yaklaşımlarÖzkan YıkıcıŞahane gelişmelerden ilginç paradokslar – Özkan Yıkıcı
yazarın tüm yazıları:

Şahane gelişmelerden ilginç paradokslar – Özkan Yıkıcı

Yeniçağ podcastını dinleyin

Şöylesine uzanıp kalıyordum. Kardeşim ekranları dolaşıyordu. Tamda “Kuzey Kıbrıslık bir adını ünlü ekonomist” koyan kişi hem bize dersler verir hem de Türkiye’yi sunucuyla övüp duruyordu. Öylesine övgüler ve “şahane” önerilerle hem programcı hem de konuşturduğu kişi daldı ki sanki dün konuşan “iktisatçı” adıyla şahıs müdürlük ve hükümetçilik yapmamış gibi kendini aklayarak ama sadece “müsaade” edilme ekonomistiyle durmadan anlatıyordu. Canımız sıkıldı: Hele ünlü “iktisatçı ve eski önemli müdürlerden” şahıs kendi yaptırdığı yasaları eleştiri ve öte yandan Türkiye ekonomisini övme atışları sonucu ekranı hemen biraz kaydırttık. Bolca AKP başarısı dinlerken, birden sadece Temmuz ayında 120 işçinin iş kazalarındaki aylık tablosu şöylesine haberiyle irkildik. Kuzey Kıbrıs’ın “ünlü ve eski icracı” bürokratı makamcısı moda gibi kendileri yapmamış rol almamış gibi anlatır günümüzde AKP hayranlı sistemsel eleştiri hastalığı ile bizi kandırmaya çalışırken, bazen ufak bir haberle altüstle gerçek yeniden sırıtılıyor.

Amerika’nın son açıklamaları beni şaşırtmadı. Hatta Yemen yeniden “efsaneleştirme” hamleleri de anormal gelmedi. Zaten ABD El Kaide paranoyası hep duvara çarpıyor ve yeniden çarpıyor. El Kaide saldırıları nedeniyle faaliyetleri engellenen elçilikler açıklamaları ve ardından yapılan propaganda hala tutuyorsa, durup düşünmek şart. Zaten El Kaidenin mimarının kendilerinin olup kullandıkları gerçeği hep nedense unutuluyor. Şöylesine bir Amerikan güncel El Kaide dolaşımı yapalım.

Suriye’de katliamlarıyla ve batıdan komşulara destek alan örgütlerden önemli birisi El Nusra hareketi oluyor. Son Rojova’da veya Alevi köylerindeki katliamları oldukça çarpıcı. El Nusrayı Sudiler, Katar, Türkiye ekseninde batı Esat’ı devirmek için destekledikleri artık kesin. Ama El Kaide en tehlikeli örgüt! Son ortaya çıkan El Nusra göstergesi içinde Çeçen liderlerin oluşu ve Türkiye üzerinden geçişleri, Şam Bağdat ekseninde Suni İslam şeriat devlet kurma emirlik projeleri nedense suçlanan El Kaide dosyasında hep bir başka oluyor. Tabi Ortadoğu olaylarında Selefilerin yeri ile El Kaide durumu pek birlikte tartışılmıyor.

Geçenlerde Somali’de olan olay ise başka paradoks: Çünkü Türkiye güvenlik yetkililerini öldürten “Elşebap” dendi: Hemen El Kaide suçlaması başladı. Ama Suriye’de Rojova çatışmalarında El Nusrayı destekleyen de Türkiye! Nasıl bir sistemsel karşıt El Kaide vardır? Sora ansızın Amerika tamda bulmuş bilmece çözümü gibi El Kaide saldırılarını etkisiz kılma adına bazı temsilcilerinde alarım işareti verir. Yemen üzerinde yine insansız uçaklar bir yerleri vuruyor. Bunları propagandayla yaparken nedense Suriye’deki El Kaide kardeşliğini birlikte sorgulamıyor. Gariptir El Kaide propagandası tamda Amerikan belgelerinin sızdırtılmasıyla dünyanın dinlendiği, iletişim kontrollarının yükselen tartışması altında bir anda fırladı! Snotu Rusya’nın kalma izni vermesinin hemen ardından Amerika bir klasik El Kaide düşmanlık olayı ve yoğun propaganda sürecine girdi. Dinlemenin normalleşmesi, insansız uçakların vurma doğallaşması veya hala önemli “terör” korkusuyla konu işleniyordu. Hep nedense bu yanlışlar tekrar tekrar pişirilip piyasaya sürülüyor.

Ortadoğu yeniden karmaşa yumağına dönüştü: Mısırda darbe sorası oluşan ayrımlar her an patlamaya hazır bombayla bekliyor. Hala olayın adını “darbe” dahi koymaktan kaçanlar, ayrışmanın sistemsel senaryo boyutunu belirtmeden konuşuluyor. İsrail yine sesiz sedasız rolünü oynuyor. Amerika ise yeniden Filistin görüşmelerle adeta kısır döngülü politik gündeme adım atıyor. Yalnız: Klasik sömürgeciliğe geçilirken Yaratılan Filistin sorunu ve asırların birikimli Kürt sorunu hala Ortadoğu’da temel sorun. Oysa sistem yeni sıçramayla Mezhepsel ayrımcılık ayrışmasını ve hatta son olaylarla Suni eksenli Müslüman kardeşler ve Selefiler ikilemiyle oyununu geleceğe doğru belirlemeye çalışıyorlar.

Bölge oyunu ve Model Türkiye ekseninde sancılı işler devam ediyor. Erdoğan bizim efendilerin “hayranlığını” toplar ve koltuk için sırada bekletirken, Cadı avı artık önüne gelene uygulanan bir ülkeden söz ediyoruz. Yine Türkiye’de iflas eden Suriye gibi politikalara karşın, bizdeki “uzman bilimciler” hala övgüler yayıyorlar! En çarpıcısı; Tamda dini kutsal bayramda adeta İslamlaşan ve işbirlikçi politikaların bölgeyi nasıl kana çevirdiğinin örnekleri dibimizde çok acımasız oynanıyor.

Sosyalist hareketlerin cılız olduğu Ortadoğu’da elbet Emperyalizmin konumu adı konuşulmaz. Bir zamanlar ellerine cetvel alıp sömürge ağına göre devletler oluşturan sistem, şimdi yeni projeyle resmen yeniden dizayn girdabında oluyor. Emperyalist kuramla aslında politik psikolojik hareket, propaganda aygıtları, askeri güç kullanımla gücün tek doğru imgesi birlikte göz önünde tutulmalıdır. Psikolojik olarak korkma ve Amerika’nın yanında olup en iyi başarılı kılınma ideolojisi oldukça yerleşkeli haline geldi. Tabi yaşanılan Kapitalist kriz de hasıraltında beklemeye ama yaşamı vurmaya devam ediyor. İsterseniz habercilik alanında basit bir örnekle şahaneliği tamamlayım:

Bizde medya bilirsiniz; Kendi kendine sansür koyarak basit olayları dahi sadece verilen izne veya aşağıda kaldıkça haber yaparlar. Yalandır diyenlere bir ufak örnek: Genelde Gazeteler özelikle “büyük Amiral” medyalar hep kendilerini över. Çok basit olayı “facia, infial, çarpıcı açıklama” olarak güzel ce süslerler. Ama “basit” insandan biraz daha yukarıya çıkınca da bu imgelerin haberleri haber dahi olmaz. Bir bölgede bulunan muhabirler haber adına “çizilen arabayı, kuyuya düşen köpeği, çalınan hayvanı” dahi haber yapıp yayınlatırlar. Tamda o bölgede iskân rezaletinin, Çavuşoğlu oyunlarının sonucu mülk kavgası sonucu önemli olaylar olur. Ama ayni gazete muhabirleri bunu haber dahi yapmazlar. Oysa çok daha ufak olayları “inanılmaz gelişme” diye haber yaptıkları hep görüldü. Hatta garip Paradoks olarak ayni günkü haberde “bir gencin kadının eteğini kaldırıp cinsel tacizini” ön sayfadan hatta bazı gazeteler manşet yaptı. Oysa görülen kavgayı ve nedeni iskân gerçeğini haber yapmadılar. Araştırınca partisel ruh, ispiyoncu kesimler ve bölgesel derebeylik gerçeği sonucu bu katılımcı kavga haber dahi yapılmadı. İşte size şahane medyacılıktan ufak bir kanıt!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
233AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin