toplumsal muhalefetsendikal hareketEl - Sen: "Elektrik Kurumu'nun özelleştirilmesine izin vermeyeceğiz"
yazarın tüm yazıları:

El – Sen: “Elektrik Kurumu’nun özelleştirilmesine izin vermeyeceğiz”

Yeniçağ podcastını dinleyin

EL – SEN Başkanı Tuluy Kalyoncu yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin “KIB – TEK’i batırarak Ankara’dan aldığı talimatlar ışığında özelleştirmeye çalıştığını” söyledi.

“Bir kez daha yineliyoruz. KIB-TEK’in kamu alanından alacağı yaklaşık 300 milyon TL iken, özel kişi ve kuruluşlardan alacağı yaklaşık 100 milyon TL’dir. Yani toplam 400 milyon TL (eski ifade ile 400 trilyon TL) alacağı olan kurumumuz, alacakları ödenmemekte ve bankalardan borçlanma zorunda bırakılarak ağır faiz yükü altına sokulmaktadır. Kendi borcunu ödemeyen kamu alanı, özelden tahsilâtı da kendi verdikleri siyasi kaynaklı talimatlar ile engellemektedir” diyen Kalyoncu, şu anda elektrik üretimi yapmakta olan bir şirketin, yıllardır zarar ettiği gerekçesi ile devlete bir kuruş vergi vermediğini vurguladı.

Açıklamanın tamamı şöyle:

Başbakan Sayın İrsen Küçük, aylardır anlatmaya çalıştığımızı anlamak bir yana, dinlememekte ve duymamakta ısrar etmektedir. Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN) olarak, elektrik Kurumu KIB-TEK’in parçalanarak, tamamen veya kısmen özelleştirilmesine izin vermeyeceğimizi söylüyor ve ilgili Bakanlık ve Hükümeti uyarıyoruz. KIB-TEK, Hükümet edenler tarafından inatla batırılmak istenmektedir. Hükümet, üstüne düşen görevleri yerine getirmemekte, KIB-TEK’i Ankara’dan aldığı talimatlar ışığında özelleştireceğini söylemektedir.

Bir kez daha yineliyoruz. KIB-TEK’in kamu alanından alacağı yaklaşık 300 milyon TL iken, özel kişi ve kuruluşlardan alacağı yaklaşık 100 milyon TL’dir. Yani toplam 400 milyon TL (eski ifade ile 400 trilyon TL) alacağı olan Kurumumuza alacakları ödenmemekte ve bankalardan borçlanma zorunda bırakılarak ağır faiz yükü altına sokulmaktadır. Kendi borcunu ödemeyen kamu alanı, özelden tahsilâtı da kendi verdikleri siyasi kaynaklı talimatlar ile engellemektedir.

Öte yandan, özelleştirmeyi savunan görüşler, sözde rekabet piyasası oluşturmayı ve verimliliğin artırılmasını hedeflemektedir. EL-SEN bu görüşlere katılmamaktadır. Ancak, kendi görüşleri ve yaptıkları da bu yaklaşımlara hizmet etmemektedir. Şu anda özel bir şirket üretim yapmaktadır. Bu şirket, yıllardır zarar ettiği gerekçesi ile devlete bir kuruş vergi vermemektedir. Üstelik bu şirketin kendisine ait üretim tesisine, devlet anlaşılmaz bir şekilde kira bile ödemektedir. Yani, özel şirkete ait üretim araçlarına K.K.T.C. kira ödemektedir. Alım garantisi adı altında bu şirketin her ürettiği satın alınmakta, KIB-TEK eksilen ihtiyacı karşılamaktadır. Yani, ortada bir rekabet değil, özel şirketin pek çok araçla korunması vardır.

Sonuç olarak elektrik üretiminde özel sektör, kamu ile karşılaştırılamayacak kadar avantajlara sahip olmasına rağmen, ne daha ucuza üretim yapmakta, ne devlete daha fazla vergi geliri sağlamakta, ne sosyal fonlara KIB-TEK çalışanları kadar katkıda bulunmakta ne de K.K.T.C. ekonomisinde üretim ve tüketimin ucuzlatılmasını sağlamaktadır.

Durum bu iken, Başbakan ve Hükümetin KIB-TEK’i parçalayacak ve özelleştireceğiz söylemlerinde ısrar etmesi, 614 KIB-TEK çalışanı ve Halkımıza açıkça meydan okumak ve sizi de KTHY ve KTHY çalışanlarına benzeteceğiz demektedir.

Çare bellidir. Kamu alanından ve özel kişi ve kuruluşlardan olan alacaklar, süratle ödenmeli ve siyasiler KIB-TEK’ten ellerini çekerek ÖZERK bir oluşum için gerekli yasal düzenlemeler süratle yapılmalıdır. EL-SEN olarak bu konuda sonuç alıcı olmak şartı ile her türlü çalışmaya taraf olmaya hazırız.

Hükümeti uyarıyor ve halkımız sesleniyoruz. Bizi karanlıklara mahkûm etmek isteyenlere, meşru her hakkımızı kullanarak direneceğiz. Gerekirse tüm K.K.T.C. kararacak ve bu fatura hep birlikte ödenecektir.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin