yaklaşımlarÖzkan YıkıcıYUNANİSTAN YEREL SEÇİMLERİNİN BİRİNCİ KISMI YAPILDI - Özkan Yıkıcı
yazarın tüm yazıları:

YUNANİSTAN YEREL SEÇİMLERİNİN BİRİNCİ KISMI YAPILDI – Özkan Yıkıcı

Yeniçağ podcastını dinleyin

Yunanistanda yerel seçimlerinin ilk bölümü tamamlanıp sonuçları açıklandı. Konuşulacak 2 yönlü seonucu olmaktadır. Yapılan yerel seçimle artık vbildik bölgesel yerel yönetimlerde önemli deyişimler oldu. Yerel yetki artırımı, kaldırılan vallik ve genişleyen yönetim bölgesi nedeniyle artık konu yeni bir yönetim şekline doğru gelişecektir. İkinci önemli sonuç ise siyasal sosyal niteliğkte olmaktadır: 1 yılı geçen sokak protestoları ve ekonomğik kemerk sıkma anlayışların sandıkdaki yansıyışı de merak edilen sonuç olmaktaydı. Bu şartlarda Yunanistan yerel seçimleri ilk bölümü tamalandı  şimdi gelecek yerel yönetim şekline geçiş sürecine girilirken, temel olan tartışma ve deyerlendirme olgusu, onca tepkinin sandık yansıyışı olmaktadır. Bundan elbet çıkarılacak çok sonuç olmaktayız.

Yunanistanda yerel seçimlerin ilk bölümü tamalandı: Şimdi önümüzdeki haftalarda ikinci kısmı beklenmektedir. Merakla beklenen ve seçimleri daha bir önemsetülen olgu, sokaklardaki tepkilerin sandık yansıyışı olacaktı. Nitekim seçime beş kala PASOK lideri tehdidi saladı: “Sandıkta yenilirsek, parlementoyu fes edecem”. İMF ikinci sopayı gösterdi; “Seçimlerden çıkacak sonuçtan endişeliyiz”. Bunun net ifadesi, istemediyimiz sonuç çıkarsa yayınlayacağımız raporla bir gecede tüm hiselerinizi düşürtürüz”. Bu önemli bir tehdit olmaktaydı: Etkisi de özelikle çekimser ve etkisiz kesimlerde kolahyca görüldü.

Seçimlerde sayısal sonuçlar belli oldu: PASOK korkulan yenilgiyi almayıp olduğu yerde kalıyordu. Sandığa gidenlerin her yerde olduğu gibi yerel seçimlerde az oldu. Burda ilgisiz ahali ve daha az önemseme nedeniyle oluyordu. Ama her ülkede görülen basit tutum sosyal patlamalar karşın Yunanistanda olmadı: Çünkü genelde ara veya yerel seçimlerde halk beyenmediyi hükümet uygulamalarına ihdar mahiyetinde protesto ile muhalefeti öne çıkarıyor. Yunanistanda onca sokak tepkisi ve kemer sıkmalara karşın iktidarın desteklenmesi biraz çelişki oluyor. Hele kemer sımalarına karşın sokaklardaki yoğun tepki ile kamu oyu büyük desteklerinin halen yaşanan tepkiye ve gelecek kemer sıkmalara karşın gösterilmemesi, ilginç paradoks olalrak karşımızda duruyor.

Bir yıla yakın oldukça Yunan sokakları protestolarla adeta kaynıyordu. Yapılan tüm kamu oyu araştırmalarında hükümet desteyi hep geriye düşüyordu: Özelikle Birleşik Sol partisi oldukça yüksek desteye ulaşıyordu. Bu kamu oyu araştırmaları ve sokak direk eylimleri bir anda sandıkta ters düz oldu. Sosyal muhalefet yükselişle siyasal duruş destekli ikilem adeta karşımıza pis şekilde sırıtıyor. Yunanistan yerel seçimleri bu nedenle önemli ders veriyor. Sosyal muhalefet ve devlet siyaset tepkisi sandıkta aynen yansımıyor: Tepkilerde desteklenen siyaset sandıkta ayni desteyi bulmazken, sokakta çatışılan ve adeta öfke duyulup aldığı kararlara suçlama yaydıran ahali sandıkta destek veriyor. Bu da özelikle yanlış siyaseti uygulayan siyasilere daha bir güven verip bildiklerini okuma şansı yaratıyor.

Artık Yunan hükümeti daha iyi kemer sıkma kararı alma zeminine kavuştu. Yunan ahalisi ise ne kadar bağrırısa bağırsın, yine çaresiz gibi iktidara destek vermekle, tepkilerini adeta sıfıra indirdi. Sosyal tepkileri veya muhalefetin ne kadar yoğun olursa olsun, siyasal olguyalarla bütünleşmedikçe tehlikeli olması mümkün deyildir. Yunan sosyal muhalefeti sokakta direnirken sandıkta dirndiyi siysete evet demesi, oldukça çelişkili olup olumsuzlukları kendine dönüp vurmaktadır.Şimdi Yunan hükümeti sokakla kaybetmeyi birlikte düşünmeyip daha kolay kemer sıkmalara hız verecektir. Yunan sokakları ve sosyal tepkiler siyasi alanda kaybetiler. Çünkü salt muhalefet olup siyasal taşlandırmadıkça hep eksik olgudan kendilerini vurma şansını vermektedir. PASOK tehdit ve korkutmayla belirsizliklere oynayınca ona karşı olanların oylarını aldı. Bu sosyal muhalefet tamamlayıcısı siaysetin önemini ortaya koydu: Bir de sosyal destekle siaysal sandık destek çelişkisi ise hep siaysal önderliklere hizmet etmektedir. Bundan sora Yunanistan muhalefet sokaklarının önemi daha bir anlamsız tepki gibi kavranıp nitelikleri boşalacaktır.

Kısaca Yunanistan yerel seçimleri bize kemer sıkılan bir ülkedeki sandık çelişkisiyle anlatacak çok ders vermektedir. Bunu iyi anlayıp her sosyal tepkiyi deyerlendirirken siyasal döüşüm ve önderlikleri de birlikte ele almamaızı hatırlatmaktadır. Bir seneden fazla hep direnç noktası olarak yazdığım Yunaistanda hala siyasal tercih merkezde oluyorsa, bu direncin kaybedilmesi ve daha az destek görmesini de sağlayacaktır. Fraansa ve Yunanistan sendikalarla sınırlı kalıp siyasal önderlikten eksik salt koruma olan tepkilerin derslerini acı şekilde yazmaya devam ediyor. Bu yönden Yunan yerel seçimleri çok ders verici olmaktadır.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
218AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin