.Yeniçağyeniçağ güncelSelin üzerinden bir yıl geçti, yeterli tedbir alınmadı: YAĞMUR GİRNE BÖLGESİNİ FELÇ...
yazarın tüm yazıları:

Selin üzerinden bir yıl geçti, yeterli tedbir alınmadı: YAĞMUR GİRNE BÖLGESİNİ FELÇ ETTİ

Yeniçağ podcastını dinleyin

Yeniçağ: Geç gelen mevsim yağmurları, yeraltı kaynak suları için olumlu karşılanırken, yetersiz alt yapı nedeniyle başta Girne bölgesinde olmak üzere yine sorunlar yarattı.

Geçtiğimiz yıl yaşanan sel felaketlerine neden olan, derelerin temizlenmemesi, dere ağızlarına yapılan inşaatların varlığı özellikle Girne, Alsancak ve Lapta’da pek çok yerin sular altında kalmasına neden oldu.

Mevcut sorunlara tedbir alınmazken, bu yıl trafiğe açılan Girne çevre yolu kavşağında da sorunlar yaşandı.

Kavşakta bulunan tünel içerisine biriken suyun, herhangi bir drenaj sistemi olmadığından, birikmesi araçların su içinde kalmasına ve tehlike yaratmasına neden oldu.

Çarpık yapılaşma ile dağın taşın parçalanması sonucu yağmur sularını tutabilecek toprağın, ağaçların yok edilmesi geçtiğimiz yıl yaşanan felaketle sonuçlanmış olmasına rağmen, aradan geçen süre içinde de hiçbir tedbir alınmamış ve yine aynı sorunların yaşanmasına davetiye çıkarılmıştır.

Dolayısı ile yağmur yağmıyor vatandaş tedirgin, yağmur yağıyor yine tedirgin.

Pek çok sorunla boğuşmak zorunda bırakılan vatandaşlar, her yıl bir de sel felaketi endişesi ile yaşamak zorunda bırakılmıştır.

Benzer alt yapı eksiklikleri nedeniyle trafikte de kazalar giderek artarken, yeni yapılan anayollarda da hiçbir tedbir alınmayarak kazalara yeni tuzaklar hazırlanmaktadır. Nitekim inşaatı yıllarca süren-duran, üç-dört TC’li müteahhidin cebine milyonlar indirmesini sağlayan Girne Çevre yolunda da tuzakların oluşmasına özen gösterilmiştir. Tamamen gösteriş olsun diye yaratılan 20-30 metre uzunluğundaki tünel içerisinde de herhangi bir alt yapı yapılmamış olması trafik kazaları için yeni bir tuzak oluşturmuştur.

Tabii basın işin ticaretinde. Onun için ilgilerin ziyaretlerinde söyledikleri saçmalıkları haber yaptılar. Başbakan rolündeki İrsen Küçük dere yataklarının sorunlu olmadığını yani temiz ve kesilip daraltılmamış olduğunu selin dağdan gelen su yüzünden gerçekleştiğini söylemiş. İnanılacak gibi değil. Sanki dereler üstlerine yapan yağmuru akıtırlar ve o yüzden oluşmuşlar gibi konuştu. Halbuki dereler dağlardan ve yüksek başka yerlerden gelen sularla oluşurlar ve o suları en aşağı yer olan deniz seviyesine ulaştırabilirlerse ulaştırırlar. İrsen bunu bilmez değildir. Ziraatçı olup ailece ziraatla geçinenlerdendir.

Lapta belediye başkanının haberi de tuhaf. Nerde ise haberciler belediyeye üzülmemizi ve teşekkür edip selden dolayı af dilememizi sağlamak istiyorlar. Haberde kaldırımların yıkılıp suya yer açtıklarını söylerlerken dere yataklarını temizleyip büyük görev yapmış belediyenin başkanı. Yani dere yerine kaldırımladıkları yol dere olmuş. Akıl var yakın var. Dereler açık tutulsaydı yağan yağmur Avrupa ve Amerika’da olduğu gibi yüz yılda bir görülen cinsten değildi ya! Üstelik hala aylık ortalama yağışa bile ulaşılamadı. Yer yer yağdı yani belki de bir ucunda yağmur varken diğer ucunda durmuştu bile o saklanan derelerin. Üstelik dere değil sel yatağıdırlar.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
218AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin