.Yeniçağyeniçağ güncelAnti-Militarist Barış Harekâtı: son, son, son işgallere son!
yazarın tüm yazıları:

Anti-Militarist Barış Harekâtı: son, son, son işgallere son!

Yeniçağ podcastını dinleyin

Türkiye’nin 1974’te 2. askeri Harekâtın başladığı yani Ayşe’nin tatile çıktığı gün olan 14 Ağustos’un yıldönümünde, anti militarist ve barış sloganların eşliğinde Kıbrıs’taki barış ve işgal karşıtı mücadeledeki tarihi bir günü Selimiye Meydanı Kıbrıs’ın her iki yanından yüzlerce kişinin katılımı ile yaşadı; Ayşe’ye tatilin çok uzadığı mesajı net olarak verildi… Gecede yalnızca Türkiye işgali değil, adadaki diğer tüm yabancı orduların varlıkları ve sürdürdükleri her türlü işgal, gerek sloganlarla ve asılan pankartlarla, gerekse sahneden yapılan konuşmalarla kınandı, ve sona erdirilmesi talep edildi…

Anti-Militarist Barış Harekâtı adıyla bir araya gelen Baraka Kültür Merkezi, BKP Gençlik, Doğa Dostları Derneği, Kıbrıslı Gençlik Platformu, YKP Gençlik ve bağımsız genç aktivistler, 14 Ağustos 2010 Cumartesi Lefkoşa’da surlariçinde Selimiye Meydanında “tatildeki Ayşe” teması ile barış, anti-militarizm, bağımsızlık ve halkların kardeşliği özleminin vurgulandığı bir konser düzenledi. Türkiye’de devrimci müziğin öncülerinden olan ve kendine has tarzıyla tanınan Bandista ve Kıbrıs’ın kültürel değerlerini devrimci müzik ile harmanlayan Sol Anahtarı, protest rap müzik yapan genç sanat aktivisti Özgür ile Gommalar Müzik Savaşçıları gecede sahne aldı…

Daha önce Barış Manço Parkında olacağı duyurulan ancak “meskûn mahal” olduğu gerekçesi ile ses yükseltici kullanılmasına izin verilmeyen ve bu nedenle kendilerine önerilen Selimiye Meydanında konser yapmayı kabul eden örgütler ve aktivistler, burada da bir kez daha duyarlılık göstererek Meydanın bitişiğindeki camideki namazı da göz önüne alarak konseri biraz gecikmeli olarak başlatarak gerçekleştirdiler. Saat 21 civarında yapılan anons ile duyarlılıklar göz önüne alındığı belirtilerek konserin 22’de başlayacağı anons edildi.

Saat 22:30’da önce Gommalar Müzik Savaşçıları sahneye çıktı ve daha sonra Özgür… Özgür’den sonra ise Sol Anahtarı sahne aldı. Özgür ve Sol Anahtarı sahnedeyken Bandista’nın yeni bir EP (extended play) albümünün ipuçlarını verdiler… Bandista ise sahneye çıktığında Kıbrıs ana temalı EP’lerinin kendilerinin sahne alması ile ayni anda internet sitelerinden de ücretsiz olarak indirilebilecek duruma geldiğini, canlı olarak ise alandakilerin ilk kez dinleyeceğini duyurdu.

Bandista konser öncesi yaptığı kısa konuşmada konsere katılmalarını enternasyonal dayanışmanın bir parçası olarak açıkladı. Amaçlarının dışarıdan, Türkiye’den devrimcilik ithal etmek olmadığını söyleyen grup üyeleri enternasyonal dayanışma adına burada bulunduklarını ve Kıbrıs’taki işgale karşı Kıbrıs halklarının mücadelelerini desteklediklerini açıkladılar. Daha sonra Kıbrıs ana temalı yeni EP’de yer alan Gavur İmam İsyanı, Hiçbir Yerin Şarkısı ve Beton Millet Sakarya başta olmak üzere alandakilerin çoğunun ezbere bildikleri “Haydi Barikata” başta olmak üzere onlarca şarkısını gece sonuna kadar söylediler. Gavur İmam İsyanı’nı ise Sol Anahtarını da sahneye çağırarak birlikte seslendirdiler… Hatırlanacağı gibi ‘Dolama’ olarak bilinen şarkı, ‘Gavur İmam İsyanı’ olarak ilk kez Kıbrıslı müzisyen Hamza Irkad tarafından kayıt altına alınmıştı, daha sonra Sol Anahtarı kendi çıkardıkları albümlerinde yer verdiler. Son olarak da Bandista kendi EP’lerinde bu parçaya yer verdi…

Konserde sık sık “son, son, son, işgallere son!”, “Ayşe tatil bitti, evine dön”, “Ankara elini yakamızdan çek” ve “Bağımsız Kıbrıs, bütün halklar kardeştir” sloganları atıldı.

Gecede örgütler kendi standlarını da açtı, kendi pankart ve bayrakları ile alanı süslediler…

Alandaki pankartlar arasında “isyanımız işgale”, “tankların gölgesinde 26 yıl”, “tek yol devrim”, “tek yol feminizm”, “yaşasın halkların kardeşliği” yazanlar dikkat çekiciydi. Alanda konserin ana afişi olan “dikkat askersiz bölge” de pankart olarak yer aldı.

Konser hiçbir gerginlik olmaksızın saat 01:00 civarında sona erdi…

Konser öncesi basın toplantısı

Konser yerinin değiştirilmesi ile ilgili örgüt temsilcileri 13 Ağustos Cuma günü KTÖS lokalinde bir basın toplantısı yaparak konserin Selimiye Meydanında gerçekleşeceğini ve herkesin katılımını beklediklerini açıklamışlardı. Basın toplantısında okunan açıklama şöyleydi:

“Anti-militarist Barış Harekatı adıyla bir araya gelen Baraka Kültür Merkezi, Doğa Dostları Derneği, Kıbrıslı Gençlik Platformu, BKP Gençlik, YKP Gençlik ve bağımsız genç aktivistler olarak bizler “Ayşe Evine Dön” temalı bir konser düzenlemekteyiz. Düşmanlığa karşı barışın, işgale karşı özgürlüğün, sömürüye karşı bağımsızlığın ve ırkçılığa karşı halkların kardeşliğinin sloganlarının yükseleceği konserimizin çalışmaları son hızıyla devam ediyor.

Bilindiği üzere konserimizin Barış Manço parkında yapılacağını duyurmuştuk. Ancak bu konserle duyulmasını istediğimiz ses birilerini pek rahatsız etmiş olacak ki Lefkoşa Türk Belediyesi’nden yazılı izin almış olmamıza karşın Lefkoşa Kaymakamlığı ve Lefkoşa Polis Müdürlüğü gibi bazı yetkili makamlar “meskun mahal” olduğu gerekçesiyle konserin Barış Manço parkında gerçekleştirilmesini engellemeye çalıştılar. Bu duruma karşı yaptığımız girişimler sonucunda konser alanı Selimiye Meydanı olarak değiştirildi. Selimiye meydanının da meskun mahal olduğu gerçeğinden hareketle asıl yapılmak istenilenin konserin gerçekleştirileceği mekanın değişmesi değil, konserin gerçekleşmesinin engellenmesi olduğu açık bir şekilde anlaşılmaktadır. Ancak bizlerin kararlı duruşu karşısında egemenler etkinlik alanını değiştirmekle yetinmek durumunda kalmışlardır. Bu etkinlikle ifade edilmek istenen barış, anti-militarizm, halkların kardeşliği, sınırsız, sömürüsüz, işgalsiz bir Kıbrıs ve Dünya özlemi ve çabasının önüne geçmek isteyen zihniyet hiç şüphesiz ki bu yoz, köhnemiş, asalaklaşmış, başka ülkelerin tahakkümü altında kalmış sistemin savunucuları olan egemenlerinin zihniyetidir. Sudan gerekçelerle yapılmak istenen etkinliğin organizasyonuna ket vurma çabası içerisinde olan kurumların niteliği, haykırılmakta olan taleplerimizin haklılığını göstermektedir. Bununla birlikte bu haklı savunulardan rahatsız olanlar haksızlığın çığırtkanlığı görevini ne denli içlerine sindirdiklerini de gözler önüne sermiştir. Kıbrıs’ın hem kuzeyi hem de güneyi için aynı duyguları, fikirleri ve talepleri barındıracak olan etkinliğimiz egemenlerin tüm engelleme girişimlerine rağmen gerçekleşecektir. Özgür, bağımsız, işgallerden arınmış, kendi kaderini tayin etme ve ortak bir kültür örme çabasının dile getirileceği ve haklı mücadelemizin alkışlarla, tınılarla, ritimlerle, notalarla, sloganlarla ifade edileceği bu konserin yapılmasına hiçbir gücün engel olamayacağını buradan bir kez daha açıkça belirtiriz. Bandista ülkemize bugün ayak bastı, Sol Anahtarı konser çalışmalarını tamamladı, Özgür en keskin kelimelerini bu konser için biledi, konsere katılacak olanlar yanlarında getirecekleri arkadaşlarıyla, aileleriyle, sevgilileriyle yarın akşam için çoktan sözleşti, ses sistemi ayarlandı, duyurular yapıldı, umut, emek, sevgi, neşe, heyecan, direnç, kararlılık ve bu sayfaya sığmayan başka tüm güçlü duygular ve düşünceler kuşanıldı ve yarın akşam her şeye ve herkese rağmen etkinliğimiz tüm coşkusuyla gerçekleşecek. 14 Ağustos Cumartesi saat 21:00’da Selimiye Meydanı’nda haklı kavgamızın müzikal tarifine tüm halkımız davetlidir.

Bizler orada olacağız, siz de gelin, siz de buyurun.”

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin