kızıl yeşilbaşka bir siyaset mümkünİngiltere-Sol Birlik: AB Referandumu: Korkunç bir Sonuç
yazarın tüm yazıları:

İngiltere-Sol Birlik: AB Referandumu: Korkunç bir Sonuç

Yeniçağ podcastını dinleyin

left unityISol Birlik Yürütme Kurulu, AB Referandumu sonuçları üzerine aşağıdaki açıklamayı yayınladı:

AB Referandumundan çıkan Ayrılma sonucu nedeniyle büyük üzüntü duyuyoruz. Bu referandum, ırkçılıkla ateşlenen göçmen karşıtı fikirlerle hareket eden aşırı sağın baskısıyla yapıldı. Bu, Britanya siyasi tarihindeki en gerici kampanya oldu ve sonucunda aşırı sağ iyice ortaya çıktı.

AB’den çıkmış bir Britanya’da hâlâ kemer sıkma, yoksulluk ve aşırı eşitsizlikle karşı karşıya olacağız: hükumetimizin çürümüş politikaları olduğu yerde duruyor. AB’den çıkış, solda bazılarının tartıştığı gibi, neoliberalizmin prangalarını gevşetmeyecek. Aynı politikalar Britanya egemen sınıfı tarafından birebir uygulanacak. Britanya işçilerinin, AB’den ayrılmanın yaşamlarını ve toplumu yıkan ezici kemer sıkma politikalarının gevşemesini sağlayacağına inandırılarak aldatılmasından üzüntü duyuyoruz. Şimdi bizi daha fazla bölmek isteyenlere karşı yorulmak bilmeden mücadele edeceğiz. İşçi sınıfının haklarını savunmak ve sosyalist fikirlere desteği yeniden büyütmek için savaşacağız.

Neoliberalizme karşı burada ve Avrupa çapında mücadelemizi arttıracağız –kesintilere karşı çıkacağız, ulusal sağlık sistemini savunacağız, barınma hakkı için savaşacağız-. Çünkü karşılaştığımız sorunlar ulusal temelde çözülemez. Bunlar işçi sınıfının uluslararası düzeyde karşılaştığı uluslararası sorunlardır ve ulusal sınırların ötesinde bir dayanışma ve işbirliği gerektiriyorlar. Kendimizi müttefiklerimizden, ortak mücadelemizi yürüttüğümüz Avrupa halklarından, uzak tutamayız. Birlik güç demektir ve bu, sınırlar ötesinde işçi sınıfının, yoksulların ve sömürülenlerin birliği anlamına gelir.

Britanya siyasetinde yaşanan bu korkunç dönüşe karşı çıkan herkesi ırkçılığa karşı durmak, göçmenlerin hakları savunmak, işçi haklarını ve şu anda tehdit altında olan diğer hakları korumak ve geliştirmek için birleşmeye çağırıyoruz. Egemen sınıfımızın, nereli olurlarsa olsunlar bir işçiyi diğeriyle, bir toplumu diğeriyle karşı karşıya getiren böl-ve-yönet yöntemlerini reddediyoruz. Neoliberal, kuralsızlaştırıcı, işçi sınıfı karşıtı politikaların ürettiği sorunlar, birbirini takip eden Britanya hükumetleri tarafından dayatıldı, sınıf kardeşlerimiz olan göçmenler ve mülteciler tarafından değil. İşçi Partisi, TUC (İşçi Sendikaları Kongresi) ve diğer sendikaların çoğuyla bu duruşu paylaşmaktan gurur duyuyoruz ve bu ilkeleri daha da ileri taşımak için birlikte çalışacağız.

AB’den çıkıyor olabiliriz ama diğer işçiler ve toplumlarla dayanışma içinde çalışmak her zamankinden daha önemli. Avrupa’daki hareketler ve sol partiler neoliberalizme, kemer sıkmaya ve yoksulluğa karşı muazzam muhalefetlerini birleştiriyorlar. Avrupa halkıyla ortak mücadelelerde birlikte çalışarak kendi egemen sınıfımızı yenme şansına sahibiz.

Avrupa’da, özellikle de yeni işbirliği ve birlikteliklerin olduğu İspanya ve Portekiz’de, solun ilerleyişini kalbimiz umutla dolu bir şekilde izliyoruz. İspanya’da bu hafta sonu yapılacak seçimler için Unidos Podemos’a dayanışma dileklerimizi iletiyoruz. Fransız işçilerin yeni iş yasasının dayatılmasına karşı verdiği mücadeleyi görüyoruz ve dayanışma mesajımızı bu ve diğer mücadelelere de iletiyoruz. Ama aynı zamanda Avrupa ve Britanya’da aşırı sağın yükseldiğini de büyük bir endişeyle görüyoruz. Gelişen bu eğilime karşı derhal güçlerimizi birleştirmeliyiz.

Sol Birlik Avrupa işçi sınıfının mücadelelerinden doğdu ve Avrupa Sol Partisi’nin bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz. Neoliberalizmi ve aşırı sağı yenmek için Avrupa çapında işçi sınıfını birleştirmeliyiz. Hem Britanya’da hem de tüm Avrupa’da, artan siyasi kutuplaşma ve yoğunlaşan sınıf mücadelesiyle birlikte şiddetli bir ekonomik ve politik kriz sürecindeyiz. Bu mücadelenin hangi temelde yürütülebileceği ve kazanılabileceği mutlaka net olmalıdır. Biz Britanya solunu, referandum tartışmalarına egemen olan asılsız rivayetlere taviz vermeden ırkçılık karşıtı, göç yanlısı kavramlarla yeniden inşa etmek için savaşacağız. Bu bakış açısını paylaşan herkesi bize katılmaya ve bizimle çalışmaya davet ediyoruz.

23 Haziran 2016

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin