YKPKarpaz konusu Kıbrıs Cumhuriyeti Meclis alt komitesinde tartışıldı
yazarın tüm yazıları:

Karpaz konusu Kıbrıs Cumhuriyeti Meclis alt komitesinde tartışıldı

Yeniçağ podcastını dinleyin

26 Ekim, Salı günü Kıbrıs Cumhuriyeti parlamentosu Ulaştırma Komitesinde Karpaz’da yapılan yeni yol ve yatırımlar konusu görüşüldü… Toplantıya konuk olarak YKP Yürütme Kurulu Sekreteri Murat Kanatlı da katıldı…

Toplantıya Komite üyesi Milletvekiller yanında Avrupa Komisyonu Kıbrıs Temsilciliği Başkanı Androulla Kaminara, Avrupa Parlamentosunun Kıbrıs Ofisi Başkanı Tasos Georgiu, Dışişleri Bakanlığı, Çevre Dairesi, Arkeoloji Dairesi temsilcileri yanında Karpaz bölgesinden temsilciler de katıldı.

Komite başkanı Zacharias Koulias’ın kısa girişi ile başlayan komite toplantısında daha sonra konunun komite gündemine alınmasını öneren Yeşiller Partisi Milletvekili Giorgos Perdikis’e sözü verdi. Perdikis, YKP Yürütme Kurulu Sekreteri Murat Kanatlı’nın daveti ile Karpaz bölgesinde gözlemde bulunmak için Ekim ayı başında bölgeye gittiklerini belirterek, ziyaret sırasında çektikleri fotoğrafların görüntülerini hem toplantıya katılanlara dağıttılar, hem da slayt gösteri ile gözlemlerini ekrana yansıtarak açıkladılar…

Perdikis’in sunumundan sonra Androulla Kaminara ve Tasos Georgiu konu ile görüşlerini aktardı. Daha sonra resmi temsilciler konuya dair teknik detay verdiler. Çevre Dairesi bölgenin koruma bölgesi olduğunu hatırlattı, Arkeoloji Dairesi de bölgenin kültürel mirasına vurgu yaptı.

Resmi sunumlarda sonra konuşan Murat Kanatlı, son yıllarda artan bir ivmede hem YKP olarak, hem de çeşitli demokratik kitle örgütleri bölge ile ilgili hassasiyet ortaya koydukları, özellikle elektrik götürülmesi sürecinde ciddi eylemlilik gerçekleştirdiklerini anlattı. Kanatlı son dönemdeki yol çalışmalarının yalnız yolla sınırlı kalmadığını da söyledi.

Kanatlı, altında Eroğlu ve Cemil Çiçek’im imzası olan 5 Kasım 2009 tarihinde TC ile imzalanan Ekonomik ve İşbirliği Protokoluna atıfta bulunarak, bu protokolde de yazılan 26 Haziran 2008 tarihinde ek protokoldeki bazı bilgileri aktardı. Kanatlı, protokolde yazan “2009-2013 yıllarını kapsayan 5 yıllık dönemde Bafra ve İskele bölgelerindeki turizm yatırımlarında kullanılmak üzere Türkiye Kalkınma Bankası tarafından 300.000.000’ya kadar finansman desteği sağlanması” bölümüne dikkat çekti. Kanatlı, yol yapımının sorunun yalnızca bir kısmı olduğu, daha büyük problemin ise bu finansman destekle ile bu bölgenin de hızla betonlaştırılacağını söyledi.

Kanatlı, aslında 2 yol çalışmasından bahsetmek gerektiğini kuzey sahil şeridi ve şu aşamada Erenköy-Karpaz arasında devam eden yol çalışması olduğunu belirtti. Kuzey sahil şeridinin de bölgedeki betonlaşmasının önünü açacağına dikkat çeken Kanatlı, özellikle Davlos sonrası daha önce yolun geçmediği yerden yol geçirerek yapılaşmaya açılacağını ve birçok arkeoloğun bölgedeki sit alanlarına dikkat çektiği belirtti.

Kanatlı Kuzey Sahil Şeridi yolunun 15 bin yatak kapasitesine ulaşması öngörülen Bafra’ya bağlanacağını, bu bağlantının da daha sonra büyük bir ihtimal ile Dipkarpaz köyüne kadar götürüleceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Kanatlı, tüm bu yatırımlarla birlikte bölgenin doğal yapısının, eko sistemin ciddi şekilde tahrip olacağına duydukları derin kaygıyı dile getirdi.

Kanatlı natura 2000 projeleri ile bazı korumalar getirildiğini, bundan mutlu olduklarını ama bunun yeterli olamayacağını söyledi. Kanatlı, natura2000 bölgelerinin sınırlarının tam koru bölgeleri olduğu, tam koruma bölgesi sınırına kadar götürülen yapılaşması sonrası zaman içinde bölgenin özelliğini yitirdiği ve zaman içinde koruma bölgelerinin daraldığının dünyada birçok örneğini bulunduğuna dikkat çekerek, natura2000’nin kuzeydeki bölgeleri koruma konusunda yeterli olamayacağını düşündüklerini dile getirdi. Kanatlı buna özellikle Alagadi’nin örnek gösterilebileceğini, Alagadi çevresinde dereceli koruma bölgeleri uygulanmadığı için hızla özelliğini yitirdiğini hatırlattı. Kanatlı, benzer bir tehlikenin Karpaz koruma bölgesi için de geçerli olduğunu söyledi. Hızlı bir yapılaşmanın koruma bölgesi sınırına kadar yığıldığını söyleyerek, bunun Dipkarpaz köyü sonrası kabul edilen koruma bölgesini de zaman için eriteceğini, bu yönde ciddi kaygıları olduğunu anlattı.

Kanatlı, Komiteye gösterdiği hassasiyetten dolayı da teşekkür etti. Kanatlı’nın sunumundan sonra bölge temsilcileri de gözlemlerini aktardı.

Daha sonra Komite üyesi milletvekilleri sunumlar üzerine sorular, sorup görüşlerini açıkladılar.

En son olarak Komite başkanı katılıp görüş sununa herkese teşekkür etti, konunun takipçisi olacaklarının altını çizdi ve toplantıyı kapattı.

Basın toplantısı

YKP ve Yeşiller Partisi benzer görüşleri 15 Ekim’de düzenledikleri basın toplantısı ile de kamuoyu ile paylaşmışlardı.

Kanatlı’nın basın toplantısında kuzeydeki yetkililerin ‘Karpazı Akdeniz’in Las vegas’ı yapacağız’ açıklamasına vurgu yapmıştı. Güneydeki birçok gazete bu açıklamayı da kullanarak haberi yayınlamıştı.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin