toplumsal muhalefetKıbrılıların SesiKıbrıslıların Sesi son siyasal gelişmeleri değerlendirdi
yazarın tüm yazıları:

Kıbrıslıların Sesi son siyasal gelişmeleri değerlendirdi

Yeniçağ podcastını dinleyin

kıbrıslıların sesiKıbrıslıların Sesi’nin açıklaması şöyle:

İki toplumlu KIBRISLILARIN SESİ son oturumunda Kıbrıs Sorunu hakkındaki güncel durumu tartışarak aşağıdaki değerlendirmelerde bulundu.

  1. Ortak Halk hareketi toplumsal bütünlüğü teşvik eder: Kıbrıslıların Sesi geçmişte yaşanan olumsuzluklardan kaynaklanan güvensizlik ve husumeti yatıştırmaya yardımcı olacak ve yeniden birleşmeyi teşvik eden her türlü halk hareketini destekler, onaylar ve devamını teşvik eder. 2014 Avrupa Parlamentosu seçimlerine iki toplumlu bir aday listesiyle giren Drasy/Eylem pratikte ve seçim hesaplarının ötesinde toplumumuzun barışçıl birlikte varoluş istemini sergileyen cesur ve ilerlemeci bir hareket olarak değerlendirilmiştir. Seçim kampanyası esnasında görülen birleşme ruhunun yansıması toplumsal ayrışma kavramı tersine işlemiş ve siyasi yapılanmalar dahil toplumun tüm katmanlarında oldukça olumlu bir etki yaratmıştır. Düşük oy sonuçlarına rağmen, hareketin sembolik değeri Kıbrıslıların birleşmesine yönelik gelecek mücadeleye iyi bir başlangıç teşkil etmiştir.
  2.  Kıbrıslı Türklerin Avrupa vatandaşlığı süreci: Kıbrıslı Türklerin Avrupa Birliği süreçlerine entegre olması Kıbrıs sorununun çözülmesine bağlıdır. Ancak, Kıbrıs Cumhuriyeti hükümeti Kıbrıslı Türklerin Avrupa Birliği vatandaşlığını meşrulaştıracak pozitif ayrımcılık önlemleri alarak onları rahatlatacak, Avrupa Birliği vatandaşları olarak davranmalarını sağlayacak ve Türkiye’nin olumsuz hareketlerini etkisizleştirmek amacıyla zemin oluşturmalıdır. Avrupa Parlamentosu seçimleri ile ilgili son olayda, Kıbrıs Cumhuriyeti ile siyasi partiler bir arada, bir Rum Yönetimi olarak hareket etmiş ve Kıbrıs Türk kurumlarına benzer bir tavırla Kıbrıslı Türklerin seçim sürecine katılım zeminini zayıflatmıştır. Bu davranış yerine Kıbrıs Cumhuriyeti iki ayrı seçim bölgesi ilan ederek, müktesebat ve kontrolü dışındaki bölgelerde yaşayan Kıbrıslı-Avrupalı seçmenlere Avrupa vatandaşı olarak oy verme fırsatını vermeliydi. Böylece Kıbrıslı Türkler Avrupa Parlamentosu’nda iki üye seçme haklarını kullanabilirler ve seçilecek iki milletvekili Kıbrıs Cumhuriyeti bayrağı altında Kıbrıslı Türkleri temsil edebilirdi.
  1. Kıbrıs’ın kuzeyindeki seçimlerden mesajlar: Kıbrıslıların Sesi Kıbrıs’ın kuzeyindeki 2014 yerel seçimlerin sonuçlarını Kıbrıslı Türkler ’den Ankara’nın direktiflerine karşı cesaret verici bir direnç belirtisi olarak algılar. Ancak bu Türkiye’nin Kıbrıs’ta (Garanti Anlaşmasını sekteye uğratması, militarizme hizmet ederek bir toprak parçasını kontrolünde bulundurması, yerleşiklerin sürekli adada kalmalarının birincil hukuk kapsamına alınması, müktesebat çerçevesindeki insan hakları ihlallerinin devamı ve Türk vatandaşlarının Yunan vatandaşları gibi dört özgürlükten yararlanmaları gibi) amaçları dayatmasında bir zafiyet olarak görülmemelidir. Bunlar göz önünde bulundurulduğunda çözüm arayışı içinde olan uluslararası aktörlerle birlikte Kıbrıs Cumhuriyeti, bu katı talepleri etkisiz kılmak için, üzerinde uzlaşılmış Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik kapsamlı bir plan için yenilikçi teklifler oluşturmalıdır.
  1. Ortak proje etkinlikleri:. Kıbrıslıların Sesi, ortak yurdumuzda barışçıl ve refah içinde bir birlikte varoluşun temellerini yaratmak hedefi ile halkımız arasında işbirliği ve anlayışı teşvik etmek konusunda kararlıdır. Bu bağlamda her iki toplumdan da katılımcıların yer alacağı hem sosyal hem de ticari ortak proje ve etkinliklerin başlatılmasını destekler. Etkin bir yasal çerçevenin eksikliğine ve bu tür aktivitelere her iki taraf idarecileri tarafından dayatılan engelleme çabalarına karşın, bizler vatandaşlarımızın ortaklıklar kurabileceklerine ve bu amaç doğrultusunda sonuç alıcı oluşumlar yaratabileceğine inanıyoruz. Bunlara örnek olarak: Birbirimizin geçmişini ve kültürel mirasımızı anlamak amacıyla Kıbrıs, hatta Türkiye ve Yunanistan’daki anıtlara ve tarihi yerlere düzenlenecek turlar ve inceleme gezileri; iki toplumlu radyo (mycyradio.eu)’nun Kıbrıslıların Sezi’ni duyurmak için kullanılması; ilerde insanlarımız yararına olabilecek doğal gazdan elde edilecek gelirlerin korunmasına yönelik bilimsel olarak yaşayabilir önermelerin teşvik edilmesi.
  2. Kıbrıslıların Sesi Avrupa Birliği prensipleri ile uyumlu olarak tüm yurttaşlarının özgürlük, demokrasi, eşitlik, sosyal adalet ve insan haklarına saygı koşullarında yaşayabildiği ortak ve çok kültürlü Kıbrıs ülküsünü paylaşan, aktif üyelerini Kıbrıs sivil toplumunun oluşturduğu sosyo-politik bir grup olarak 2007 yılında kurulmuştur.. Kıbrıslıların Sesi, bu bağlamda, alternatif, saygın ve sağduyulu siyasi bir ses olarak tüm Kıbrıslılara hitap eden 27 adet duyuru yayınlamıştır.

Önemli ve sıkça tartışılan konularda kolayca anlaşılan bir dilde yazılan duyurular kamuoyunun bilgisine yazılı basın, e-postalar ve internet aracılığıyla ulaştırılır.

Kıbrıs sorunu ile birlikte özellikle karşılıklı güven, görüşme sürecindeki yavaş ilerleme/durgunluk, federal bir çözümün parametreleri, çapraz oy konuları gibi belirli konulardaki gözlemlere açıklık getirildi.

Güven yaratıcı önlemler, kuzeye geziler başlatmak, Türkçe ve Yunanca yol levhaları, sivil toplumu ciddiye almak, görüşmelerdeki saydamlık, Kıbrıs’ın kuzeyindeki limanların AB kontrolünde açılması, görüşmelerin yoğunlaştırılması önerisi, şu andaki fırsatların devamının sağlanması, doğal gazın idaresi, kayıplar konusunun sonuçlandırılması, Maraş’ın yasal sakinlerine açılması gibi önerilere ortak telefon hatlarının kullanılması da eklendi.

Kıbrıslıların Sesi amaçlarının takipçisi olacak ve tüm Kıbrıslıların barışçıl birlikte varoluş ruhunu cesaretlendirerek Kıbrıs’ın Avrupa Birliği’nde iki toplumlu, iki bölgeli federal bir üye devlet olarak yer almasına değin topluma olumlu mesajlar verme konusunda çabalarını yoğunlaştıracaktır.

Kıbrıslıların Sesi 10/08/2014

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
236AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin