VAKFI TUTUKLAMALARLA İLGİLİ RAPOR HAZIRLAYACAK

Yeniçağ podcastını dinleyin

Kıbrıs Türk İnsan Hakları Vakfı (KTİHV), eski KTHY çalışanları tarafından yapılan eylemde “rastgele” tutuklamalar olduğu belirtti ve bunun insan hakları ihlali olduğunu kaydetti.

Vakıf’tan yapılan yazılı açıklamada, eylem sırasında yapılan polis müdahalesinin toplanma ve ifade özgürlüğü açısından inceleneceği, tutuklamalar sırasında polisin eylemcilere yönelik güç kullanımının da kapsamlı olarak araştırılacağı ve raporla kamuoyuna duyurulacağı da açıklandı.

Konu ile ilgili yapılan açıklama şöyle:

KTHY çalışanları tarafından 18 Mayıs 2011’de Lefkoşa’da gerçekleştirilen eylem sırasında meydana gelen polis müdahalesi ve akabinde gerçekleştirlen rastgele tutuklamalar ilk nazarda amaç ve şekil bakımından insan hakları çerçevesinde ihlal edici unsurlar taşımaktadır.

Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı (KTİHV) olarak, yapılan polis müdahalesinin toplanma ve ifade özgürlüğü açısından incelenmesi gereken bir durum olduğunun ve tutuklamalar sırasında polisin eylemcilere yönelik güç kullanımında bulunduğunun altını çizeriz.

İlk anda elde ettiğimiz bilgilere göre güç kullanımından önce tutuklanan kişilere polis herhangi bir uyarıda bulunmamıştır. Müdahale esnasında polis tarafından kullanılan gücün gerekliliği ve orantıllık ilkesine uygunluluğu konusunda ise gerek yazılı ve görsel basından gerekse eylemde bulunan kişilerden elde edilen bilgiler endişe vericidir. Eylemcilerle tarafımızca yapılan görüşmelerde darp izlerine rastlanılmıştır.  Ayrıca 11 tutuklu sağlık koşulları açısından yetersiz olan çok dar bir alan içerisinde toplu halde 12 saat boyunca tutulmaları tarafımızca kötü muamele kapsamında ele alınacaktır.

Bu ön bulgular ışığında KTİHV olarak, söz konusu müdahelenin insan hakları açısından değerlendirilmesi gerektiği kanaatinde olup, konu ile ilgili derinlikli bir araştırma yapacağımızı ve bu araştırmanın ardından hazırlayacağımız insan hakları raporumuzu mümkün olan en kısa sürede kamuoyu ile paylaşacağımızı duyururuz.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin