güncel haberkıbrıs haberSessiz sedasız vatandaşlık yasası gene değişiyor!
yazarın tüm yazıları:

Sessiz sedasız vatandaşlık yasası gene değişiyor!

Yeniçağ podcastını dinleyin

Bir süredir üstüne konuşulan vatandaşlık yasası bir kez daha değiştirilmesi için komiteye yasa teklifi sunuldu. Her geçen gün vatandaşlık alınması ile ilgili kriterler değiştirildiği ve kolaylaştırıldığı koşullarda, yeni taslak ile 5 yıl içinde yurtdışında kalma süresi başvuranın lehine değiştirilmesi önerildi.

Yasa taslağı şöyle:

YURTTAŞLIK (DEĞİŞİKLİK) YASA TASARISI  GENEL GEREKÇE

 Yurttaşlık Yasasının genel olarak yurttaşlığa alınmayı düzenleyen 8.inci maddesi başvuru için aranan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 5 yıl kesintisiz ikamet etme koşulunu aramaktadır. Bu 5 yıllık süre içerisinde de her yıl toplam 40 günden fazla yurtdışında kalınmamasını şart koşmaktadır. Bu durum çeşitli mağduriyetlere sebebiyet vermektedir. Söz konusu 5 yıllık süre içerisinde 4 yıl yurtdışına hiç çıkış yapmadan ikamet eden, 1 yılında ise 41 gün yurtdışında kalan bir yabancınınn yurttaşlığa alınmasına engel teşkil etmekte, öte yandan her yıl 40 gün çıkış yapan kişilere engel teşkil etmemektedir.

Bu mağduriyetin giderilmesi amacıyla yılda 40 günden fazla yurtdışında kalınması halinde dahi 5 yıllık süre içerisinde 200 günden fazla yurtdışında kalınmaması halinde, yurttaşlığa alınabilmesi amaçlanmıştır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE  1 Tasarının birinci maddesi kısa ismini düzenlemektedir.

 

MADDE  2 Tasarının ikinci maddesi Esas Yasanın 8.inci maddesinde düzenlenen Bakanlık Kararı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlığa alınmada 5(beş) yıllık süre içerisinde 200 günden fazla yurtdışında kalınmaması halinde yurttaşlığa alınabilmesini düzenlemektedir.

 

MADDE  3 Tasarının yürürlüğe giriş tarihini düzenlemektedir.

YURTTAŞLIK (DEĞİŞİKLİK) YASA TASARISI

 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi aşağıdaki Yasa’yı yapar:

Kısa İsim

25/1993

58/1995

5/2006

 

1.

 

 

 

Bu Yasa Yurttaşlık (Değişiklik) Yasası olarak isimlendirilir ve aşağıda “Esas Yasa” olarak anılan Yurttaşlık Yasası ile birlikte okunur.

 

Esas Yasanın 8’inci Maddesinin Değiştirilmesi  2. Esas Yasa, 8’inci maddesinin 1’inci fıkrasının (B) bendi kaldırılmak ve yerine aşağıdaki yeni (B) bendi konmak suretiyle değiştirilir:
      “(B) Başvuru tarihinden geriye doğru Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde (5) beş yıl kesintisiz ikamet etmiş olmalıdır.

(5) beş yıllık süre içerisinde toplam 200 günü geçmeyen kesintiler, kesinti sayılmaz.”

 

Yürürlüğe Giriş

 

3.

 

Bu Yasa, Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten başlayarak yürürlüğe girer.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
234AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin