.YeniçağmanşetLefkoşa Belediyesi 2013 ve 2014 bütçesi nerde?

Lefkoşa Belediyesi 2013 ve 2014 bütçesi nerde?

Yeniçağ podcastını dinleyin

ykplogo2YKP Lefkoşa Belediye Meclisi İzleme Komisyonu’nun yayınladığı açıklama şöyle:

Yeni Lefkoşa Belediye Başkanı seçildiğinden beri enkaz edebiyatı yaparak günleri geçirmeye devam ediyor. Sürekli olarak durumun ne kadar kötü olduğunu bize hatırlatıyor ama bunlara çare bulmak için orda olduğunu unutuyor veya unutmamızı istiyor…

Böylesi koşullarda ‘CTP’nin seçim kitapçığında yazanlara ne oldu?’ demeye kimse cesaret edemiyor…

Gelinen noktada yalnızca belediyenin en temel bazı beledi hizmetleri yerine getirilebilmekte, bu da önemli bir başarı olarak sunulmaktadır.

Seçim sürecinde yeni seçilen başkan ve partisinin en büyük vaadi, şeffaflık ve hesap verilebilir, yasaya bağlı idari yapıydı.

Lefkoşa Belediyesi 2013 bütçesinin ne olduğunu konusunda, senenin bitmesine rağmen bilgi bulunmamaktadır. 2014 bütçesini konuşma zamanı geldiği bu günlerde daha 2013 bütçesi ile ilgili bilgiye erişememekteyiz!

Belediyeler Yasası’nın 114. Maddesi “Belediye Meclisi, en geç Kasım ayı sonuna kadar bütçeyi aynen veya gerekli gördüğü değişiklikleri yaparak kabul eder” demektedir, 2014 bütçesinin hazırlanması için 2 ay vardır.

Bu 2 ay önemlidir çünkü bütçe ayni zamanda seçilmişlere de cezai yaptırım öngörmektedir. Yasanın 117. Maddesinde “Bütçe dışında harcama, sorumlularına ödettirilir ve ayrıca ilgililer hakkında yasal kovuşturma yapılır” denmektedir. Bu nedenle bütçe, belediyenin harcamaların kontrol altına alınması, şeffaflık ve hesap verilebilirlik açısından büyük önem arz etmektedir.

Ayni yasanın 111. Maddesi 3. fıkrasında “programlar, planın yıllık dilimleri olarak bütçeden önce yapılır ve bütçenin temelini oluştururlar” demektedir. 4. fıkra ise “plan ve programların yapılmasında ve onaylanmasında diğer yerel yönetimlerin plan ve programları ile uyumlu olması da göz önünde tutulur” denmektedir. Yani yasadaki bu maddede onaylanmasından bahsedilmesi, isteğe bağlı olarak belediyenin bir program yapması değil tersine bunu bir zorunluluk olarak yapması gerektiğini anlatmaktadır.

Bahsi geçen yasal düzenleme, Yeni Kıbrıs Partisi’nin seçim sürecince anlattığı katılımcı bütçe için önemli bir zemin hazırlamaktadır.

Katılımcı bütçe harcama önceliklerinin halkın katılımı ve tercihleri doğrultusunda belirlendiği ve bütçelendirildiği bir süreci anlatır. Yani katılımcı bütçe, söz ve karar yetkisinin yerellerde yaşayanların olacağı önemli bir temsili demokrasi aracıdır.

Yasanın gereği olarak Lefkoşa Belediyesi, bu 2 ay içinde bütçe için bir program hazırlamalıdır.

Yeni Kıbrıs Partisi olarak çağrımız, bu programı dünyada çokça örnekleri olan katılımcı bütçe çalışmaları çerçevesinde muhtarların koordine edeceği ve tüm Lefkoşalıların katılacağı mahalle/bölge komitelerinde yapılması, son şeklinin ise KTMMOB ve diğer mesleki örgütlerin de katılımı ile Teknik/Tematik Komitelerde verilerek Kasım sonunda Belediye Meclisine sunulmasıdır.

Mahalle toplantılarında ve tematik toplantılarda seçilen/belirlenen temsilciler ve Belediye Meclisi ve başkanın bir araya gelmesiyle oluşan katılımcı bütçeleme kurulunda Lefkoşa’nın bir sonraki yıl için gelir ve gider projeksiyonları gözden geçirilebilir, kurulun üyeleri mahalleleri gezerek önceliklendirilen yatırım alanlarını değerlendirebilir. Kurul mahalle önceliklerinin Lefkoşa önceliklerine uyumu, mahallenin nüfusu ve ilgili hizmetin mahalledeki ihtiyacını temel alan bir formülasyona tabi tutarak bütçeden iş ve hizmetlere ilişkin yatırımları mahalle bazında dağıtım yapabilir. Böylelikle Lefkoşa’yı Lefkoşalılar’ın yönetmesinin koşulları yaratılmış olur.

Bunun için yeterli zaman vardır! YKP, Lefkoşa Belediye Meclisini 2014 bütçesine temel olacak program için katılımcı bütçe prosedürlerinin uygulanması için karar almaya çağırır…

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin