toplumsal muhalefetsendikal hareketSENDİKAL PLATFORM’DAN BAKANLAR KURULU’NA “OYUNCAKLI” PROTESTO
yazarın tüm yazıları:

SENDİKAL PLATFORM’DAN BAKANLAR KURULU’NA “OYUNCAKLI” PROTESTO

Yeniçağ podcastını dinleyin

Sendikal Platform, geçen hafta sonu “çocukların oyuncaklarına sözlü talimatla el konulmasını protesto etmek amacıyla 21 Aralık, Salı günü bakanlara Kıbrıs’ın güneyinden oyuncak, salatalık, maydanoz satın alarak olayı protesto ettiğini” bildirdi.

Sendikal Platforma üye sendikaların başkan, genel sekreter veya temsilcileri, bu amaçla saat 09.30’da Kermiya’dan güneye geçerek alışveriş yaptıktan sonra eylem amacıyla saat 11.00’de aynı kapıya döndü.

Burada basın açıklaması yaparak her bakana alınan, bakanlıklarına uygun oyuncakları gazetecilere gösteren sendikacılar, daha sonra oyuncakları vermek üzere 2011 Mali Yılı Bütçe görüşmelerinin sürdüğü meclise gitti.

Meclis Başkan Vekili Mustafa Yektaoğlu ile görüşün eylemciler, hükümet üyelerinin hiçbirinin hediyeleri almak üzere gelmediği için hediyeleri orada bırakarak eylem yerinden ayrıldı.

Çocukların oyuncaklarına el konulmasının sorumlusu Ticaret Odası

Gümrük Çalışanları Sendikası (Güç – Sen) Başkanı Memduh Çeto, Kermiya geçiş noktasındaki gümrük kulübesi önünde yaptığı açıklamada, “protestonun gümrük ve polis memurlarına yönelik değil, faşizan emri verenlere yönelik olduğunu” söyledi.

Çeto, kaç gündür gümrük memurlarının “çocukların oyuncaklarına el koyan ruhsal sorunlu insanlar” olarak lanse edilmesini eleştirerek, “buna neden olun faşist zihniyeti protesto ediyoruz” dedi.

Memduh Çeto, gümrük memurlarının tüm giriş kapılarında görevlerini, dönemin Maliye Bakanı Ahmet Uzun’un imzasını taşıyan 15 Ocak 2008 tarihli yazılı genelgesiyle yaptığını anlatarak, bunun dışında sözlü talimatla yapılan uygulamalardan sendika ve gümrük memurlarının da rahatsız olduğunu belirtti.

Çeto, “çocukların oyuncaklarına el konulması sonucunu yaratan olayın sorumlusunun Ticaret Odası ile onun baskılarına boyun eğen hükümet olduğunu” belirtti.

Menduh Çeto, “Ulusal Birlik Partisi (UBP) Hükümeti’nin Ticaret Odası’nın baskısıyla gümrük memurlarını kullanarak yasal alışverişi engelleme görevini yerine getirmeyeceklerini” söyledi.

Güneyden ucuz olduğu için oyuncak satın alındığını, aynı şekilde Türkiye’de de oyuncağın ucuz olması nedeniyle bu ülkeden de oyuncak satın aldığını kaydeden Çeto, gümrük memurlarının tüm giriş kapılarında kişisel muafiyet kuralına göre işlem yaptığını, bundan sonra da böyle işlem yapmaya devam edeceklerini belirtti.

Çeto, tüm geçiş noktasında olduğu gibi Kermiya’da da gümrük uygulamalarının kişisel muafiyet kuralına göre yapıldığını; yapılmaya devam edeceğini anlatarak, yapılan işlemin Maliye Bakanı Ersin Tatar’ın dediği gibi Yeşil Hat Tüzüğü’yle hiçbir ilişkisi olmadığını belirtti.

“Kişisel muafiyet kuralına göre Türkiye veya güneyden oyuncak alınması halinde kişi başına 135 Euro’yu aşmamak kaydıyla kişisel muafiyete yapılmaktadır” diye konuşan Çeto, bunun böyle uygulanacağını kaydetti.

“Küçük’e halkla oynamaması için lego”

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan, bakanlara alınan oyuncakları tek tek göstererek, bunların bakanlara Meclis’te teslim edileceğini söyledi.

Kaptan, “Başbakan İrsen Küçük’e halkla oynamaması için lego; Sağlık Bakanı Ahmet Kaşif’e oyuncak sağlık seti; Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın (KTHY) bir gecede birilerine peşkeş çektikten sonra yeni havayolu kuracağını söyleyen Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner’e oyuncak yolcu uçağı; Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun’a gemi; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Türkay Tokel’e işçi bareti ile şıngırak; Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Nazım Çavuşoğlu’na boyama kitabı; Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Kemal Dürüst’te oyuncak makyaj aynası; Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Zorlu Töre’ye kılıç kalkan; Maliye Bakanı Ersin Tatar’a hesaplamayı öğrenmesi için abaküs, Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün’e arabalarını karıştırmaması için matchbox araba, her eylemde sendikacıların karşısına çıkarılan polisleri taşımak üzere Bakanlar Kurulu’na ise oyuncuk polis otosu alındığını” anlattı.

“cacık yapmaları için salatalık”

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil ise konuşmasında, bir önceki eylemde bakanlara sebze getirdiklerini, “bunun kamuoyu tarafından olumlu karşılandığını” hatırlatarak, “bu eylemde de bakanlara sağlıklı yemek olarak cacık yapmaları için salatalık; her şeye maydanoz olmaktan vazgeçmeleri için maydanoz, yeşilbiber ve gulumbra (cehennem topuzu) satın alıklarını ve bunların oyuncaklarla birlikte kendilerine verileceğini” söyledi.

Salatalık ve yeşillikleri mecliste

Sendikal Platform üyeleri daha sonra hediyelerle salatalık ve yeşillikleri hükümete Meclis Başkanlığı aracılığıyla teslim etmek üzere Cumhuriyet Meclisi’ne gittiler.

Meclis Başkan Vekili Mustafa Yektaoğlu tarafından kabul edilen Sendikal Platform adına konuşan Türk-Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, eylemin amacını anlatarak, oyuncakları hükümete teslim etmek üzere Meclis Başkanlığına vermek istediklerini söyledi.

Bıçaklı, hükümetin yasalarla uğraşmak yerine ülkede oyuncak ve diğer emtiaların pahalı olmasının nedenini bularak sorunu çözmesi gerektiğini anlatarak, insanların maaşlarından kesinti yapılırken, insanlara “ucuz değil gel pahalıyı al” denmesinin anlaşılır bir yanı olamayacağını kaydetti.

Arslan Bıçaklı, “çocukların elinden oyuncağını alan zihniyeti protesto ettiklerini” de belirtti.

Mustafa Yektaoğlu, Sendikal Platformu kabul etmekten mutluluk duyduğunu ancak, olayın muhatabının hükümet olması nedeniyle oyuncaklarla diğer hediyelerin bizzat muhataplarına verilmezsinin en doğru tavır olacağını belirtti. Yektaoğlu, kendisinin de, yasaklarla sorun çözülemeyeceğine inandığını ve yasağa karşı olduğunu vurguladı.

Bunun üzerine hediyeleri vermek üzere Başbakan veya bakanlardan birinin olay yerine gelmemesi veya sendikacıları kabul etmemesi üzerine oyuncaklar Yektaoğlu’nun sendikacıları kabul ettiği yerde bırakılarak eylem tamamlandı.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin