toplumsal muhalefetsendikal hareketBES'ten 4 Belediyede grev uyarısı
yazarın tüm yazıları:

BES’ten 4 Belediyede grev uyarısı

Yeniçağ podcastını dinleyin

1391085041Belediye Emekçileri Sendikası (BES) Başkanı Savaş Bozat, sosyal güvencesiz işçi çalıştıran ve problemlerin giderek arttığı dört belediyede, sorunların çözülmemesi halinde 7 Şubat tarihinde grev yapacaklarını açıkladı.

28 Belediye’nin 16’sinda çok ciddi sorunlar yaşandığını dile getiren Bozat, özellikle Lefkoşa, Dipkarpaz, Erenköy ve Lefke Belediyelerinde çalışanların sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı ödemlerinin yatırılmamasından, Çalışma Bakanlığı’nın da verdiği sözleri tutmamasından dolayı grev yapacaklarını kaydetti.

BES Lokalinde basın toplantısı düzenleyen Savaş Bozat ve yönetim kurulu üyeleri, belediyelerde yıllardır yaşanan sorunları ve özellikle Lefkoşa Belediyesi’nde verilen mücadeleyi anlattı.

Bozat, çalışanların haklarını kazanması yönünde verdikleri mücadelenin ardından, sendika yetkililerinin ve bazı çalışanların tutuklanarak yargılandığını da söyledi.

 

“DÖRT BELEDİYE SORUNLARLA BOĞUŞUYOR”

Belediye seçimleri öncesinde adayların verdiği vaatlerin hiçbirini yerine getirmediğini iddia eden Bozat, son zamanlarda Lefkoşa Belediyesi’nin ön plana çıktığını fakat özellikle dört belediyenin sorunlarla boğuştuğunu kaydetti.

 

DİPKARPAZ…

Dipkarpaz Belediyesi’nde 2013 Haziran tarihinde çalışanların Toplu İş Sözleşmelerinin bittiğini söyleyen Bozat, Belediye Başkanı ile meclis üyelerinin, çalışanların hakkı olan Sözleşmenin yenilenmesi için yapılan toplantılara dahi katılmadığını belirtti..

 

YENİERENKÖY…

Yenierenköy Belediyesi’nin ise batmış durumda olduğunu iddia eden Bozat, çalışanların ihtiyat sandığı ile sosyal sigortalarının yatırılmadığını, maaşlarını ise Kasım ayında yarısı ödenerek bugüne kadar da herhangi bir ödeme yapılmadığını söyledi.

 

LEFKE…

Lefke Belediyesi’nde sosyal güvenlik sorunlarının yanı sıra Toplu İş Sözleşmesi sorunlarının yaşandığını belirten Bozat, Belediyenin maaşları düzenli ödediğini fakat ihtiyat sandığı ile sosyal sigorta ödeneklerinin 1990 yılından itibaren yatırılmadığını söyledi.

 

LEFKOŞA…

Lefkoşa Belediyesi’nde amansız mücadeleler verdiklerini anlatan Bozat, şimdiki Belediye Başkanı’nın bugünü kurtardığını fakat geleceği ipotek altına aldığını kaydetti.

Lefkoşa Belediye Başkanı’nın Toplu İş Sözleşmesi kapsamında ödenen 1 Mayıs ödeneğini geçici statüdeki kişilere ödemediğini söyleyen  Bozat, fakat ayni kişinin yine ayni Toplu İş Sözleşmesi’ne dayanarak çalışanlara “Bayramlık Parası” adı altında ödeme yapmasının da tezat olduğunu belirtti.

 

“BAŞKANIN YAPTIĞI HİZMET ŞEMASI YASAL DEĞİL”

Kendilerinin sendika olarak hizmet şeması hazırladıklarını ve herkesin görev ve sorumluluklarını içeren çalışma tablosunda adil davrandıklarını kaydeden Bozat, Lefkoşa Belediye Başkanı’nın yaptığı ve uyguladığı şemanın ise yasadışı olduğunu söyledi.

Bozat ayrıca, Belediye’de 112 kişinin kadro beklediğini, bu kişilerin göç yasası diye adlandırılan yasayla kadrolanmak istendiğini, 2011 yılından önce işe giren 246 kişinin de göç yasası diye adlandırılan yasayla kadrolanmak istendiğini anlattı.

Bakanları Kurulu’nun yapılandırma yetkisi verdiğini anımsatan Bozat, Belediye Başkanı’nın bunu kullanarak çalışanların haklarını derhal vermesi gerektiğini söyledi.

Bozat, çalışanların haklarının verilmemesi ve Toplu İş Sözleşmesinin imzalanmaması halinde söz konusu 4 belediyede 7 Şubat’ta eylem yapacaklarını söyledi.

 

AHÇIOĞLULARI

Sendikanın Avukatı Şefik Ahçıoğluları da, sendika üyeleri ve bazı çalışanların davaları hakkında bilgi vererek, özellikle emekliye çıkan ve bir yıldan fazladır kıdem tazminatını alamayan kişilerin olduğunu söyledi.

(TAK)

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin