.Yeniçağyeniçağ güncelPartiler Yüksek Temas Grubu ile biraraya geldi
yazarın tüm yazıları:

Partiler Yüksek Temas Grubu ile biraraya geldi

Yeniçağ podcastını dinleyin

Ada’ya 8 Haziran akşamı gelen Avrupa Parlamentosu (AP) Kıbrıslı Türklerle Yüksek Seviyede Temas Grubu üyeleri, bazı Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum siyasi partilerin yetkilileri ile, Slovak Büyükelçiliği’nin organizasyonuyla ara bölgede 9 Haziran’da yapılan güne özel toplantıda bir araya geldi.

Ledra Palace Otel’de saat 10:45’de başlayan toplantıda her siyasi parti, Kıbrıs konusundaki son gelişmeler hakkında 5-6 dakikalık bir sunum yaptı ve yaklaşık 3 saat sürdü.

Toplantıya kuzeyden Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP), Yeni Kıbrıs Partisi(YKP), Kıbrıs Sosyalist Partisi (KSP), güneyden ise Mücadeleci Demokrasi Hareketi (ADIK), Çalışan Halkın İlerici Partisi (AKEL), Kıbrıs Yeşiller Partisi, Birleşik Demokratlar (EDİ), Demokratik Seferberlik Partisi (DISI), Sosyal Demokrat Hareketi (EDEK) ve Merkezin Yeniden Yapılandırılması için Politik Grup (EPALXI) katıldı.

Ada’ya gelen AP Kıbrıslı Türklerle Yüksek Seviyede Temas Grubu’nda Sosyal Demokratlar’dan Grup koordinatörü Libor Roucek, Liberal Grup’tan Graham Watson, Yeşiller Grubu’ndan Franziska Keller, Sol Grup’tan Willy Meyer, bağımsızlar adına ise Angelika Werthmann bulunuyor.

AP Kıbrıslı Türklerle Yüksek Seviyede Temas Grubu Koordinatörü Libor Roucek, toplantının başında yaptığı konuşmada, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum siyasi parti temsilcilerinin Kıbrıs sorununu devam ettiği bir zamanda rutin olarak bir araya gelmesinin önemli olduğunu kaydetti.

Amaçlarının; Kıbrıslı Türklerle ilişkileri geliştirmek olduğunu ifade eden Roucek, ziyaretleri esnasında Kıbrıslı Türk siyasi parti, sivil toplum kuruluş ve oda temsilcileri ile görüşeceklerini belirtti.

Roucek, AP’nin Kıbrıs sorununa çözüm bulmaya yardımcı olmak istediğini, bu çerçevede AB’nin oluşumundan kazanılan tecrübe, bilgi ve uzmanlık desteğinde bulunabileceklerini, ancak Ada’daki soruna çözüm bulmanın Kıbrıslıların elinde olduğunu ifade etti. Roucek, “İşimiz; çözüm bulmada size yardımcı olmaktır… ancak bu size bağlıdır” dedi.

Roucek toplantıda; son gelişmeler, kuzeydeki seçimler ve Kıbrıs sorununda nerelerde ilerleme olabileceği olasılıkları hakkındaki görüşleri duymak istediklerini ifade etti.

Roucek, “Durumu, ilerleme olasılığını nasıl gördüğünüzü ve AP’nin sürece nasıl katkı koyabileceğini duymak istiyoruz” dedi.

AP seçimlerinin ardından oluşturulan yeni temas grubunun koordinatörü Libor Roucek başkanlığındaki heyet, 3 gün temaslarda bulunacak.

Kıbrıslı Türklerle ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla kurulan temas grubu, Kasım ayında da bir ziyaret gerçekleştirmeyi planlıyor.

Temas Grubu, AP’deki siyasi gruplardan ve bağımsızlardan birer temsilciden oluşuyor.

TURENİCOVA

Bu arada Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum siyasi parti temsilcilerinin katıldığı aylık rutin toplantıları organize eden Slovakya’nın Kıbrıs Büyükelçisi Anna Turenicova da yaptığı konuşmada, yeni oluşturulan temas grubunun ilk kez rutin toplantılarda misafir edildiğini kaydetti.

Turenicova, toplatılanın amacının; Ada’daki soruna çözüm bulmak olmadığını, ancak müzakereleri yakından takip ettiklerini ve Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum liderlerin Kıbrıs sorununa çözüm bulma çalışmalarının destekçisi olduklarını ifade etti.

Büyükelçi, rutin toplantılara katılan siyasi partilerin Kıbrıs’taki “büyük bir kesimi temsil ettiğini”, her zaman görüş paylaşmaya da hazır olduklarını kaydetti.

Rutin toplantılara katılan siyasi partilerin, güven yaratıcı önlemler çerçevesinde pek çok çalışma yaptığını ifade eden Turenicova, karma köy olan Pile’de düzenlenen bir etkinlikte 800 Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum’u bir araya getirdiklerini, bunun yanında karşılıklı olarak kurum ve kültürel miraslara ziyaretler düzenlediklerini anlattı.

Büyükelçi, görüşmelerin 20’nci yıl dönümü vesilesi ile Slovakya’nın başkenti Bratislava’ya taşınan aylık rutin toplantılar için AP’nin gösterdiği maddi ve manevi destekten dolayı da AP temsilcilerine teşekkür etti.

Turenicova, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum siyasi parti temsilcilerinin son 21 yıldır rutin toplantılarda bir arya geldiğini de anımsattı.

3 saatlik toplantının sonunda ise Slovak Büyükelçisi Anna Turenicova tarafından okunan ortak açıklamada, parti temsilcilerinin Kıbrıs’taki son genel durum hakkında değerlendirmelerde bulunduğu belirtildi.

Açıklamaya göre AP Temas Grubu, toplantıya katılan siyasi partileri, “adada en erken zamanda kapsamlı çözüme ulaşmaya yardımcı olacak bir atmosferin yaratılmasına katkı amacıyla temaslarını sürdürme ve yoğunlaştırmaya” çağırdı.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
215AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin