toplumsal muhalefetsendikal hareket1 MAYIS MİTİNGLE KUTLANILACAK
yazarın tüm yazıları:

1 MAYIS MİTİNGLE KUTLANILACAK

Yeniçağ podcastını dinleyin

Emekçilerin daha iyi bir gelecek arayışındaki mücadelesinin önemli bir simgesi olan 1 Mayıs İşçi Bayramı, Sendikal Platform tarafından Sarayönünde düzenlenecek mitingle kutlanacak.

Son dönemde yaşananlardan dolayı 1 Mayıs’ın bu yıl daha da önem kazandığını ifade eden Sendikal Platform, “Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü” olan 1 Mayıs’ta yapılacak mitingin birlik ve dayanışma ruhuna uygun gerçekleşebilmesi için, emekçiler ile emeğe ve emekçiye saygı duyan herkese, mitinge katılım çağrısında bulundu.

1 Mayıs Tertip Komitesi, bir basın toplantısı düzenleyerek 1 Mayıs İşci Bayramı’nda düzenleyecekleri mitingle ilgili bilgi verdi ve bu yıl da 1 Mayıs’ın çalışanların haklarının geriletildiği ve ekonomik sıkıntılar yaşadığı bir dönemde, buruk bir şekilde kutlanacağını belirtildi.

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası’nda saat 10:00’da düzenlenen basın toplantısında Türk-Sen Başkanı Aslan Bıçaklı kısa bir konuşma yaptı; ardından Dev-İş Başkanı Mehmet Seyis Sendikal Platformun ortak basın açıklamasını okudu.

 

ORTAK AÇIKLAMA

Dev İş Genel Başkanı Mehmet Seyis tarafından okunan ortak açıklamada ise, “Kıbrıs’ın kuzeyinde AKP hükümeti tarafından dayatılan paketin Kıbrıslı Türkler’i yok etmeye yönelik olduğu” kaydedildi ve bu paketi uygulayan UBP hükümetinin artık Kıbrıslı Türkler’i temsil etmediği belirtildi.

Çalışanlara refah vaat ederek hükümet olan UBP’nin seçim öncesi söylediklerinin tam tersini yaptığı ve Kıbrıs Türk siyasi tarihine “gelmiş geçmiş en yalancı siyasi yapı” olarak geçeceği ileri sürülen açıklamada, Kuzey Kıbrıs’ta Asgari Ücretler Yasası var olalı ilk kez 2010 yılında asgari ücrete artış verilmediğine dikkat çekildi ve hayat pahalılığı ödeneği de kaldırılarak tüm emekçiler ile halkın alım gücünün düşürüldüğü belirtildi.

“ÖZELLEŞTİRME ADI ALTINDA PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR”

Özelleştirme adı altında Kıbrıs Türk toplumuna ait ne var ise Türkiye’deki AKP Hükümetine yakın sermaye çevrelerine peşkeş çekildiği iddia edilen Sendikal Platform açıklamasında, “Kıbrıs Türk toplumunun kendi öz varlıklarında söz sahibi olması bile hazmedilememektedir. Ulaşımdan haberleşmeye kadar varan tüm kurumlarımız satışa çıkarılmıştır” denildi.

Toplu iş sözleşmeleri veya toplu pazarlık yolu ile elde edilen sosyal hakların da yasalar ile yasaklanarak, toplu iş sözleşmesi düzeni ortadan kaldırılarak çalışanların sendikasızlaştırılmasının hedeflendiği öne sürülen açıklamada, Sosyal Sigortalar Değişiklik Yasası ile de mevcut çalışanların emekli yaşlarının 60-65’lere çıkarılması ve birçok sosyal güvenlik hakkının daraltılmasının planlandığı söylendi.

 

“İŞVERENLERİ YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMEYE ZORLAYIN”

Açıklamasında, UBP Hükümetine seslenen Sendikal Platform, “Çekin elinizi cebimizden. Çalışanlarla uğraşmaktan vazgeçin. Gerçekten çıkış yolu arıyorsanız, vergisini ödemeyen, işçilerin sosyal yatırımlarını yapmayan işverenleri bu yükümlülüklerini yerine getirmeye zorlayın. Sermayeye ‘Ucuz İş Gücü’ sağlamak adına ülkeye kontrolsüz şekilde dolan nüfus için çözüm üretin. Hem gelen yabancı işçilerin acımasızca sömürülerek gayri insani koşullarda yaşatılmasını engelleyin, hem de buna bağlı olarak yaşanan, yurttaşların işsizlik sorununa, sağlıktan-eğitime, enerjiden- suya ve alt yapıya, kriminal vakalardan-demografik yapıya varan sorunlarımıza çözümler üretin” dedi.

Kıbrıs sorununun da en erken zamanda çözülmesi gerektiği kaydeden Sendikal Platform, “Kıbrıs’ta barış isteyen insanlar” olarak seslerini yükselteceklerini ifade etti ve Kıbrıs’ta çözümün adının “Birleşik Federal Kıbrıs” olduğunu kaydetti.

Platform, görüşmecilere BM parametrelerine ve bundan önceki görüşmecilerin üzerinde uzlaşmaya vardıkları konulara sadık kalmaları çağrısı da yaptı.

 

1 MAYIS PROGRAMI

1 Mayıs’ta Sarayönü’nde gerçekleştirilecek olan miting için, saat 18.30’da Kuğulu Park’ta toplanılacak ve kortej yürüyüşü ile miting yerine gidilecek.

Saat 19.30’da başlayacak olan mitingde Dev-İş Genel Başkanı Mehmet Seyis, Türk-Sen Başkanı Aslan Bıçaklı, Güney Kıbrıs’tan PEO Genel Sekreteri Pambis Kyrisis ile SEK Genel Sekreteri Nicos Moysos birer konuşma yapacak.

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
236AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin