Polis örgütü nasıl yönetildiğimizi aydınlattı – Alpay Durduran

823

Dünyada bilindiği kadarıyla araç plakaları tek tip olmayan tek ülke ABD’dir. Onun dışında tek tip uygulaması vardır ve bir az nitelikli olan ülkelerde uygulama başarılıdır. Bizde ise 13 tip plaka (yabancı ülke plakları dışında) ortada gezmektedir.

Polis önce kameraların işaretler arasında ara varsa net tespit yapamadığını ileri sürerek bundan sonra plakaları değiştirerek haflarla sayıları ayıran plakaya geçilmesini emretti. Sonra geçiş süresi bitti bundan sonra değiştirmemiş olanlara ceza uygulamasının başladığını duyurdu.

Ben değiştirmemiştim. Bir gün berberimde iken yolun çıkışını kapattılar ve yakaladıklarına cezayı kesmeye başladılar. Yol tek yoldu ve görünmeden kaçış yoktu. Ne yazık ki plakam da çatlaktı ve polis yeni plaka yok diye ceza yazarken çatlak plakayı değiştirmemekten de bana ceza yazabilirdi. Onun için orada buluna plakacıya polisin istediği şekilde plaka taktırdım. Protesto edip de cezaya uğramadığım için bana bunu yakıştırmayan arkadaşların önünde mahcup oldum.

Polis ise yenileştirmeyi kovalamaktan vaz geçti.

Sonra kiralık arabaya takılacak Z harfi ve rengi konusu polisin derdi oldu. Plakaların rengi ve T ve Z harflerinin yerleri değişti. Böylece 24 cins plaka yapılmasına olanak doğdu. Ama hiçbirini zorlamamaya karar verdi ve uzun süre ve zamanla işin tamamlanmasını beklemeye başladı.

24 cins plaka yapılmasına olanak sağladıktan sonra önüne gelenin plaka yapmasına fırsat vermemek için plaka yapma yetkisi olanları kaydedip birer numara vermeyi ve bunu da plakaya ve bu sefer harfler de kabartma olacağı için kabartma olarak bunu plakaya çakmaya emir verdi. Böylece de iki özellik daha eklediği için 6 cins eklemiş oldu yani plaka cinsi en fazla 420 farklı plaka yapılmasına olanak verdi.

Bunları bizim cebimize de uzanan ellere fırsat yaratmanın ne kolay olduğunu göstermek için halkımıza duyururuz. Uyanın arkadaşlar seçtikleriniz öyle bir düzen yerleştirdi ki yöneticiler cebimizi kendi cebinden daha fazla sahiplendi ve dilediği gibi pervasızca boşaltıyor.

O kadar ki özelleştirilecek ve rekabetle hizmet ucuzlaşacak diye kandırırlar, biz de devlete daha çok pay verilsin diye bağırıyoruz. Aklımıza bu devletin anayasaya aykırı olarak az kazanandan daha çok kazanç sağladığını göremiyoruz. Anayasanın ihlalinin hesabını da sormuyoruz.

Polis bu işleri kararlaştırırken yasaları ve diğer yasal mevzuatı da ihlal ediyor. Eminiz ki bir yasal mevzuat ( amme enstrümanı) yapılırken yasal yetki ve anayasaya uygun davranmak zorunlu olsa ve mevzuatı hazırlayanlar çiğnerse başına dert açılacağını görmüş olsa veya doğru davranılmazsa kargaşa çıkacağını ve hukuk çiğnenerek kötü yönetimin daha da kötüleşeceğini bilse bu kadar alaguduru iş yapmayacaktır.

Ancak yönetimin reform ve reorganizasyonla baştan aşağı incelenip yeni baştan inşası yapılmadan kargaşa önlenemeyecek ve etkin ve verimli dolayısıyla da çok daha ucuz bir yönetim sahibi olamayacağız.

Araç plakalarına bakarak ülkemin geri kalmış bir ülke olduğunu her ziyaretçi hemen anlayacak.

Polis örgütüne ayni zamanda polisi askere bağlamakla sorunları azaltmanın olası olmadığını da kanıtladığı için teşekkür etmeliyiz.