.Yeniçağyeniçağ güncelPetrol dolum tesisine karşı ortak mutabakat metni imzalandı
yazarın tüm yazıları:

Petrol dolum tesisine karşı ortak mutabakat metni imzalandı

Yeniçağ podcastını dinleyin

YKP, BKP, KSP, CTP-BG, TDP ve DP ile Petrol Dolum Tesisine Hayır İnisiyatifi, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Merkez Binasında 9 Mart tarihinde toplantı gerçekleştirdi… İnisiyatif adına Biyologlar Derneği Başkanı Hasan Sarpten toplantıda yaptığı konuşmada, Yedikonuk’a petrol dolum tesisi yapılmaması için başlattıkları mücadeleyi sürdüreceklerini ifade etti..

Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir, tesisin ülkeye uymayan, çevreye zararlı ve tehlikeli bir yapı oluşturduğunu vurguladı.

İnisiyatif üyesi Ediz Tuncel ise, petrol dolum tesisinin ülkenin fiziki yapısına vereceği zara ilişkin yaptıkları çalışmanın sonuçlarını aktardı.

Biyologlar Derneği Başkanı Hasan Sarpten’in ortak mutabakat metnini okumasının ardından metin siyasi parti başkan veya temsilcileri tarafından imzalandı.

Metinde Yedikonuk’a yapılması planlanan Petrol Dolum Tesisinin ülkenin geleceğini yok edecek nitelikte olduğu belirtilerek, bu yatırımdan biran ince vazgeçilmesi gerektiği belirtildi.

Metne, CTP-BG adına Milletvekili Salih İzbul, TDP Genel Sekreter, Cemal Özyiğit, DP Genel Başkan Yardımcısı Vedat Mısırlısoy, BKP Genel Sekreteri İzzet İzcan ve YKP Yürütme Kurulu Sekreteri Murat Kanatlı imza koydu.

ortak mutabakat metni şöyle:

1. Bölge halkı ve sivil toplum örgütlerinden gelen tüm uyarılara, toplumun geniş kesimlerinden yükselen tepkiye rağmen Karpaz yarımadasının en güzel sahiline yılda 12 milyon ton depolama kapasitesine sahip olacak bir petrol dolum tesisinin ‘‘yatırım’’ kimsesi altında hayata geçirmeye çalışması kabul edilemez.

2. Bu projenin gerçekleşmesi sonucunda bölgede önemli kaynaklar harcanarak gerçekleştirilmiş olan Eko turizm aktiviteleri ve yatırımları ile halkın balıkçılık, orman ve tarım ürünleri, gelir kaynakları darbe yiyecek ve Karpaz yarımadası sürdürülebilir kalkınma yönünden avantajlarını yitirmiş olacaktır. Ayrıca, potansiyel turizm yatırımları için cazibesini yitirmiş ve gelecek gelirlerinden mahrum olmuş olacaktır.  Bu nedenlerle böyle bir tesisin kurulmasına onay verilemez.

3. Üstelik, petrolün çıkarılmasından taşınmasına ve depolanmasına kadar her safhasında tehlike vardır. Meydana gelen kazalarda büyük çevre felaketleri yaşanır. En iyi teknolojiyle bile kirliliğin büyük bir kısmı yıllarca ortadan kaldırılamaz. Kaldı ki, bizdeki ne yangın söndürme imkanları ne de çevre koruma tedbirleri diğer ülkelerdeki kadar gelişmiş değildir. Buradan hareketle  yaşanacak en ufak bir kazada dahi sonucun felekat olacağı dikkate alınarak bu girişim sonlandırılmalıdır.

4. Tüm dünyada bu tür tesislerin uygulandığı alanlarda devlet genel güvenlik ve özellikle sahil güvenlik açısından çok ciddi tedbirler alır, yasalarda kesin hatlarla belirlenmiş yaptırımlar uygular. Ancak, hükümetin sözkonusu bu projeye yönelik gerekli hiçbir hukuki düzenleme olmadan ve ortaya çıkabilecek riskleri önlemede gerekli emniyet yaptırım gücünden yoksun bir şekilde onay vermesini şiddetle reddediyoruz.

5. Anayasa, Çevre Yasası ve Turizm Gelişim Yasası’na aykırı bir şekilde ‘‘yasa tanımaz’’ bir anlayışla bu projenin gerçekleştirilmek istenmesi ülkemizin çevresel açıdan var olan üstünlüğünü yok edecektir. Sürdürülebilir kalkınma ilkesi dikkate alınmadan halkın ve ülkenin gerçek ihtiyaçları yerine bu tür yatırımların ülkemizde hayat bulmasını istemek bölge insanlarına yapılabilecek en büyük ihanettir.

Siyasi partiler olarak hükümete sesleniyoruz…

Eşsiz güzellikteki Yedikonuk’da yapılması düşünülen Petrol Dolum Tesisi bu ülkenin geleceğini yok edecek niteliktedir. Tüm bu gerçekler ışığında, bu yatırımdan bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini belirtiriz.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
218AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin