emekemek haberleriTAK'ta neler oluyor?
yazarın tüm yazıları:

TAK’ta neler oluyor?

Yeniçağ podcastını dinleyin

1375437795TAK bugün greve gitti… Grevi Kamu-İş gerçekleştirdi, BASIN-SEN talihsiz bir grev olarak değerlendirdi, Gazeteciler Birliği ise TAK yönetim kurulunu göreve çağırdı…

Açıklamalar şöyle:

Basın- Sen: “TAK’daki grev ek mesai kavgası; üzüntü verici!”

Basın- Sen Başkanı Kemal Darbaz bugün düzenlenen bir basın toplantısında konu ile ilgili bir basın mensubunun sorusunu yanıtladı. Darbaz Türk Ajansı Kıbrıs’ta gerçekleştirilen grevin talihsiz bir grev olduğuna değinerek TAK’da yeni göreve gelen Müdür Hüseyin Yalyalı’nın yasalar çerçevesinde çalışama düzenini vardiya sistemine geçirmek istemesine 3-5 kişinin ek mesai kavgasının engel olmaya çalıştığına belirtti.

12 kişi ile greve çıkıldığına değinen Darbaz: “Kamu- İş greve katılım sayısını 22 olarak veriyor. Bu rakama izinli arkadaşları da dahil ediyor. Ne acıdır ki doğrular çarpıtılmaktadır. İzinde ve raporlu olanlar grevde yer alıyormuş gibi göstermek doğru bir tutum değildir.” şeklinde konuştu.

Darbaz, yaşanan sıkıntının göbeğinde ek mesai yaparak bir asgari ücretli çalışanın yılda kazanacağı parayı alan 3-5 kişinin yer aldığına değinerek “ 1 yıllık ek mesai tutarı 240 TL dolaylarındadır. Yaptığımız hesaplara göre TAK’da vardiya sistemine geçilmesi halinde bu rakam beş katı azalacaktır.” şeklinde konuştu.

 

KTGB: “TAK Yönetim Kurulu’nun sessizliği kabul edilemez”

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği (KTGB), her basın kuruluşu gibi değerli olan ve 1973’ten beri önemli bir işlev yürüten devlet haber ajansı Türk Ajansı Kıbrıs’ta (TAK) yaşanan son gelişmeleri kaygıyla izlediklerini açıkladı ve TAK Yönetim Kurulu’nu acilen toplanarak sorunların çözümünde inisiyatif üstlenmeye çağırdı.
TAK Yönetim Kurulu’nda temsil edilen Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği, üyelerinin hak ve çıkarlarını gözetmek kadar, ajansın yasasına uygun şekilde çalışmalarını sürdürmesini, abonelerine ve Kıbrıs Türk halkına hizmet vermesini de savunduğunu vurguladı.

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği Başkanı Hüseyin Güven yaptığı yazılı açıklamada, Birliğin bir süre önce TAK’taki üyelerini toplantıya çağırarak görüşlerini dinlediğini; sorunun çözümüne nasıl katkıda bulunabileceğine dair yönetim kurulu üyesinin bilgilenmesini sağladığını kaydetti.

Bu toplantının ardından yönetim kurulunun toplanması çağrılarının ve beklentilerinin ne yazık ki bugüne kadar hayata geçmediğini dile getiren Güven, TAK Yönetim Kurulu Başkanı’nı, inisiyatif üstlenerek acilen yönetim kurulunu toplantıya çağırmaya; nisap sağlanamayacaksa bile girişim yapmaya davet etti.

Personelin büyük huzursuzluk yaşadığı, iş veriminin olumsuz etkilendiği, çalışanların sağlıklarının riske girdiği bu ortamda, geçici hükümetin Dışişleri Bakanı Kutlay Erk’in girişimler yaparken TAK Yönetim Kurulu’nun sessiz kalmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Güven, KTGB’nin, TAK’ta huzurlu bir iş ortamının sağlanması için üzerine düşen görevi yönetim kurulu üyesi vasıtasıyla yapmaya hazır olduğunu belirtti.

Güven açıklamasını şöyle tamamladı:

“Yönetim Kurulu tüm bu gelişmelere rağmen toplantıya çağrılmamaya devam ederse, bunun arkasında başka art niyetli yaklaşımlar sezdiğimizi ve durumu değerlendirerek gerekirse üyemizi geri çekme de dahil bir takım tepkiler ortaya koyacağımızı ilgili kişiler ve kamuoyuyla paylaşmak isteriz.”

 

Kamu-İş: “Uyarı grevini, süresiz greve dönüştürebiliriz”

Türk Ajansı Kıbrıs’ta örgütlü Kamu İşçileri Sendikası (Kamu-İş), yeni müdürün yönetim kurulunun onayı olmadan ve çalışan mağdur edecek şekilde çalışma sistemini değiştirdiği gerekçesiyle bugün ajansta tam gün uyarı grevine gitti.

Kamu-İş Başkanı Sami Dilek, ajanstaki sorunun çözümü gerçekleşmezse, Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Referandum Yasası’nın çalışanlara verdiği yetkiyi kullanarak, önümüzdeki günlerde uyarı grevini, süresiz greve dönüştürülebileceğini söyledi.

Sami Dilek saat 10.30’da TAK önünde düzenlediği basın toplantısında, grev gerekçelerini açıkladı. Dilek konuşmasında, Kamu-İş, sorunların diyalog yoluyla halledilmesinden yana olduğunu söyledi. Bu amaçla sorunların grevle değil uzlaşı ile çözülmesi için, geçici hükümetin Dışişleri Bakanı ile konuyu masaya yatırdıklarını ve bazı prensiplerde mutabakat sağladıklarını belirtti.

Dilek, “Bu prensiplerden biri, bakanın tahhüdü altında özellikle çalışma düzeninin değiştirilmesi hususları sendikayla istişare edilerek çözümlenmesi yönündeydi. Bunu sayın bakan da uyumlu bir şekilde onaylamıştı” dedi.

Sami Dilek, TAK Müdürü’nün ne bakanın düşüncelerini, ne sendikanın varlığını, ne TAK Yönetim Kurulu’nun karalarını, ne de TAK’ı bugünlere getiren personelin düşüncelerini kaale aldığını söyledi. Dilek, “Tek taraflı, kendisine göre hazırladığı bir çizelgeyi zorla uygulamaya çalışmaktadır” dedi.

Dilek, şöyle devam etti:

“Kamu İş personel ile birlikte bugün uyarı nitelikli bir grev uygulamasına gidecektir. Sorunun çözümü gerçekleşmez ise, sendikaya gerekli önem verilmezse, Kuzey Kıbrıs’ın haberleşmesini sağlayan bu güzide kuruluşta personele Güney Amerika’daki, Afrika’daki gibi antidemokratik b,ir şekilde davranılmaya devam edilirse, 42/1196 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Referandduum Yasası’nın çalışanlara verdiği yetkiyi kullanarak önümüzdeki günlerde uyarı grevi süresiz grevi.e dönüştürülecektir”

Sami Dilek, bu uyarının Dışişleri Bakanlığı, TAK Müdürü ve Başbakanlık ciddiye alması temennisinde bulundu.

Dilek, “Hedef hükümet değildir. Hedef TAK’ın müdürünün davranışlarıdır. Herzaman uzlaşı örneklerini sergileyen Kamu-İş bu yöntemi denedi. Ancak müdürün davranışlarından dolayı çözüm bulunamadı” dedi.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
218AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin