YKPYKP'nin açıklamalarıYKP'den Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy vermeye çağrı
yazarın tüm yazıları:

YKP’den Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy vermeye çağrı

Yeniçağ podcastını dinleyin

ykplogo2Yeni Kıbrıs Partisi, Avrupa Parlamentosu seçimlerine yönelik değerlendirmelerde bulundu ve seçme seçilme hakkı olan herkesi etnik farklılık temelinde değil, Avrupa Parlamentosundaki grupların ideolojik pozisyonlarına bakarak kendi ideolojik yaklaşımları çerçevesinde gidip oy vermeye çağırdı…

Konu ile ilgili açıklama şöyle:

Kıbrıs, Avrupa Birliği üyesi olduğu için Kıbrıs’ta yaşayan tüm AB yurttaşları, Avrupalı Parlamentosu için yapılacak seçime katılma hakkına sahiptir. Bu hak hem seçme hem de seçilme hakkını içermektedir. Kimsenin etnik kökeni belirleyici değildir. Daimi ikamet ediyor olmak ve Kıbrıs’ta oy hakkını kullanacağını söylemek seçme ve seçilme hakkını elde etmek için yeterlidir.

Ne yazık ki ülkemizdeki etnik sorun nedeniyle seçim, Kıbrıslı Türk veya Kıbrıslı Rum esaslı bir seçim gibi anlaşılmaktadır.

Kıbrıs’ın kuzeyinde mecliste temsil edilen siyasi partiler, sanki herhangi bir makam tarafından Kıbrıslı Türklere iki yer garanti edilmiş gibi konuşmakta ve bunun sağlanmaması nedeniyle protesto ile Avrupalı Parlamentosu seçimlerini boykot edeceğini açıklamaktadırlar.

Bu yanılgı, Kıbrıs sorununun olası bir çözümü halinde, kuzey parçasından iki temsilci seçilmesini uygun gören bazı AB yetkililerinin sözüne dayanmaktadır. Annan planı reddedildiğine ve şimdi iki taraf da kendini Annan planı ile bağlı saymadığına göre ortada böyle bir öneri de bulunmamaktadır. Böylesi bir durum aynı zaman ısrarla anlaşmanın paket antlaşma olmasını isteyerek uzlaşılanı da yok saymak tutumundan dolayı hoş da karşılanmamaktadır.

YKP buna rağmen seçime katılma hakkının önemli olduğuna inanır ve Avrupa Birliği geneline ve ona bağlı sorunlara dair politikalarının tartışıldığı bir ortamın önemli olduğunu düşünür.

Onun için YKP, Kıbrıslı Türklerin de seçime katılmasını arzu eder. Ancak yaratılan olumsuz hava ve ortam nedeniyle seçmeninin katılmama eğiliminde olduğu görülmektedir. Bu yüzden oy vermek isteyenlerin Avrupa Sol Partisi’nin politikalarını destekleyecek şekilde kullanması çağrısını yapar.

Şimdiden Kıbrıslı Rum seçmenin kendi iç sorunları nedeniyle kimlere oy vereceğini aşağı yukarı belirlemiş olduğunu bilerek aday olan Kıbrıslı Türklerin onlara bir reddiye olmadığını vurgularız.

YKP, ayrıca daha önceki açıklamasında Kıbrıs Cumhuriyeti’nin seçimlere yönelik çalışmaların yetersiz ve geç kalmış düzenlemeler olarak belirtmiştik, bir kez daha bunun altını çizeriz.

Avrupa Parlamentosunun seçiminde AB politikalarının tartışılmamasını ve yerel gündemle sınırlı kalacağını da dikkate alan YKP, aday göstermemeyi kararlaştırmıştır. YKP, Kıbrıslılar AB yurttaşı olduklarını idrak edip AB seçimine yurttaş gibi yaklaşmış olmalarını umardı.

Seçime katılmak ve aday olmak veya oy kullanmak isteyene “bizi dışladılar” diye eleştiri yapmamak koşuluyla başarılar dileriz.

Bu Kıbrıs’ta yapılacak üçüncü seçimdir, tüm bu olumsuzluklara rağmen, YKP bir kez daha seçme seçilme hakkı olan herkesi etnik farklılık temelinde değil, Avrupa Parlamentosundaki grupların ideolojik pozisyonlarına bakarak kendi ideolojik yaklaşımları çerçevesinde gidip oy vermeye çağırır…

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin