.YeniçağmanşetElçi referandumda reddedin çağrısı yaptı!
yazarın tüm yazıları:

Elçi referandumda reddedin çağrısı yaptı!

Yeniçağ podcastını dinleyin

ykplogo_yYKP Yürütme Kurulu TC elçisinin son açıklamalarını değerlendirdi. Açıklama şöyle:

Geçen hafta, Türkiye elçiliğini bilenler için hiç de saklı olmayan görüşler açıkladı ve konuştuğu TMT başkanı Yılmaz Bora da ayrıntıya kavuşturdu. Nitekim kaygılarınızı haklı ve doğru buluyorum dedi. Annan planını okumadan onayladınız da diyerek bu kez halkın okuyup onaylamaya karar vermelerini istedi.

Elçi, bu açıklamayla Annan planını kabul etmeyen TMT ile ayni görüşleri paylaştığını da kanıtladı. Ayni zamanda, dönemin Türkiye hükümetinin de işin içinde olduğundan habersiz gibi davrandı. Annan planının tüm ilgili taraflarla konuşularak beş kez değiştirildiğini ve “bu hayırlı olacak evet diyelim” diyenin Türkiye yetkilileri olduğunu halkın bilmediğini sanıyormuş gibi konuştu.

Bunlar onun çok da haksız olduğunu göstermiyor, nitekim zamanın TC cumhurbaşkanı Gül başta olmak üzere şimdiki devlet ve hükümet erkânı da sonradan ‘Kıbrıslı Rum tarafının planı reddedeceğini biliyorduk onun için Kıbrıslı Türklere evet dedirttik’ diye demeçler vermişlerdi.

Elçinin ‘kaygılarınızı haklı ve doğru buluyorum’ dediği Yılmaz Bora’nın da görüşleri onun bu açıklamasındaki görüşlerle tam uyuşmaz gibi görünse de aslında tam uyuşmaktadır. Nitekim elçi, iki toprak, iki halk ve iki egemenlik dedi ama nasıl uluslararası tek egemenlik olacak bunu anlamadım da dedi.

Bora daha ayrıntıda tek bir Kıbrıslı Rum’un Türk bölgesinde olamayacağı bir modeli konuştu, sadece takas ve tazminat diye mal sahiplerine lütufta bulundu.

Elçi böylece referandumda reddedin demiş oldu. Reddedilmesi gerekenin ne olduğu da bellidir. Bir referandum taslağına hala yaklaşmaktan bahsedilebildiğine göre doğmamış çocuğa don biçilemez ki ona hayır dedirtsin! Ama ortada ortak bildirilerle belirlenmiş belgeler var görüşmeler ona göre yürüyor, elçi de onlara karşı çıkıyor.

Elçi konuşmasında, Kıbrıslı Türkleri de TMT ve yakın düşüncedeki sivil toplum örgütleri ve akademisyen veya benzerleri ile diğerleri diye ikiye ayırdı.

İşin tuhaf tarafı Türkiye, buradaki temsilcisinin desteklediğini söylediği ortak bildirileri kaygı ile karşılamasını tepkisiz karşıladı.

Anlaşılan biz, elçinin diğerleri sınıfına soktuğu kesimdeniz ama biz bu kesime girenlerin bir kısmı gibi duymazlıktan gelmiyoruz. Onun görüşlerini gerçeklerin ortaya çıkması adına, açıklamasını da olumlu buluyoruz. Ancak karar sizin derken samimi olmasını ve kararı bize bırakmayanlara karşı yanımızda olmasını bekleriz. Elçiliğin otobüsler yollayıp Lefkoşa’ya taşıttırdığı göstericileri kullanma hatasından da vazgeçmesini umuyoruz.

Elçi’nin, dünyadaki tüm devletlerin ne mal olduğunu tanımlarken kendi devletini nereye koyduğunu merak ederiz.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin