Υeni Kıbrıs Partisi  Κόμμα Νέα Κύπρος  New Cyprus Party

Η Επαρχιακή Οργάνωση του Κόμματος Νέα Κύπρος (YKP) οργάνωσε στις 6 Μαΐου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Arabahmet μια δημόσια συζήτηση σχετικά με τη δομή του πληθυσμού στο βόρειο μέρος της Κύπρου. Της συζήτησης προήδρευσε ο αντιπρόεδρος της Συντεχνίας των Εκδοτών και Βιβλιοπωλών και προσωρινός εκπρόσωπος τύπου της Πλατφόρμας Ειρήνης Κύπρου Halil Paşa. Στη συζήτηση συμμετείχαν ως ομιλητές ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος Νέα Κύπρος, Alpay Durduran, ο ακαδημαϊκός και ερευνητής συγγραφέας Mehmet Hasgüler, ο ερευνητής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ειρηνευτικών Σπουδών στο Όσλο (PRIO), Mete Hatay, και ο κοινωνιολόγος και ερευνητής Muharrem Faiz.
Κείμενο ομιλιών όπως επεξεργάστηκε από τους ομιλητές

ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΤΡΑΤΟΥΣ
Ας ενώσουμε την Αμμόχωστο -
Let's unite Famagusta

Μουράτ Κανατλί: "Ο πρώτος Τ/κ αρχηγός κόμματος που θα ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές"

Συνέντευξη του Μουράτ Κανατλί στην Έφη Ιωαννου - Αλήθεια 20/01/2008

Από τους 400 περίπου Τ/κ ψηφοφόρους που θα ασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, ο Μουράτ Κανατλί αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση. Είναι ο πρώτος Τ/κ αρχηγός κόμματος, ο οποίος θα ψηφίσει σε προεδρικές εκλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1963. Ο γενικός γραμματέας του Κόμματος «Νέα Κύπρος» μιλά στην «Αλήθεια» γι’ αυτή του την πρόθεση. Αναφέρεται στους λόγους που τον ώθησαν στην κίνηση αυτή κι εξηγεί: «Σε ένα πληθυσμό που στο βόρειο τμήμα αγγίζει τους 500,000 και συνεχώς αυξάνεται, η πίεση προς τους Τ/κ μεγαλώνει με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να αναζητήσουν την τύχη τους και στο νότο». Ταυτόχρονα, ανακοινώνει την έναρξη πρωτοβουλίας σε διεθνές επίπεδο για να τεθεί τέρμα στον νέο εποικισμό από την Τουρκία.

Ε.Ι.: Κύριε Κανατλί, είστε ο πρώτος Τ/κ αρχηγός κόμματος που πρόκειται να ψηφίσει στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Γιατί αποφασίσατε να εγγραφείτε στον κατάλογο των ψηφοφόρων;

Μ.Κ.: Όπως κι άλλοι Τ/κ έτσι κι εγώ επέλεξα να περνώ και να διαμένω τον περισσότερο μου χρόνο εδώ στο νότο. Ταυτόχρονα ένιωσα ότι θα ήθελα να ασκήσω το δικαίωμα που έχουν όλοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με την κίνησή μου αυτή επιθυμώ επίσης να δώσω ώθηση στο σύστημα. Ως αρχηγός του κόμματος «Νέα Κύπρος» που είναι υπέρ της ενοποίησης της Κύπρου, πιστεύω ότι μέσα από τέτοιες ενέργειες που απευθύνονται και στις δυο πλευρές θα ενισχυθούν οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσης.

Τι εννοώ: Τον τελευταίο καιρό ολοένα και λιγότεροι στην τουρκοκυπριακή κοινότητα συζητούν τις εξελίξεις στο κυπριακό και σχεδόν καθόλου τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία. Παρατηρείται επίσης αυτό που για δεκαετίες συνέβαινε και στις δυο πλευρές. Οι πολιτικοί της κάθε κοινότητας δεν απευθύνονται προς τις δυο κοινότητες. Κάθε φορά κάνουμε εκστρατεία και προπαγάνδα μέσα στη δική μας κοινότητα ο καθένας. Με την ενέργειά μου λοιπόν αυτή θέλω να τονίσω την ανάγκη οι πολιτικοί στην Κύπρο, Ε/κ και Τ/κ, να νοιάζονται και για την άλλη κοινότητα. Δυστυχώς μέχρι στιγμής αυτό δεν γίνεται.

Την ίδια στιγμή μας ενδιαφέρει να κινηθούν λίγο τα πράγματα στους κόλπους της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά στην παροχή πληροφόρησης προς τους Τ/κ για τη διαδικασία ψηφοφορίας. Ακόμη τα έγγραφα και οι πληροφορίες υπάρχουν μόνο στην ελληνική γλώσσα. Έτσι, με αυτή μου την ενέργεια θα ήθελα να αρχίσει μια συζήτηση ανάμεσα στους Τ/κ για τις προεδρικές εκλογές εδώ και ταυτόχρονα να ανακινήσω το θέμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και δική μας.

«Όλα κύλησαν ομαλά»

Ε.Ι.: Πως έγινε δεκτή από τις αρχές η αίτησή σας να ψηφίσετε;

Μ.Κ.: Όταν αποταθήκαμε δεν υπήρξε πρόβλημα. Οι αρμόδιοι εκεί δεν έδειξαν οποιαδήποτε ενόχληση, ήταν γι’ αυτούς μια συνηθισμένη διαδικασία. Ακολουθήθηκαν οι κανονισμοί που ισχύουν για όλους και απαιτούν για παράδειγμα συνεχή διαμονή για τουλάχιστον έξι μήνες εδώ, στο νότο. Έτσι έδωσα τα στοιχεία μου, τη διεύθυνση και τα έγγραφα που μου ζητήθηκαν και αυτό ήταν. Αυτό, το είδαμε λοιπόν θετικά, αφού δεν υπήρξε κάτι περίεργο στην όλη αντιμετώπιση. Κύλησαν όλα ομαλά.

Ε.Ι.: Πόσοι Τ/κ σκοπεύουν να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές;

Μ.Κ.: Ξέρουμε ότι γύρω στους 400 θα κληθούν να ψηφίσουν. Από αυτούς ορισμένοι είναι οι αθίγγανοι που οι κυπριακές αρχές εξακολουθούν να τους συγκαταλέγουν μέσα στους Τ/κ. Ένας άλλος αριθμός αφορά ανθρώπους σαν κι εμένα που επέλεξαν να ζουν τον περισσότερο χρόνο εδώ μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Τέλος, υπάρχουν και αυτοί που από το 1974 έχουν συνειδητά επιλέξει να ζουν εδώ και δεν τους επιτρέπεται έκτοτε να μεταβούν στο βορρά όπως στις περιοχές Ποταμιάς και Δαλιού.

Τα κριτήρια ψήφου των Τ/κ

Ε.Ι.: Σε ποια κριτήρια πιστεύετε οι 400 περίπου Τ/κ θα βασίσουν την επιλογή τους κατά τις προεδρικές εκλογές;

Μ.Κ.: Το θέμα έχει τεθεί επανειλημμένα στους κόλπους του κόμματός μας. Αναγνωρίσαμε ότι η διαδικασία επιλογής υποψηφίου είναι δύσκολη. Το σίγουρο είναι πάντως ότι η υποψηφιότητα Τάσσου Παπαδόπουλου δεν προσφέρεται ως επιλογή για τους Τ/κ. Στους άλλους υποψηφίους βλέπουμε μια ελπίδα για λύση. Έχουμε καλές σχέσεις με τους Ενωμένους Δημοκράτες. Παρατηρείται όμως το εξής οξύμωρο. Ενώ υπάρχει ήδη υποψήφιος που προέρχεται από τους κόλπους του κόμματός τους, ο Κώστας Θεμιστοκλέους, εντούτοις οι ίδιοι επέλεξαν να ψηφίσουν Χριστόφια.

Έτσι, οι Τ/κ παρατηρούν τις εξελίξεις με κάποια επιφύλαξη. Έχουμε εκφράσει κάποιους φόβους. Για το ΑΚΕΛ λένε όλοι ότι ως κόμμα έχει καλές σχέσεις με τους Τ/κ. Ο Δ. Χριστόφιας όμως δεν έκανε μέχρι στιγμής καμιά πρόταση προς τους Τ/κ. Αναφέρεται μόνο στο πρόσωπο του Ταλάτ χωρίς να απευθύνεται προς τους απλούς Τ/κ. Ταυτόχρονα, ενώ έχουμε καλές σχέσεις με τη ΝΕΔΗΣΥ, προβληματιστήκαμε με τα σλόγκαν που ακούστηκαν στο τελευταίο συνέδριό της. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι οι υποψήφιοι πρέπει να απευθυνθούν και προς τους Τ/κ. Αυτές οι εκλογές δεν αφορούν μόνο τους Ε/κ αλλά στέλνουν μηνύματα και προς τους Τ/κ.

Οι επιλογές των Τ/κ

Ε.Ι.: Είστε ένας από αυτούς που επιλέγουν να δραστηριοποιούνται και στις δυο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής. Πως βλέπετε να εξελίσσεται η παρουσία των Τ/κ εδώ;

Μ.Κ.: Εάν δεν λύσουμε το πρόβλημα στα επόμενα λίγα χρόνια δεν βλέπω κανένα μέλλον για τους Τ/κ. Στο βόρειο τμήμα είμαστε βέβαιοι πια ότι ο πληθυσμός αγγίζει τους 500,000. Αρχίσαμε πρόσφατα να διερευνούμε ως κόμμα το θέμα. Πήραμε μάλιστα την πρωτοβουλία να ετοιμάσουμε ένα σχετικό έγγραφο για αυτό. Με αυτά τα δεδομένα αποδεικνύεται ότι οι Τ/κ είμαστε πια μειονότητα στο βορρά κι επομένως δεν έχουμε φωνή. Υπό αυτές τις συνθήκες ορισμένοι επέλεξαν να ζουν στο νότο. Υπάρχει λοιπόν η επιλογή να ζήσουν οι Τ/κ υπό τους νόμους της Κυπριακή Δημοκρατία ή να μεταναστεύσουν. Όσο συνεχίζεται η παρούσα κατάσταση με τη διχοτόμηση η πίεση προς τους Τ/κ λοιπόν θα αυξηθεί και ποιος ξέρει… μπορεί να χρειαστεί κάποια στιγμή να αναζητήσουν την τύχη τους στο νότο. Και πάλι, όμως, το μέλλον θα είναι αβέβαιο.

Καταγγελία εποικισμού διεθνώς

Ε.Ι.: Μπορείτε να επεκταθείτε περισσότερο στην πρωτοβουλία σας αυτή;

Μ.Κ.: Αρχίσαμε να ασχολούμαστε με αυτό το θέμα τους τελευταίους μήνες, ύστερα από έρευνά μας που κατέδειξε τον αριθμό των 500,000 ανθρώπων. Υπάρχουν άνθρωποι που αρνούνται να το πιστέψουν, το μυαλό τους δεν το δέχεται. Έτσι, αναλάβαμε την πρωτοβουλία να προετοιμάσουμε στα αγγλικά, ελληνικά και τουρκικά ένα κείμενο που θα διανεμηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό θα βασίζεται σε δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, των συντεχνιών και στους δικούς μας υπολογισμούς.

Σε αυτό το κείμενο θα αξιώνουμε την ακύρωση όλων των ούτω καλούμενων υπηκοοτήτων και την κατοχύρωση μόνο των Τ/κ, όσων δηλαδή έχουν το δικαίωμα σύμφωνα με το σύνταγμα του ’60 να μείνουν στην Κύπρο. Επιδιώκουμε πρώτα να σταματήσουμε τον ερχομό νέων εποίκων και μετά να στείλουμε κάποιους πίσω λαμβάνοντας υπόψη τα ανθρώπινα δικαιώματα φυσικά. Είμαστε στη φάση που το διαμορφώνουμε και μετά θα το διανέμουμε σε οργανισμούς εντός και εκτός Κύπρου.

www.alithia.com.cy
20/01/08

print
Content Management Powered by CuteNews

 

YKP 9th Congress' documantation (party council report, Congress Resolution) and photos 05/05/2007 pdf

17/02/07 tarihinden beri (starting date)