Nükleer karşıtı haber ve yazılaranti-nükleer yazılarAlmanya’da nükleer karşıtları polisle çatıştı
yazarın tüm yazıları:

Almanya’da nükleer karşıtları polisle çatıştı

Yeniçağ podcastını dinleyin

(ANF) Fransa’dan Almanya’nın Gorleben kentine nükleer atık taşıyan treni engellemek için yapılan protestolar dün gece devam etti. Polis sabah saatlerinde rayları kapatan eylemcilere cop ve tazikli su ile müdahale ederken, trenin yoluna ne zaman devam edeceği bilinmiyor.

Fransa’dan, Çernobil felaketinde açığa çıkan nükleerin iki mislisi olan 123 ton nükleer atığı Almanya’nın küzeyindeki Gorleben nükleer artık deposuna taşıyan tren, yoğun protestolarla karşılanmaya devam ediyor. Nükleer karşıtları dün gece trenin güzergahı olan Hamburg’un kuzeydoğusundaki Wendland kasabasında rayları işgal etti.

2 BİN EYLEMCİ RAYLARI İŞGAL ETTİ

Polis sabahın erken saatlerinde 2 bin üzerinde eylemciye müdahale ederek tahliye etmeye başladı. Tahliye sırasında eylemcilerle polisler arasında çatışmalar yaşandı. Polis tazikli su ve coplarla müdahale ettiği eylemcilerden onlarcasını gözaltına aldı. Olaylarda eylemcilerden bazılarının yaralandığı bildirilirken polis, eylemcilerin bir polis aracını ateşe verdiklerini söyledi.

TREN DURDU

Polis yetkilileri, gergin ortamın sona erdiğini, eylemcilerin bir kısmının polisler tarafından taşındığını, bir kısmının ise kendiliğinden rayları terk etmeye başladığını bildirdi. Tahliye olayının saatler süreceğini belirten polis sözcüsü, trenin yoluna ne zaman devam edeceği konusunda bilgi vermedi.

MORSCHEN’DEKİ MÜDAHALEDE 12 EYLEMCİ YARALANDI

Fransa’dan yola çıkan ‘Castor’ adlı nükleer atık taşıyan trenin geçişini engellemeye yönelik Cuma günü başlayan eylemler Pazar günü çatışmalara sahne oldu. Eylemciler trenin geçişini raylara dikenli tel koyarak engellemeye çalıştı. Morschen kasabasında polisin eylemcilere biber gazı ve coplarla yaptığı müdahale sonucu 12 eylemci yaralandı. Kendini raylara zincirleyen 16 eylemci ise gözaltına alındı.

“HÜKÜMETE OLAN İNANCIMIZI KAYBETTİK”

6 Kasım Cumartesi günü ise Dannenberg kentinde 20 bin kişinin katıldığı dev gösteri düzenlenmişti. Gösteride konuşan organizatörlerden Kertsin Rudek, “Hükümete olan inancımızı kaybettik. Siyaseti, şirketler için değil de yurttaşlar için yaptıklarını ispatlayana kadar güvenimizi kazanamazlar” demişti. Greenpeace Uluslararası Direktörü Kumi Naidoo da Merkel’a, “Kendinizi dev şirketlerin tahakkümünden kurtarın” çağrısını yaptı ve nükleer enerji üreten şirketlerle işbirliği yapmak yerine hükümetin yenilenebilir enerjiye ağırlık vermesi gerektiğini ifade etmişti.

Nükleer atık Gorleben tesisine ulaştırıldı

Polis 9 Kasım, Salı günü sabahın erken saatlerinde, Dannenberg ile Gorleben arasındaki yolları işgal eden 3 bine aşkın nükleer karşıtı eylemciye müdahale etti. Aralarında Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth’ın da bulunduğu, yollara araç ve dev çimento blokları ile barikat kuran eylemciler uzaklaştırmakta zorluk çekti. Polis kendilerini çimento bloklarına zincirleyen iki çevre örgütü Greenpeace eylemcisini 11 saat uğraşı ardından ancak uzaklaştırabildi. 44 saat süren işgal eylemi yüzlerce polisin müdahalesiyle sona erdi.

Eylem organize komitesi, nükleer atık trenini engellemeye yönelik gerçekleştirdikleri eylemlerin tarihi bir başarı olduğunu belirterek, son müdahalede çok sayıda eylemcinin gözaltına alındığını söyledi.

Barikat kurulan yolların açılmasıyla Dannenberg’ten nükleer atıkların yüklendiği kamyonlardan ilki saat 08.30’da Gorleben nükleer atık tesisine doğru yol aldı.

Çernobil felaketinde açığa çıkan nükleer oranının iki mislisi olan 123 ton nükleer atık Cuma günü Fransa’nın La haya tesislerinden vagonlara yüklenerek Almanya’ya doğru yol almaya başlamıştı. Ancak nükleer atık taşıyan ‘Castor’ adlı tren Almanya sınırlarına girer girmez yoğun protesto ve işgallerle karşılanmıştı. Protestoların yoğun olmasında Almanya hükümetinin eylül ayında ülkede bulunan 17 nükleer enerji santralinin 12 yıl daha fazla açık kalacağı yönündeki kararı etkili oldu.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin