toplumsal muhalefetsendikal hareketEL-SEN: hatırlatıyor ve uyarıyoruz
yazarın tüm yazıları:

EL-SEN: hatırlatıyor ve uyarıyoruz

Yeniçağ podcastını dinleyin

elsenKıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası(EL-SEN) Genel Sekreteri Çağlayan Cesurer elektrik fiyatlarına yapılan zamın ardından konuyla ilgili açıklamada bulundu.

Cesurer açıklamasında  öncelikli çözümün zam olmadığı belirtilerek “Kısa, orta ve uzun vadeli herhangi bir çözümde öncelik zam değil, borcunu ödemeyenlerin borçlarını ödemesi ve garantili alım sözleşmeleri ile AKSA’ya sağlanan imtiyazlardan derhal vaz geçilmesidir” ifadeleri kullanıldı.

Açıklama metni şöyle:

Enerjiden de sorumlu Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu bu sabah Elektrik Kurumu  ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Basına yansıyan metin ele alındığında ilk bakışta bazı konuları yeniden hatırlatmak gereği ortaya çıkmıştır. Bu uyarılar ışığında hükümeti uyarma zorunluluğu olduğunu tesbit etmiş bulunuyoruz.

Diğer şeyler yanında Sayın Bakan, “KIB-TEK, özerkleştirilerek; kendi içinde üretim, iletim ve dağıtımın her birinin verimli, sürdürülebilir ve arz güvenliğini geliştirecek şekilde yeniden yapılandırılacaktır.” demektedir. KIB-TEK’in mevcut yasa değiştirilerek nasıl özerkleştirilebileceğine ilişkin yasa taslağı CTP ve DP’nin de imzaları ile geçmiş hükümet döneminde imzalanmış ve öneri olarak KKTC Meclisi’ne sunulmuştu. Dolayısı ile kendi imzaları ile Meclis’te görüşülmeye hazır taslak beklemektedir. Eğer “dün dündür, bugün de bugündür” anlayışı ile farklı anlayışlara sahip değillerse Meclis’te bulunan metni hükümetin yasa taslağı olarak yeniden sunmaları ile bu meselenin yasal zemini çözümlenmiş olacaktır. Hatırlatır ve UBP döneminde TC ile imzalanan protokolu hayata geçirme niyetinde değillerse gereğini yapmaya davet ediyoruz.

Öte yandan KIB-TEK’in kendi içerisindeki yapılanmasına yapılan atıfta “tahsilat” konusundan bahis yoktur. Eğer tahsilatı dağıtımın bir parçası olarak görüyorlarsa bu bakımdan tutarlı olurlar. Ancak eğer “tahsilatı” kurumdan ayırıp özelleştirme niyetinde iseler bu konuyu halkımıza açık ve net olarak ifade etmeleri gerekmektedir.

KIB-TEK’in yakıt ihtiyacını dahi karşılamada zorlandığı bir gerçektir. Bu gerçekliğin ortaya çıkmasının sorumlusu ise hükümetlerin kendileri olmuştu. Kamusal alan kendi borcunu dahi ödemez ve özel kişi ve kuruluşların borçlarının ödenmesi için farklı takvimler ortaya koyarsa bir hatırlatma yapmakta yarar vardır. Kamusal alan borçlarını özel kişi ve kuruluşlar gibi makul bir takvim çerçevesinde ödemelidir. Böyle bir takvimin nasıl olabileceğine ilişkin öneri de EL-SEN tarafından hazırlanmış ve geçmiş hükümet, CTP ve DP dahil tüm partilere finansal sorunun çözüm şekli iletilmişti. CTP-DP Hükümeti görüşlerinde bu amaçla 2014 bütçesine ödenek koyarak samimiyetlerini kanıtlayabilirler. Oysa mevcut şekli ile 2014 Mali Yılı Bütçesi’ne bu amaçlar için tek kuruşluk ödenek konmamıştır. Devlet kendi borcunu 10 yıla yayarak ödeyecek demek ve ilk yıl için bütçesine tek kuruş ödenek bile koymamakla işe başlanırsa biz hiçbir yol katedilemeyeceğini hatırlatmak ve uyarmak zorundayız.

Zam gerekirse elbette yapılır. Ancak once devlet kendi borcunu öder. Zam yapmayı ve garantili alım sözleşmelerini sürdürme anlayışı ile herhangi bir kalıcı çözüme ulaşmak olası değildir.

Enerji işlerini yönetecek bir oluşum UBP-TC Protokolunun bir öngörüsüdür. Oysa mevcut Elektrik İnkişaf Yasası’nda yapılacak basit değişikliklerle referans yapılan tüm işler KIB-TEK tarafından rahatlıkla yapılabilir. Böylece ne yeni bir daire kurulur ne de yeni dairenin personel ve diğer masrafların yeni yükler oluşturmasına zemin hazırlanır.

EL-SEN dün olduğu gibi bugün de hatırlatıyor ve uyarıyoruz. Ülkemizde enerji sorununa çözüm mümkündür. Kısa, orta ve uzun vadeli herhangi bir çözümde öncelik zam değil, borcunu ödemeyenlerin borçlarını ödemesi ve garantili alım sözleşmeleri ile AKSA’ya sağlanan imtiyazlardan derhal vaz geçilmesidir.

 

BORÇLAR

Tuluy Kalyoncu facebookta paylaştığı bazı kurumların borçları

belediyeborç

elektrikalacak

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
233AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin