Devletin başarısızlığı sorun olmaz demek!

2918

YKP, Fota’daki yolun çökmesi üzerine yaşanan tartışmaları değerlendirdi. Açıklama şöyle:

Meclis Fota (Dağyolu) köyünün yolunun birkaç yerden çökmesi üzerine konuşmalara sahne oldu. Angolemli bunun araştırılmasını ve yapan müteahhidin sorumlu tutulmaması istedi. Yol daha yeni birmiş ama çökmeye başlamış. İlgili bakan ve mebuslar bunun üzerine ona müdahale edip müteahhit değil daire yaptı demişler. Böylece susup yerine oturmuş.

Artık ülkemiz o halde ki devletin yaptığı kötü bir yol doğal karşılanır olmuş. Yolları denetleyip kazalara ve kayıplara karşı bizi kollayacak devlet dairesi daha yol yapılmadan görevinin bilincinde değilmiş.

Devlet dairesi yol yapacak kişileri görevlendirirken yolun standartlarını bilmeli ve yol civarının yapısını da en iyi bilen makam olarak özele yaptıracak olsa kendi projesini yaparken de o standartlara göre uygulama yapılmasını sağlamak ile görevlidir. Bir devlet dairesi kendi bünyesinde yapılan bir yolu da işin başından denetlemeli ve her yere ayni standartta yol yapılamayacağını en iyi bilen özele de önerecek yer olarak bilgiyle denetlemelidir. Onlara uygun inşaat yapıldığını da yapanların amirleri proje bazında da sahada da izlemeli ve özele istihkaklar ona göre ödenmeli, daire bünyesinde de iş işten geçmeden yani devletin/halkı parası çarçur edilmeden müdahale etmelidir.

Bu kadar ağır bir iş yükünün yerine getirilmemesi ve meclisin hemen bu konuyu araştırma niyeti ile harekete geçmemesi kabul edilemez.

Yani devlet dairesi işini kötü yaparsa eyvallah mı?

Özelinde kusurlarını da ayni gözle görüp kısa zamanda çöken yolları sarfı nazar ederek paramızı ödeyip sineye çeken devlet kendini de halka karşı sorumlu görmemeye başlarmış derler, örneğini mecliste gördük. Muhalefet varmış derler, inanmayın muhalif görünenler vardır o kadar.

Halkımız aymazlığını boyutu görüp partileri ile hesaplaşmalı ama benzerlerini yaratan düzenin yenilerini de içinden veya dışından denetlemelidir. Halk kendi denetlemeyi bilmezse partileri de işte bu kadar sallapati olur.

Halkımız vaatlere kanmamayı ve evini yaptıracağı müteahhidi nasıl dikkatle seçerse partisini de öyle seçmeli ve inşaatı nasıl izlerse partisinin uygulamalarını da öyle izlemelidir. Başka yolu yoktur.