seçimlerboykot 2013BOYKOT KAMPANYASI BAŞLIYOR!
yazarın tüm yazıları:

BOYKOT KAMPANYASI BAŞLIYOR!

Yeniçağ podcastını dinleyin

boykot2013YKP hafta içinde yaptığı üye toplantıları ile aktif boykot kampanyası için çalışma başlattı.

Konu ile ilgili açıklama yapan Murat Kanatlı, geçen boykot kampanyasında olduğu gibi yeninden Boykot Eylem Komitesi kurulacağını ve çalışmaları bu Komite’nin koordine edeceğini söyledi.

Kanatlı 2005’te Lefkoşa İlçe Seçim Kuruluna yapılan bir başvuru sonrasında YKP’nin boykot çalışmalarının engellenmeye çalışıldığını ama Yüksek Seçim Kurulu’nun aldığı karar sonrası kampanyanın devam ettiğini hatırlattı.

Kanatlı, YKP olarak seçim kampanyası içinde olacaklarını ve rejime karşı tepkinin ortaya çıkması için halkı sandığa gitmemeye çağıracaklarını bu nedenle düşünce ve ifade özgürlüğüne saygı çerçevesinde basın yayın organlarından kendi görüşlerine de yer verilmesini beklediklerini söyledi.

Kanatlı, seçimler ne olup ne olmadığına dair ciddi manipülasyonlar yapıldığı ama dünyada ciddi miktarda seçimli otoriter rejimlerin olduğunu, her yapılan seçimin illa halkın iradesini temsil etmesinin mümkün olmadığını, bunun en son örneğinin İran’da yaşandığına dikkat çekti. Kanatlı, İran’da da belli aralıklarla seçimler yapıldığını halkın iradesinin değil, belli elitlerin, seçkinlerin ve odakların belirlediklerinin bir nevi atanmasına  tasdik olarak sandıkların kurulduğunu söyledi. Kanatlı, belli durumun Kıbrıs’ın kuzeyi için de geçerli olduğunu, sandığın burada demokrasi var masalını anlatılması için kurulduğunu YKP’nin de bu oyunu bozmaya kararlı olduğunu vurguladı.

Kanatlı, geçmişteki boykot kampanyalarında, toplantılar gerçekleştirdiklerini, kavşak eylemleri yaptıklarını, bildiri dağıttıklarını anlattı ve seçime katılan partiler her ne yapıyorsa, tümünü yaparak boykot kampanyası gerçekleştirdiklerini, bu yıl da bunların yeniden gerçekleştirilmesi için mümkün olan en kısa sürede Boykot Eylem Komitesi kurularak çalışmaları koordine etmeye başlayacağını vurguladı.

Kanatlı, geçmiş süreçlerde olduğu gibi YKP’nin düşüncelerini, çalışmalarını ve değerlendirmelerini sosyal medya başta olmak üzere internet üzerinde de yaygın şekilde dağıtacaklarını söyledi.

 

Yüksek Seçim Kurulu kararı

Yeni Kıbrıs Partisinin siyasi faaliyette bulunmasına ilişkin Lefkoşa İlçe Seçim Kurulunun 31.1.2005 tarihinde verdiği karara karşı yaptığı itiraz hakkında.

KARAR

Lefkoşa İlçe Seçim Kurulu 31.1.2005 tarihinde Yeni Kıbrıs Partisinin seçime katılmadığını göz önünde bulundurarak vatandaşı seçime katılmamaya ve oy vermemeye davet eden propaganda yapamayacağına karar vermiştir.

Yeni Kıbrıs Partisinin yaptığı itiraz üzerine, Yüksek Seçim Kurulu, konuyu inceleyip değerlendirmiş bulunmaktadır.

Yüksek Seçim Kurulu aşağıdaki kararı vermiştir.

Anayasamız siyasal partilere, siyasi faaliyette bulunma hakkı tanımaktadır.  Bu genel hak, seçim döneminin başlaması ve bir partinin seçime katılmaması nedeniyle sona ermemektedir.  Ancak tüm haklar gibi bu hakkın da bir sınırı vardır ve bu hak Yasanın diğer partilere tanıdığı hakların başladığı noktada sona ermektedir.  Dolayısıyle Yeni Kıbrıs Partisinin seçim sürecinde de siyasi faaliyette bulunma hakkı olduğu görüşündeyiz.  Ancak bu hakkı kullanırken, 5/76 sayılı Seçim ve Halkoylaması Yasasının, seçime katılan partilere tanıdığı propaganda hakkına müdahale etmemesi ve diğer partilerin çalışmalarını engellememesi gerekir.  Bu nedenle İlçe Seçim Kurullarının propaganda sürecinde diğer partiler için yaptığı düzenlemelere aykırı hareket etmemesi ve diğer siyasi partilerin propaganda çalışmalarını engellememesi koşuluyla, Anayasal ve yasal kuralların öngördüğü şekil ve şartlar çerçevesinde, Yeni Kıbrıs Partisinin siyasi faaliyette bulunabileceğine karar verilir.

Taner Erginel

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı

2 Şubat, 2005

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin