habergüncel haberKıbrıs, ABden sığınma konularında sorumluluğun eşit paylaşımını istiyor
yazarın tüm yazıları:

Kıbrıs, ABden sığınma konularında sorumluluğun eşit paylaşımını istiyor

Yeniçağ podcastını dinleyin

(KHA) Avrupa Birliği sığınma politikası ve sorumluluğun eşit olarak üye ülkeler arasında paylaşılması yolları, Brüksel’de dün yapılan Adalet ve İçişleri Konseyi’nde ana konuydu.

Kıbrıs Cumhuriyeti toplantıda İçişleri Bakanı Neoklis Silikiotis tarafından temsil edildi.

Toplantıda Bakanlar Konseyi, Göç ve Sığınma Politikasından Sorumlu Belçika Dışişleri Bakanı Melchior Wathelet’in sığınma politikasıyla ilgili bölgede sorumluluğun eşit paylaşımını teşvik amacıyla Kıbrıs, Malta ve Yunanistan’a yaptığı son ziyaretler konusunda bilgilendirildi.

Silikiotis, Kıbrıs’taki sığınma konularında mevcut durumla ilgili bir sunum yaptı ve adanın orantısız sayıda çok sığınma başvurusu aldığını anlattı.

Duruma göğüs germek, sığınma sürecini geliştirmek için hükümetin daha hızlı prosedürler kabul etmek, daha fazla personelle göçle ilgili daireleri geliştirmek, bunun yanında diğer üye ülkelerle işbirliği gibi dizi önlem aldığını belirtti.

Bu önlemlerin sonucu olarak toplam sığınma isteyenlerin sayısının önemli oranda düştüğüne işaret eden Bakan, Kıbrıs hükümeti için en büyük sorunun çok sayıda tanınmış alıcıların uluslararası korunması olduğunu bildirdi.

Son iki yılda bu tip korumaya hak kazanan kişilerin sayısının iki katın üzerinde olduğunu, bunun hükümetin mali ve demografik sorumluluğunu artırdığını ifade eden Silikiotis, “Bu durumla baş edebilmek için Avrupa Birliği’nin desteğini istiyoruz. Sığınmayla ilgili üye ülkelerin sorumluluklarının, her ülkenin kendi Gayrı Safi Yurtiçi Hasılası ve nüfus sayısına göre adil dağılmalı” dedi.

Geçerli kişi alımı-korumayla ilgili sağlam bir programın yeniden tahsisinin bir an önce kabul edilmesinin zorunlu olduğuna işaret eden Neoklis Silikiotis, Avrupa Komisyonu’nun son raporunda bunun bu şekilde değerlendirilebileceğini belirtti. Raporda üye ülkelere, korumaya değer kişilere tahsis edilmekte kullanılacak mali yardım şartlar onaylanıyor.

Silikiotis, bu görevin koordinasyonunun, oluşturulmakta olan Avrupa Sığınma Destek Dairesi’ne devredilmesi gerektiğini vurguladı.

Avrupa Konseyi toplantısında, Ortak Avrupa Sığınma Sistemi’nin (CEAS) kurulmasındaki ilerlemeler de ele alındı.

İçişleri Bakanı Neoklis Silikiotis, CEAS’ın tamamlanması ve uygulanmasının, Avrupa Birliği’ne kurulacak ortak bölgenin korunması da dayanışmadan kaynaklanan konularla mücadele etmesine olanak verecek.

Silikiotis, 2012’ye kadar CEAS’ın kurulmasında ilerleme kaydedilmesi için ilgili yasanın kabul edilmesine yönelik Dönem Başkanı Belçika’nın çalışmalarından memnun olduklarını kaydetti ve şu anda ciddi sorunlarla karşı karşıya bulunan ülkelere daha fazla baskıdan kaçınmak için her üye ülkenin özelliklerinin dikkate alınması gerektiğini anlattı.

Dönem Başkanı Belçika Avrupa Konseyi’ne, sınır güvenliği alanında üye ülkeler arasında işlevsel işbirliğini koordine etme görevi olan Avrupa teşkilatının (FRONTEX) kurulmasıyla ilgili bir de ilerleme raporu sundu.

İçişleri Bakanı Neoklis Silikiotis konuşmasında FRONTEX’in desteklenmesinden duyduğu memnuniyet dile getirdi ve teşkilatın rolünün Avrupa Birliği tarafından sunulan kişilere uluslararası korumaya erişimi engellememesi gerektiğini belirtti.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
238AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin