toplumsal muhalefetsendikal hareketBasın-sen: Çalışanların yatırımları yapılmıyor
yazarın tüm yazıları:

Basın-sen: Çalışanların yatırımları yapılmıyor

Yeniçağ podcastını dinleyin

basin-senBasın-sen Başkanı Kemal Darbaz imzalı açıklama şöyle:

Basın Emekçileri Sendikası (Basın- Sen) olarak, tüm medya da gerçekleştirdiğimiz çalışma ve bizzat üyelerimizden gelen bilgiler doğrultusunda, basın sektöründe çalışan emekçilerin, işveren tarafından yapılması yasal zorunluluk olan yatırımlarının, yine birtakım işverenler tarafından yapılmadığını ve/veya eksik yapıldığını tespit etmiş bulunmaktayız.

Zor koşular altında ve büyük çoğunluğu düşük ücretlerle çalışmak zorunda kalan basın emekçilerinin geleceklerine dair tek güvenceleri, yapılacak olan bu yatırımlardır. Basın-Sen olarak çalışanlar adına yıllardır dile getirdiğimiz bu konuyla ilgili birtakım iyileşmeler görmekle birlikte, ulaşabildiğimiz nokta tatmin edici olmaktan çok uzaktır. 21.Yüzyılda ve 2014’ü yaşadığımız şu günlerde, hala daha bu konuda bildiri yayımlamak durumunda kalmamız, oldukça düşündürücü ve üzüntü vericidir.

Ayni şekilde, çalışma saatleriyle ilgili olarak yaşanan gerçeklikte yaşadığımız yüz yıl ve insan haklarıyla bağdaşmamaktadır. Pek tabi ki, her iş kolunda olduğu gibi basın alanında da, çalışanların gerektiği noktada özverili olması beklenmekte ve bu özveri zaten gösterilmektedir. Ancak çalışma yaşamında karşılaştığımız gerçekler, yaşanan gerçekliğin özveri olmaktan çok, angarya çalışmaya dönüştüğünü göstermektedir.

Ülkemiz özelinde ve basın alanında, çalışma yaşamına dair iyi örnekler olmasına karşın, birtakım medya kuruluşlarının “Basın İş Yasasını” görmezden gelme eğilimleri bulunduğunu esefle görmekteyiz. Çalışanla çalıştıran arasındaki iş ilişkisini düzenleyen yasa, hem çalışanı hem de çalıştıranı koruyan bir yasadır. Durum böyleyken, birtakım kuruluşların yasaya rağmen ve meşruluk zemininden uzak bir tutum ve davranış içerisinde olmasını kabul etmemiz mümkün değildir.

Sorunları uzlaşı, hoşgörü, meşruluk ve yasalar temelinde gidermekten yana olan sendikamızın amacı, medya patronlarıyla köprüleri atmak değil, yeni köprüler inşa etmektir. Bu düşüncelerle hareket eden Basın-Sen, izlediği çağdaş sendikal anlayışın karşılığını, medya sahiplerinden de görmek istemekte, basın emekçilerine var olanın ötesinde ve çok daha kabul edilebilir bir çalışma yaşamı sağlanmasını talep etmektedir.

Bu düşüncelerden hareketle, yasal ve meşru temelde hareket etmeyenleri deşifre etmenin tek başına sorunları çözebileceğine inanmayan sendikamız, başta ilgili kuruluşları, yaşanan sıkıntıları görmeye ve bu sıkıntıları bir an önce gidermeye çağırır. Ayni şekilde, yasanın uygulanmasının denetimden sorumlu Çalışma Ve Sosyal Güvenlik bakanlığını da görev, yetki ve sorumluluklarını etkin bir biçimde yerine getirmeye davet ederiz.

Basın-Sen, çalışma barışının sağlanması, çalışanların insanca bir yaşam sürmesi ve verimli bir çalışma ortamının oluşabilmesinin koşulunun, her kesimin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesiyle mümkün olabileceğine inanmaktadır.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
217AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin