habergüncel haberAsker Taner Deş'in ölümüyle ilgili 6 soru!
yazarın tüm yazıları:

Asker Taner Deş’in ölümüyle ilgili 6 soru!

Yeniçağ podcastını dinleyin

Daha önce bizim basında da çıkan bu haber unutulmasın diye yeniden yayınlıyoruz:

  • Muğla Aksaz Deniz Üs Komutanlığı TCG Çandarlı gemisinde askerlik yapan Taner Deş, şubat ayında aynı gemide hayatını kaybetmişti. Askeri yetkililerin ailesine verdiği bilgiye göre, Taner Deş intihar ederek hayatına son vermişti. Taner Deş ile aynı gemiden bir asker, ailesine bir mektup teslim etmiştir. İddialara göre mektupta, Kıbrıs’tan gemiye yüklenen çok miktardaki sigara ve alkollü içeceğin, gemideki subay ve astsubaylar tarafından pazarlandığı yer almaktadır

(ANF) Van Milletvekili Fatma Kurtulan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün yanıtlaması için 7 Aralık’ta verdiği soru önergesinde, Asker Taner Deş’in ölümünün intihar olduğu iddialarına yönelik şüphe olduğuna dikkat çekti.

Muğla Aksaz Deniz Üs Komutanlığı TCG Çandarlı gemisinde askerlik yapan Taner Deş, şubat ayında aynı gemide hayatını kaybetmişti. Askeri yetkililerin ailesine verdiği bilgiye göre, Taner Deş intihar ederek hayatına son vermişti.

Ancak yeni bir gelişmeye göre, Taner Deş ile aynı gemiden bir asker, ailesine bir mektup teslim etmiştir. İddia edilenlere göre, mektupta gemide alkol ve sigara kaçakçılığı yapıldığı, intihar ettiği öne sürülen Taner Deş’in ise komutanlara kendilerini ihbar edeceğini söylemesi üzerine, oradaki askeri yetkililer tarafından öldürüldüğü anlatılmaktadır.

İddialara göre mektupta, Kıbrıs’tan gemiye yüklenen çok miktardaki sigara ve alkollü içeceğin, gemideki subay ve astsubaylar tarafından pazarlandığı yer almaktadır.

Ölüm olayından 5 ay sonra ellerine geçen mektubu gerekçe gösteren aile, çocuklarının öldürülmüş olabileceğini öne sürerek ilgili kurumlardan ikna edici bir cevap beklediklerini belirtmiştir. Zaten aile ilk ölüm haberini aldıkları zaman da intihar iddialarını inandırıcı bulmamış ve basına yansıdığı üzere ailenin cenazeyi gemiden almaları talepleri de reddedilmişti.

Mektubu yazan ve aileye teslim eden askerin, davada gizli tanık olarak ifade verebileceğini de belirttiği yer almaktadır. Ancak mektubun terhis olduktan sonra kamuoyu ile paylaşılmasını istediği için aile de mektubu yazan asker terhis olduktan sonra savcılığa suç duyurusunda bulunarak, tekrar otopsi yapılmasını istedi. Fakat kendilerine, ilk otopsi raporu tamamlanmadan yeni bir otopsinin yapılamayacağı belirtilmiştir.

Olayın üzerinden yaklaşık on ay geçmesine rağmen ilk otopsi raporu hala tamamlanmadı. Ayrıca Taner Deş’in babası askeri yetkililerin kendisine, “intihar olayını kafana takma, sen ne istiyorsan öyle bir belge düzenleriz’’ dediğini ve aynı gemide askerlik yapan kimi askerlerin de kendilerine gizlice olayın intihar olmadığı yönünde imalarda bulunduğunu belirtti. Deş’in ailesi intihar iddialarını doğru olmadığını, gerçek ölüm sebebinin gizlenmeye çalışıldığını belirtti.

Van Milletvekili Fatma Kurtulan konuyu Meclis gündemine taşıyarak Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün yanıtlaması için şu soruları sordu:

1-İntihar ettiği belirtilen Taner Deş’e otopsi yapılmış mıdır? Yapılmışsa otopsi raporuna ilişkin bilgiler nedir? Otopsi raporunun hala ailesine verilmemiş olmasının gerekçesi nedir?

2- Muğla Aksaz Deniz Üs Komutanlığı TCG Çandarlı gemisinde alkol ve sigara kaçakçılığı yapıldığı yönündeki iddialara ilişkin olarak herhangi bir inceleme yapılmış mıdır?

3-Ölümünden sonra ailenin eline geçen mektupta yer alan iddialara ilişkin olarak her hangi bir inceleme başlatılmış mıdır?

4-Mektupta yer alan iddiaların ardından ailenin yeniden otopsi yapılması yönünde talebi olmuş mudur?

5-İntihar ettiği belirtilen Taner Deş’in ölüm olayına ilişkin başlatılan ilk inceleme kapsamında hangi yetkili ve askerlerin ifadesine başvurulmuştur?

6-İntihar ettiği ifade edilen Taner Deş’in babasına askeri yetkililer tarafından “intihar olayını kafana takma, sen ne istiyorsan öyle bir belge düzenleriz’’ söylendiği iddialarına ilişkin olarak herhangi bir inceleme başlatılmış mıdır?

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
240AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin