anti-militarist habervicdani redAvrupa Vicdani Ret Bürosu 2015 raporu yayınlandı
yazarın tüm yazıları:

Avrupa Vicdani Ret Bürosu 2015 raporu yayınlandı

Yeniçağ podcastını dinleyin

EBCOAvrupa Vicdani Ret Bürosu (EBCO) kıta çapında 2015 yılı boyunca vicdani ret konusunda yaşanan gelişmeleri ele aldığı yıllık raporunu dün yayımladı. Raporda Avrupa Konseyi üyeleri arasında yalnızca Türkiye’nin vicdani ret hakkını tanımadığı belirtildi.

EBCO’nun Türkiye’deki üyesi Vicdani Ret Derneği’nin Suruç Katliamı’nda ölen üyeleri Alper Sapan ve Polen Ünlü’ye adadığı raporda Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Evrensel Periyodik İncelemesi’nde Almanya, Hırvatistan ve Slovenya tarafından vicdani ret hakkını tanımaya çağırıldığını fakat Türkiye’nin açıkça bunun gerçekleşmeyeceğini ifade ettiği hatırlatıldı. EBCO Türkiye’de yargılanan vicdani retçiler Ali Fikri Işık ve Mehmet Tarhan’ın davalarına geniş yer ayırırken, 2015’te vicdani ret konusunda hiçbir yasal ilerleme yapılmadığını ve retçilerin keyfi yargılamaya maruz kaldığını vurguladı.

EBCO, Türkiye dışında Yunanistan, Kıbrıs Cumhuriyeti, Kuzey Kıbrıs ve Ermenistan’da da vicdani ret konusunda yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. Yunanistan’da politik gerekçelerle vicdani reddini açıklayan anarşistlerin reddi kabul edilmezken Ermenistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nde ise sivil hizmet sırasıyla 33 ay ve 42 ay uzunlukta, cezalandırıcı bir niteliğe sahip. Kuzey Kıbrıs’ta da vicdani ret hakkı uygulanmıyor.

Raporun yayınlanması vesilesiyle Brüksel’de gerçekleşen basın açıklamasında konuşan EBCO Başkanı Friedhelm Schneider Türkiye’deki vicdani retçilerin AB ülkelerine sığınmaya başladığını hatırlatarak “AB’nin bazı ülkeleri ‘güvenli ülke’ diye etiketleyip o ülkelerden gelecek sığınmacıları kabul etmeme kararı bizi endişelendirmektedir. Vicdani retçilerin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmeleri’nden gelen haklarını kullanamadıkları bir ülke güvenli ülke olamaz” ifadelerini kullandı.

EBCO 2015 raporu tamamı

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
234AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin