Trafik “milli” şovlara dönüştürülemeyecek kadar ciddi konudur

3192

YKP Yürütme Kurulu, Kemal Dürüst’ün Güzelyurt-Lefke yolunun trafiğe 15 Kasım tarihinde açılacağını açıklamasını değerlendirdi. Açıklama şöyle:

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst’ün Güzelyurt-Lefke yolunun trafiğe 15 Kasım tarihinde açılacağını duyurması, trafikte ciddi mal ve can kayıplarına neden olan kazalar yaşanırken, hala bir şeylerin öğrenilmediğini ortaya koymaktadır.

Lefkoşa – Güzelyurt yolu geçmiş yıllarda tam anlamı ile tamamlanmadan açıldı ve orada bir sürü kaza yaşanmıştı. Bu güzergahtaki yol güvenliği de hala tartışmalıdır. Güzelyurt – Lefke yolunda da, özellikle çemberler hala daha tamamlanmamış, çalışmalar sürmektedir. Yol resmi olarak açılmamasına rağmen, kullanılmaktadır ve süren çalışmalardan dolayı, şantiye alanı tanıma girmektedir, iş makineleri orda çalışmalarını sürdürmektedir. İş sağlığı ve güvenliği kuralları çerçevesinde bile yolun bugünden ulaşıma kapatılması gerekmektedir. Bunun yanında Türkiye’den gelen firmaların kendilerine göre ters olan Kıbrıs’ın kuzeyindeki trafik akışında, daha önce yaşanan virajlarda ters eğilim verilmesi gibi konular da yeteri kadar etüt edildiğine inanmamaktayız.

Lefke daha yeni, 29 Ekim’de ölümlü trafik kazasının acısını yaşadı. Dün de Güzelyurt Lefke yolunda biri kiralık iki aracın yüzyüze çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 4 kişinin ağır yaralandı. Yani bölgede trafik ciddi bir sorundur, kazalar hızla artmaktadır. Böylesi koşullarda Kavşakları ve çemberleri yeteri kadar aydınlatılmadan, yol güvenliği tamam olmadan, banketleri ve refüjlerinde çalışmalar devam ederken yeni Güzelyurt-Lefke yolunun trafiğe açılması başka ölümlü trafik kazalarına davetiye çıkaracaktır. Bundan ciddi kaygı duymaktayız, yetkilileri hatadan dönmeye çağırırız.

YKP olarak altını çizerik ki trafik “milli” şovlara dönüştürülemeyecek kadar ciddi konudur…